Back to top

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (1. rész)

Nagy segítség lehet az atkakezelésben egy évszakokra lebontott atkakezelési protokoll/eljárásrend, melybe leírjuk a tervezett kezeléseket, kontroll vizsgálatok időpontját, módszerét és atka túlfertőzöttség esetén a b-terveinket.

Igen kellemetlen tapasztalat, amikor nem élik túl a méheink a telet vagy akár nyáron összeomlanak. Erről nem feltétlenül a méhész tehet. A varroa túlszaporodott jelenléte azonban azt a cseppet jelentheti a pohárban, melytől túlcsordul, mivel a mérgezések, egyoldalú méhlegelők, változó klíma, egyre több fertőző méhbetegség már eleve nagy terhelést jelentettek a méhek számára.

Néhány évvel ezelőtt az addig jól működő atkakezeléseim és szerek ellenére egy alkoholos lemosás után jelentős atka túlfertőzöttséget észleltem. Ebből a tapasztalatból íródott az Egy "sikertelen" varroaírtás tanulságai című cikk, melyben az elkövetett hibákat vettem górcső alá. A cikket itt olvashatja el.

A tanulságok levonása során az is egyértelművé vált, hogy fontos lenne megtervezni és leírni, majd ellenőrizni az egész éves atkakezelést. Ne forduljon többet elő, hogy egy jól működő módszer, vagy a kontrollok elvégzése (varroa atka monitoring) elmaradjon és az atka túlszaporodjon a méhészeti szezon közepére, végére csak azért, mert megérzéseinkre alapoztunk és nem számszerű adatokra.

Atka a herelárván villázás után
Fotó: Hevesi Mihály

Sajnos nem lehet már csak „jól bevált szokások” és szerek alapján az atkát kezelni.

Évente tiltanak be szereket, és az újakat nem biztos, hogy ugyanúgy kell alkalmazni, ahogy hozzászoktunk és bizony elég kellemetlen meglepetések érhetnek egy-egy új szerrel kapcsolatban.

De nagyon sokszor halogatnunk kell a kezelést vagy a varroa monitoring elvégzését: épp nem jó az idő, nem érünk rá, mérgesek a méhek, de az is lehet, hogy egy adott szer nem egészen úgy hat, mint az előző évben.

A hatékony atkaírtáshoz úgy tűnik elengedhetetlen egy jó, évszakokra lebontott atkakezelési protokoll, vagyis eljárásrend megtervezése, mely segít számon tartani és betartani a kezeléseket és melynek alapján a jövőre vonatkozóan is tervezhetünk.

Mivel egy ilyen leírásba belevehetjük a b-terveinket is, nagy segítség ez arra az esetre is, ha atka túlfertőzöttséget észlelünk, vagy ha bebizonyosodik, hogy az alkalmazott szerek minőségi romlása miatt, azok nem hatásosak. 

Így nem kezdünk el kapkodni és bizonytalan szereket kipróbálni, mert tudjuk a protokolnak köszönhetően, hogy mi a következő lépés. 

A protokoll ugyanúgy tartalmazza az atkamonitoringot vagyis a varroa atka fertőzöttség felmérésének mikéntjét, tesztjeit és azok eredményét is. 

Egy ilyen atkakezelési eljárásrendnek nem kell bonyolultnak lennie. Ha egyszer megírjuk, akkor a következő években már csak kicsit kell változtatni, finomítani rajta. Jócskán megéri a befektetett időt!

A témát hamarosan folytatom az atkakezelési protokoll legfontosabb elveinek és  kérdéseinek bemutatásával!

(A teljes cikket, a Méhészet 2021/2 számában olvashatja el! Illetve a folytatást -2. részt idekattintva nézehti meg.)

A varroa atka elleni kezelési protokollról egy videót itt lehet megnézni: Katt ide!

Ajánljuk még:

A varroa elleni védekezés 7 pontja

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek

Az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) létrehozott egy - a szövetség tagjainak felajánlásaiból visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló - több millió forint értékű pénzügyi keretet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növel.

Újabb egység bukott meg a Nébih vágóhídellenőrzés sorozatán

A központi vágóhídellenőrzés-sorozaton ismét súlyos higiéniai-, valamint élelmiszerbiztonsági jogsértéseket tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Pest megyei egység vizsgálatakor. Az üzemben tapasztaltak miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét, valamint több mint 12 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer tételt vont ki a forgalomból.

Először láttak sárga pingvint az Atlanti-óceán déli részén

Természetfotósok első alkalommal láttak olyan pingvint, mely nem fekete-fehér volt, hanem sárga és fehér színekben pompázott a közel 120 000 pingvin között egy dél-georgiai szigeten, az Atlanti-óceán déli részén.

Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra

A méz magvakkal, fűszerekkel való keverése megsokszorozhatja gyógyhatását illetve növelheti az élvezeti értékét.

A tojástermelés kálváriája

Milyen következményekkel jár a takarmány drágulása a tojástermelésre nézve? Erre manapság is többen megpróbálnak válaszolni, de az adatok, sajnos, legtöbbször köszönő viszonyban sincsenek a tényekkel. A tisztánlátás érdekében megkerestük Kollár Csabát, a lajosmizsei Mizsetáp Kft. ügyvezető-tulajdonosát.