0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Segítségre szoruló kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozásokat súlyosan érintette a COVID-19 világjárvány okozta válság. Az Európai Parlament lazítana a velük szemben támasztott szigorú szabályokon. Az EU-ban működő mintegy 24 millió kis- és középvállalkozás (kkv) adja a gazdaság alapját. A 27 tagállamban a vállalkozások 99 százaléka a kkv, amelyek mintegy 100 millió embernek adnak munkát.

A Covid-19 válság által legsúlyosabban érintett ágazatok az idegenforgalom, a vendéglátás, a kultúra, a kreatív iparágak, a közlekedés, a kereskedelmi vásárok és rendezvények, amelyeket nagyrészt kkv-k alkotnak.

A kkv-k az Unió GDP-jének felét adták a koronavírus-járvány megjelenése előtt, ezért támogatásuk prioritás az EU számára.

Az EP-képviselők szerint jelentősen csökkenteni kell a kkv-k adminisztratív és szabályozási terheit, amelyek plusz költséggel járnak, és segítséget kell adni a tagállamoknak ahhoz, hogy gyorsan csökkentsék a szabályok számát – a munkavállalói jogok megőrzése mellett.

A Eurochambres felmérése szerint az adminisztratív teendők a kkv-k 78 százalékának jelentenek komoly kihívást.

A bürokratikus terhek mellett a vállalkozásoknak kevés kapacitásuk marad a fejlesztésekre, és nehézségeik vannak az Európai Beruházási Bank támogatásainak igénylésével is. A képviselők ezért az állami támogatási szabályok ideiglenes lazítását kérik, hogy több támogatás jusson az érintett szektoroknak.

A világjárvány miatt megváltozott körülményekhez, az e-kereskedelem és a digitális technológiák megnövekedett szerepéhez eddig a kkv-k csak mintegy 17 százaléka tudott sikeresen alkalmazkodni.

Az EP arra kéri a tagállamokat, hogy

dolgozzanak ki kísérleti projekteket, amelyek a kkv-kat segítik az e-kereskedelemre történő átállásban, például képzési és tanácsadási tevékenységek, vagy technikai segítségnyújtás révén.

Emellett kiemelte, hogy jelenleg mindössze 600 ezer kkv exportál az EU-n kívülre, és ahhoz, hogy javuljon a versenyképességük és be tudjanak lépni a globális piacra, helyi és nemzetközi szinten is strukturált és kiszámítható szabályozási és támogató környezetre van szükség.

Forrás: europa.eu