0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kevesebb cukor lesz, nyár végére elfogyhatnak a készletek

A tavalyi cukorrépa termés Európában, különösen Franciaországban és Lengyelországban jóval kevesebb volt az előző évieknél, ami felveti azt a lehetőséget, hogy nyár végre elfogynak a cukorkészletek. A cukortermelés beleértve az izoglükózt, azaz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszert is az Európai Unióban 16,3 millió tonna volt tavaly.

Ez csaknem 10 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. Az idei szezonban viszont az Egyesül Királyság kilépése miatt további 15 százalékos csökkenés várható. Ez az Európai Bizottság adatain és a német Pfeifer & Langen cukoripari vállalat számításain alapul.

A Pfeifer & Langen arra számít, hogy augusztus végén a cukoripar nem tudja kiszolgálni az élelmiszeripart.

Ennek egyik oka az üzemek bezárása, valamint az alacsony cukorárak, amelyek azt eredményezték, hogy az európai gazdák 2,3 százalékkal csökkentették a a cukorrépa termesztését tavaly.

A legnagyobb területkorlátozásokat Franciaországban és Németországban rögzítették, ami annak is köszönhető, hogy öt gyár bezárt ebben a két nagy cukorrépa termelő országban. Viszont Lengyelországban a termesztést 10 000 hektárral bővítették.

A helyzetet tovább nehezítette, hogy Európa legnagyobb cukortermelő országa Franciaország szinte katasztrofális termést produkált.

Az aszály 20 év legrosszabb termését eredményezte, becslések szerint körülbelül 25 százalékkal csökkent a betakarított cukorrépa mennyisége.

Lengyelországban és Németországban is az aszály okozott problémát, ennek ellenére a betakarítás az eredetileg vártnál jobbnak bizonyult.

A kiesett termést miatt valószínűleg cukor behozatalra szorul Európa.

Forrás: farmer.pl