Back to top

Uniós ellenérzés - marad az Uhudler?

Simone Schmiedtbauer és Christian Sagartz, az osztrák ÖVP EU parlamenti képviselői „furcsának” tartják az Uhudlerrel kapcsolatos aggodalmakat, mert „az Uhudler nincs veszélyben, a KAP-tól függetlenül gyümölcsborként forgalmazható” olvashatjuk a Blick ins Land hírportál közleményében.

„A regionális különlegességeknek mindig megvan az indoklásuk, és a témában érintett gazdaként különös gondom van rá.

Senki, és az „EU” sem akarja kitiltani az Uhudlert, mert a gyümölcsborok forgalmazása nemzeti hatáskörbe tartozik”

- fogalmazott Simone Schmiedtbauer, az ÖVP európai parlamenti szóvivője. „A legtöbb szőlő, amelyből az Uhudler készül, EU-szerte engedélyezett a szőlőtermesztésre. Gyümölcsborként az Uhudlert nem szabályozza a KAP. Folytathatjuk a termelést és élvezhetjük a borát."

Illusztráció

„A Néppárt 2016-ban már megmentette a burgenlandi Uhudlert a gyümölcsboros oldattal. A zöld politikusok kijelentései ezért számomra érthetetlenek, és semmilyen alapjuk sincs. A hamis vádak nem válnak igazabbakká attól, ha azokat többször megismétlik. Az Uhudler Burgenlandhoz tartozik, és része kultúránknak, amely nélkül nem tudjuk elképzelni. A burgenlandi Uhudler biztonságban van "- mondja Christian Sagartz, a burgenlandi EP-képviselő.

De mi is az Uhudler?

Az Uhudler osztrák borkülönlegesség, Dél-Burgenlandból származik. Egészen pontosan Oberwart (Felsőőr) alatt lehet megtalálni pincészeteknél, illetve bizonyos ottani falvak és kisvárosok borszaküzleteiben.

Külsőre igen hasonlít a rozéra, illetve a sillerre.

A gyümölcs átlagosnál magasabb pektintartalma miatt kissé magasabb, az egészségre azonban nem káros metanoltartalommal rendelkezik, mint az európai szőlőfajták. A kutatások azonban ezt a kockázatot nem igazolták, kiderült, ez a metanol tartalom nem jelent egészségügyi kockázatot. Az Európai Unió ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja, hogy kordában tartsa a direkt termő szőlőkből történő borászkodást. Ennek azonban egyes feltételezések szerint elsősorban nem egészségügyi, inkább gazdasági okai lehetnek.

Ezekből ugyanis olcsóbban lehet bort előállítani, mint a hagyományos fajtákból.

Maga az Uhudler az amerikai Vitis labrusca és az európai Vitis riparia fajták keresztezéséből jött létre. Uhudler név alatt több fajta is értendő, és máig vitatott, melyek számítanak az „uhudler-csoporthoz” és melyek nem. Az Uhudler a direkt termő szőlőfajtákból, így Noah-ból, Othellóból, Izabellából, Jacquez-ből, Clintonból, Herbémont-ból Dél-Burgenlandban készített gyümölcsös, leginkább eper és labruska ízű, többnyire cuvée bor.

Az Uhudler eredetét 1880-as évekig vezethetjük vissza, a nagy filoxéravész utáni időkig.

Mintegy húsz évvel azelőtt hurcolták be a gyökértetűt Európába, ami 1870 előtt érte el az Osztrák–Magyar Monarchiát. A filoxéravész alatt kipusztult európai szőlők helyett a gazdák egyrészt megpróbáltak más módon bort termelni, például ekkor terjedtek el a bogyósgyümölcsűekből – ribizliből – készített borok.

Illusztráció

Mindezzel párhuzamosan az Európába behozott amerikai fajtákat európai szőlőfajtákkal kezdték keresztezni.

Az 1970-es évekre Ausztriában az Uhudler nevű bort „házi itallá” minősítették vissza, és csak a saját felhasználásra történő termelést engedélyezték. A 80-as évek közepén a „házi ital” kifejezést az osztrák bortörvény drákói szigorításával egy időben (az ún. glikolbotrány után), törölték a bortörvényből, így az Uhudler készítése és forgalmazása tilossá vált. Ez az állapot a 90-es évek elejéig tartott, és ez idő alatt több ezer hektoliter Uhudlert semmisítettek meg a pinceellenőrök.

Ma már az osztrák bortörvény szerint nyolc burgenlandi községben engedélyezik az uhudler bor forgalmazását.

Sőt, az európai uniós bortörvénybe is sikerült az osztrákoknak egy cikkelyt kiharcolniuk, ami engedélyezi a meghatározott területen történő termelést és forgalmazást.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Óriási lehetőségek nyílnak a versenyképesség növelésére

A 39. AGROmashEXPO első szakmai programja a Szántóföldi Szakmai Nap volt, mely a Gabonatermesztők Országos Szövetségének szervezésében, számos szakember részvételével foglalkozott az agrárágazat aktualitásaival. Szóba kerültek az idei évben életbe lépő, hiánypótló pályázati lehetőségek, napjaink főbb kihívásai és a hosszú távra szóló fejlesztések lehetséges irányai is.

Szlovákia: elrugaszkodást az agrárpiacon!

Egyik napról a másikra ránk törő időjárási szélsőségek, növekvő termelési költségek, csökkenő felvásárlási árak, és mindezekhez még a koronavírus-járvány. Pedig eddig is sok egyéb teher nehezedett a szlovákiai agrártermelők vállára. Vajon mennyire jók az idei kilátásaik? Mi az esélye a szlovákiai agrárpiac elrugaszkodásának?

A Facebook-on árulják az amazóniai esőerdőt

Igaz, nem egy tételben, csak részleteiben, de árulják. A BBC újságírói felfedezték, hogy a Facebook Marketplace szolgáltatásán illegálisan árulnak védett esőerdőket Brazíliában. Néhány ajánlat műholdas fényképekkel és GPS-koordinátákkal rendelkezik. Az őslakosok a Facebook-nál reklamáltak.

A nőnap is lehet borünnep

Közeledik a nőnap! virág mellett borral is kedveskedhetünk a hölgyeknek.

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről – 1. rész

Nem kevesebb, mint három évtizede küzd a magyar mezőgazdaság az osztatlan közös tulajdon problémakörével. De miért is tekintünk problémaként az osztatlan közös tulajdonra? Az nem igényel különösebb magyarázatot, hogy egy többször tíz, akár több száz tulajdonos birtokában lévő ingatlan esetében aligha érvényesülhet a tulajdonosi szemlélet.

Közzétették a paradicsomos carbonara receptjét Amerikában, az olaszok kiakadtak

A New York Times közölte a carbonara receptjét, amely összetevői között a paradicsom is szerepel. Emellett több más hozzávalót is felcseréltek az olaszok hagyományos tésztaételben. A recept mélyen felháborította az olasz szakácsokat és a carbonara rajongókat. Az olasz gazdákat tömörítő szervezet közleményt adott ki.