0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Aranyérmesek lettek

Decemberben mutatták be a legújabb nemesítésű, Fleuroselect 2022 aranyéremmel jutalmazott új dísznövényfajtákat. Ezek a virágok a nemesítők kiemelkedő teljesítményének bizonyítékai.

A Helianthus annuus Gummy Bear gyönyörű citromsárga, telt virágai jól mutatnak a dús, zöld levélzettel, és elérhetik akár a 20 centiméter átmérőt is. A növények egyöntetűen körülbelül 170 centiméter magasra nőnek. Ezáltal dinamikus hatást keltenek, parkokban akár térelválasztónak is alkalmasak, várhatóan a táj- és kerttervezőknek is kedvelt fajtájuk lesz. Közepes vagy nagyobb virágágyásokban egyaránt jól mutat.

A bírák az új színt, a mutatós virágokat és a növénymagasságot emelték ki az értékelés során.

A Myosotis alpestris Bellamy Blue újszerű, sötétebb kék árnyalatával bővíti a kora tavaszi virágok kínálatát. A Bellamy Blue nem igényel vernalizációt. A látványos, az eddigi fajtáknál sötétebb kék színét a virágboltosok, kertészeti árudák és a fogyasztók is kedvelni fogják. A zsűri a döntését azzal indokolta, hogy a mélyebb kék szín még nem létezett vernalizációt nem igénylő Myosotis-fajtánál, ezért érdemelte ki a Bellamy Blue a 2022 aranyérem kitüntetést.

A Takii nemesítőműhely Zinnia Belize sorozatára jellemző, hogy a szár már a növény alsó részétől dúsan elágazik.

Ez a kompakt növekedésű Zinnia számos kereskedelmi lehetőséget kínál. A Belize Double Scarlet skarlátvörös virágokkal rendelkezik, a zsűri a figyelemfelkeltő szín, a jó elágazódás és a kompakt növekedés miatt ítélte neki a díjat. A termelőknek alig kell használniuk növekedésszabályozót, és mivel az ültetési sűrűség növelhető, gazdaságosan termeszthető a fajta.

A Zinnia × hybrida Profusion a Sakata nemesítőműhelyéből származó, gazdaságosan termeszthető piros-sárga virágkülönlegesség. A virágok elnyílása során a szirmok színe rózsásvörösből rózsaszínbe és barackszínbe megy át, így egy növényen is több árnyalatú virág található.

Vonzóvá teszi a kertészek számára, hogy rövid tenyészidejű, jól ellenáll a betegségeknek és hosszan virágzik.

A Profusion Red Yellow Bicolor a kertekben is könnyen ápolható. Az új nemesítés az AAS (All-America Selections) aranyérmét is elnyerte az észak-amerikai teszteken nyújtott teljesítményért.

A Fleuroselect nemzetközi szervezet több mint 45 éve foglalkozik az új nemesítésű cserepes és virágágyi növények tesztelésével és értékelésével.

A díjazott fajták védelmével és népszerűsítésével hozzájárul a dísznövényágazat fejlődéséhez.

A szervezet jelenleg 75, cserepes és virágágyi dísznövények nemesítésére, termelésére és forgalmazására szakosodott céget tömörít, többségében európaiakat, de japán, orosz, amerikai, kínai, sőt thaiföldi vállalat is képviselteti magát a szervezetben.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/fleuroselect.com