Back to top

Hiába a megállapodás az EU-val, jelentősen drágul Nagy-Britanniában a zöldség

A brexit miatt becslésük szerint 55 millió eurós pluszköltség terheli Nagy-Britannia frissáruforgalmát, áll a Freshfel Europe közleményében. Az Európai Unióval kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodás szerint a friss áruk továbbra is vám és kvóták nélkül kelhetnek át a csatornán, ami a uniós termelők helyzetét erősíti, de az adminisztráció és a várható ellenőrzések megdrágítják a szállítást.
Fotó: www.pixabay.com
Az EU27-ek több mint 3,2 millió tonna friss zöldséget és gyümölcsöt szállítanak a szigetországba, ami a brit fogyasztás 40%-át fedezi.

Lépcsőzetesen vezetik be a brit ellenőrzéseket, ami megkönnyíti az alkalmazkodást a határellenőrzéshez és növényegészségügyi vizsgálathoz. Eddig sikerült elkerülni a hosszú sorok kialakulását a határokon, ami különösen káros lenne ezekre a gyorsan romló árukra. Ennek ellenére tetemes többletkiadásokra kell számítani a bürokrácia növekedése és új ellenőrzések és eljárások bevezetése miatt. Az EU-s exportőrök küzdenek az eredetigazolások megszerzésével és kiállításával, amit a kivitel és a re-export esetén is megkövetel Nagy-Britannia.

Becslések szerint most 400 euró többletköltséggel jár egy kamion áru eljuttatása a brit piacra,

ami olyan kiadásokból tevődik össze, mint a vámügyintézés, a nagyobb szállítmányozási költségek és a belföldi adminisztráció díjai.

Fotó: Pixabay
Ezek erősen függenek a feladott áruféleségtől, ezért egy vegyes áruval töltött kamionra becslések szerint 500 euróval többet kell költeni. Mindent összevetve várhatóan 55 millió euróra rúgnak a többletkiadások, amelyek végeredményben a brit fogyasztókat terhelik majd, számol a Freshfel Europe.

Áprilistól ráadásul minden uniós zöldség és gyümölcs növényegészségügyi bizonyítvánnyal juthat csak az országba, ami egyes tagországokban akár 48 órás adminisztrációval járhat.

Az elektronikus ügyintézés kialakításának lassúsága miatt ugyanis papíralapon állítják ki ezeket a bizonyítványokat. Már most piaci megfelelőségi bizonyítványt kell csatolni az uniós frissárukhoz, aminek a megszerzése körülbelül 36 órát vesz igénybe, és amit nem a brit hatóságok követelnek meg. A júliustól esedékes teljeskörű egészségügyi és növényegészségügyi ellenőrzés (SPS), valamint a teljes vámárunyilatkozat megtétele tovább nehezíti majd az exportot és emeli a költségeket.

Az EU és Nagy-Britannia közt tovább kell tárgyalni a kereskedelmi könnyítések érdekében.

Natalia Santos, a Freshfel Europe kereskedelmi igazgatója szerint ezek közé tartozhat például a könnyen romló árut szállító kamionok számára kijelölt zöld út, vagy az elektronikus ügyintézés megkönnyítése a hatósági igazolásokhoz. Ugyanakkor az EU-nak sem kellene megkövetelni a piaci megfelelőségi bizonyítvány kiállítását. Nagyobb átláthatóságot várna a szervezet a brit importkövetelményekről és az azokhoz kapcsolódó regisztrációról és bizonyítványokról, jó lenne például növényegészségügyi bizonyítvány mintákat és eljárásrendet kapni ahhoz, hogy előzetes ellenőrzést végezhessenek az exportőrök. Arról is szeretnének megbizonyosodni, hogy lesz elég szakember, aki elvégzi a fizikai ellenőrzést a határon, illetve belföldön az áruk fogadására, és hogy a brit előírások figyelembe veszik az unióból származó zöldség és gyümölcs alacsony növényegészségügyi kockázatát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfel.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Újabban a tenger fenekén érlelik a borokat

Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel.

Világbajnok gyümölcsszárítmányok

Amit almából és meggyből készítenek, azzal piacvezetők a világon. Kizárólag úgynevezett igényes piacokra szállítanak, tehát Nyugat-Európába, Skandináviába, Japánba, Dél-Koreába, vagy újabban az USA-ba és Kanadába.

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Folyamatos és biztonságos a hazai élelmiszer-ellátás

A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt is folyamatos és biztosított a hazai élelmiszer-ellátás – közölte Nagy István agrárminiszter.

Az első rajtól a Nemzeti Parki Termék védjegyig

A hódmezővásárhelyi Hegedűs Gábor hat éve foglalkozik méhekkel. Hobbiméhésznek tartja magát, mégis nagyon komolyan gondolja a méhészetet, a megtermelt áruk értékesítését, sőt Nemzeti Parki Termék védjegyet is szerzett. Egy igen elkötelezett fiatalembert ismerhetünk meg személyében.

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Most kell metszeni a kajszit - megmutatjuk hogyan!

Egészséges, megfelelő méretű és mennyiségű kajszibarack termést szeretnénk a kiskerünkben? Akkor ideje nekilátni a szakszerű metszésnek! Ám, ha valaki most kezdi a kaszitermesztést, gyorsan megtanulhatja a metszés csínját-bínját a videónkból. E munkára az ideális időpont a rügyek megduzzadása utáni és a virágzás előtti időszak.

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.