Back to top

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

A belga Colruyt szupermarketlánc máris saját bőrén érezte a spanyol tél hatását, mert néhány termék szállítása késik, így nehezebb például a cukkini, a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a brokkoli és a karfiol beszerzése. Ezeknek a zöldségeknek a nagy része főként Murcia és Almeria régióiból érkezik.. Bár ott nem volt hó, a hőmérséklet nagyon lehűlt, a fagyok pedig lassították a növekedést. A hideget heves esőzések is követték, így a gazdák nem tudták betakarítani a termést. Az ország többi részén a hótakaró miatt közlekedési káosz alakult ki.

A szupermarket-lánc szerint, jelenleg igazi kihívás a jó minőségű termék beszerzése, mennyiségi hiány azonban nem alakult ki, mivel Olaszországból, a zöldségfélék nagy részét meg tudták rendelni.

A helyzet pedig hamarosan rendeződni fog, hiszen a spanyol zöldségtermesztő vidékeken már jók az időjárási körülmények . Az árakon máris érződik a váratlan időjárás, a magasabb beszerzési árakat pedig nem tudják a szupermarketek magukra vállalni. Sokat segít azonban, ha egyértelműen és világosan tájékoztatják a vásárlókat, hogy az eladási ár emelkedésének mi a pontos oka.

Fotó: www.pixabay.com

A belgiumi Aldinak is okozott nehézséget az akadozó zöldségellátás, azonban a diszkont áruházlánc szerint, könnyen tudták kezelni a helyzetet. Ennek elsősorban az az oka, hogy

hosszú évek óta ugyanazokkal a beszállítókkal és ugyanazokkal a termelőkkel állnak kapcsolatban, ez pedig a nehezebb időkben nagy segítséget jelent. A termékek árának emelkedését természetesen a belgiumi Aldi is tapasztalja.

A cukkini, az uborka és a padlizsán a legnehezebben beszerezhető zöldségféle Az ömlesztett padlizsánt és cukkinit átmenetileg ki is kell venniük a kínálatból. A szigorú előírások és növényvédőszer maradvány határértékek miatt Olaszországból és Marokkóból nem tudják megoldani a ezeknek a zöldségeknek a helyettesítését .

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Az első karbonsemleges paradicsom

Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.

Évente 1450 tonna gyümölcsöt és zöldséget mentenek meg

A szokatlan megjelenésű, ám tökéletes minőségű és ízű gyümölcsök és zöldségek teljes értékű élelmiszerek, nem szabad kidobni őket. Erre hívja föl a figyelmet a svájci vállalat, amely saját márkanévvel ellátva hozza forgalomba a szépséghibás termékeket.