A kutatócsoport közölte, hogy a múlt században az emberi tevékenységek miatt hirtelen felgyorsult a fémek beáramlása a tengerekbe. A tanulmány alapján tucatnyi, „aggasztóan magas mennyiségű” nehéz fémet – beleértve a higanyt is – találtak a nagy szirticápákban és a tigriscápákban a Bahama-szigetek területén, ahol ráadásul a cápák egy védett tengeri területen élnek.
A Beneath the Waves – BTW, az óceán egészségéért küzdő nonprofit kutató intézet – kutatói 6 különböző fajhoz tartozó 36 cápának vizsgálták meg az izomszövetét.
A tanulmány lezárásaként hozzátették: „A felfedezéseinkben arra hívjuk fel a figyelmet , hogy amikor a cápák viszonylag ökológiailag érintetlen környezetben tartózkodnak, ahol magas szintű káros fém található, akkor ezeknek a fajoknak a fogyasztását követően közegészségügyi hatásai lehetnek a helyi lakosságban.”
Dr. Austin Gallagher, a tanulmány társszerzője közölte, hogy a kutatás során ezzel egy újabb bizonyítékot fedeztek fel, hogy miért nem kellene az embereknek cápahúst fogyasztani.
Dr. Oliver Shipley, a tanulmány vezetőszerzője hozzátette: „Érthető, hogy a cápák egészségére és élőhelyére hatással vannak az emberek.
A BTW kutatómunkatársai és az Új-Mexikói Egyetem doktorátus kutatói hangsúlyozták, hogy a cápa populáció „viszonylag stabil és egészséges” volt a Bahamákon köszönhetően a „hatékony és hosszú távú védelemnek”.
„Ha a Bahamákon a mérgező fémek szintje magas a vízben, képzeljük el, hogy milyen lehet a világ más részein, ahol a fenntarthatóság és a környezet megóvása nem elsődleges szempont.”