0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

A belga Colruyt szupermarketlánc máris saját bőrén érezte a spanyol tél hatását, mert néhány termék szállítása késik, így nehezebb például a cukkini, a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a brokkoli és a karfiol beszerzése. Ezeknek a zöldségeknek a nagy része főként Murcia és Almeria régióiból érkezik.. Bár ott nem volt hó, a hőmérséklet nagyon lehűlt, a fagyok pedig lassították a növekedést. A hideget heves esőzések is követték, így a gazdák nem tudták betakarítani a termést. Az ország többi részén a hótakaró miatt közlekedési káosz alakult ki.

A szupermarket-lánc szerint, jelenleg igazi kihívás a jó minőségű termék beszerzése, mennyiségi hiány azonban nem alakult ki, mivel Olaszországból, a zöldségfélék nagy részét meg tudták rendelni.

A helyzet pedig hamarosan rendeződni fog, hiszen a spanyol zöldségtermesztő vidékeken már jók az időjárási körülmények . Az árakon máris érződik a váratlan időjárás, a magasabb beszerzési árakat pedig nem tudják a szupermarketek magukra vállalni. Sokat segít azonban, ha egyértelműen és világosan tájékoztatják a vásárlókat, hogy az eladási ár emelkedésének mi a pontos oka.

A belgiumi Aldinak is okozott nehézséget az akadozó zöldségellátás, azonban a diszkont áruházlánc szerint, könnyen tudták kezelni a helyzetet. Ennek elsősorban az az oka, hogy

hosszú évek óta ugyanazokkal a beszállítókkal és ugyanazokkal a termelőkkel állnak kapcsolatban, ez pedig a nehezebb időkben nagy segítséget jelent. A termékek árának emelkedését természetesen a belgiumi Aldi is tapasztalja.

A cukkini, az uborka és a padlizsán a legnehezebben beszerezhető zöldségféle Az ömlesztett padlizsánt és cukkinit átmenetileg ki is kell venniük a kínálatból. A szigorú előírások és növényvédőszer maradvány határértékek miatt Olaszországból és Marokkóból nem tudják megoldani a ezeknek a zöldségeknek a helyettesítését .

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.de