Back to top

Ragály, járvány, madárinfluenza

2020 végén még úgy tűnt, az állatok zártan tartásának elrendelésével sikerül megakadályozni hazánkban a madárinfluenza-járvány kitörését. Sajnos mára már nem így van, Magyarország több területén tízezres baromfiállományokat kellett leölni.

MMG - Ragály, járvány, madárinfluenza

"Valóban reménykedtünk, hogy elkerüljük, de sajnos az európai uniós járványügyi helyzet azért jelezte, hogy komoly kockázata van a madárinfluenza vírusának - jelentette ki Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos. Nemcsak Magyarországon jelent meg, hanem újabb járványkitöréseket jelentettek Hollandiából, Lengyelországból, Svédországból is.

Tehát ez a vírus itt cirkulál, a vadmadarak vonulásával a kockázat mindenhol megvan.

A mindenhol valóban mindenhol, így egész Magyarországon van kockázat. És sajnos a madárinfluenza vírusa egy olyan vírus, amelyet nagyon könnyű bejuttatni a baromfiállományokba és közé, nemcsak természetes úton tud terjedni, tehát a vadmadarak és a házi madarak közvetlen találkozásával, hanem közvetett úton is."

A közvetett út jelenti például a vizet és a takarmányt is, vagy akár a gondozó ruházatát, cipőjét is.

A természetes pedig az, ha például a vadmadarak a mi állatainkkal egy itatóból isznak, egy etetőből esznek vagy épp ugyanabban a tóban fürdenek.

A zártan tartás fedett, jól szellőző elzárást jelent
Fotó: Nébih
Épp ezért még a víziszárnyasokat is ólban kell tartani, illetve, ha kiengedjük őket, a kifutót madárhálóval muszáj védeni, az etetőről-itatóról ne is beszéljünk, azokat legjobb zárt helyre vinni. A szabadtartás tehát ebben az időben korlátozott szabadságot kell, hogy jelentsen az embernek, legyen gazdálkodó, vagy otthon, családi fogyasztásra baromfit tartó személy. El kell ugyanis döntenie, hogy betartja az intézkedéseket, vagy egy megbetegedés miatt leölik az állatait.

"Nincs sem gyógykezelés a betegség ellen – hangsúlyozza az országos főállatorvos –, sem vakcinás megelőzést nem tudunk alkalmazni ezzel a betegséggel kapcsolatban, tehát

marad a jó öreg járványvédelem. amellyel jelentősen csökkenteni lehet a kockázatát.

Természetesen, ha mindenki mindent végrehajt, akkor is van esélye a madárinfluenza-fertőződésnek, de ennek a fertőződésnek a kockázatát a hagyományos intézkedésekkel nagyon jelentősen tudjuk korlátozni."

Dr. Bognár Lajos hangsúlyozza:

"Az a minimum, hogy a takarmányt fedett helyen tároljuk,

Fotó: Nébih
de ez még nem jelenti azt, hogy meg is védtük teljesen a takarmányt. Egyrészt valóban már a szállítás során kockázat van, hiszen a takarmányszállító gépjármű maga is veszélyt jelenthet – hogyha bélsárral szennyezett kerekekkel érkezik például, az pedig az úton bárhol előfordulhat.

Önmagában ez is kockázatot jelenthet, tehát nem véletlen a gépjárműmosási, fertőtlenítési szabály bevezetése.

Tehát muszáj lemosni azokat a gépjárműveket, amelyek a telepre beérkeznek.

De ezt követően is a takarmányt hogyha nem zsákos kiszerelésben, hanem ömlesztve tároljuk, akkor arra is figyelni kell, hogy magába az épületbe se jusson be vadmadár, se galamb, se veréb. Ha mégis találunk bent elhullott madarat, nagyon gyorsan távolítsuk el és lehetőség szerint még az épületen belül is próbáljuk meg fedve tárolni a takarmányt!"

A háztájinál mindez ugyanígy érvényes:

a takarmányt tartsuk zárt helyen és talán még az sem túlzás, hogy kint használjunk gumicsizmát, amit hipós vízzel fertőtleníthetünk, mielőtt belépnénk az állatok közé.

Fotó: hba
A Nébih kiadott egy letölthető útmutatót a védekezéshez, amely a következő a hivatal portálján érhető el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Országosan védett lápot is érintett a fonyódi nádastűz

A Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos - közölte Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó terület tájegységvezetője hétfőn az MTI megkeresésére.

Feloldották a Bács-Kiskun megyei madárinfluenza védőkörzeteket

A Nébih 2021. március 1-jén feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzeteket Bács-Kiskun megyében. Az enyhítő intézkedés annak eredménye, hogy február 3-a óta nem regisztráltak új esetet a térségben.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.