Back to top

Plantarium 2021: elképzelhető hogy ismét digitális lesz

A nagyszabású kertészeti kiállítás előkészületei már javában zajlanak. Csak márciusban tudnak végleges döntést hozni arról, hogy milyen formában kerül sor az eseményre.

A Plantarium nemzetközi kertészeti faiskolai kiállítást és vásárt a tervek szerint 2021. szeptember 1–3 között rendezik meg, az előkészületek már folyamatban vannak. A világjárvány azonban jelenleg is sok bizonytalansággal jár, ezért március végén döntenek arról, hogy szeptemberben valóban fizikai jelenléttel járó rendezvényként tartják meg a kiállítást.

Ennek függvényében a kiállításra történő jelentkezés csak áprilisban lehetséges.

A részvételi díj nem módosult, pontosan annyi, mint 2019-ben volt. A kiállítótér elrendezéséről a beérkezett regisztrációk alapján május hónapban döntenek.

A Plantarium bejárata előtti téren újdonságokból készült bemutató

A vásár a 2020-ra meghirdetett "Greenspiration" tematika köré épül. Ez a téma nagyon népszerűnek bizonyult a tavaly digitális platformon megrendezett kiállításon, amelyen 73 ország több mint 15 000 látogatója vett részt.  

Az elmúlt év virtuálisan megtartott találkozó miatt a kiállítók és a látogatók közötti kapcsolatfelvétel korlátozott volt. 

Ezért 2021-re a szervezők egy hibrid lehetőséget terveznek : a fizikai vásárt online elérhető eseményekkel együtt rendezik meg, természetesen a márciusban érvényes járványügyi intézkedésektől függően.

Egy másik esemény is visszatér idén, ez a KVBC Spring Challenge. KVBC egy holland vállalat, amely különböző szempontok alapján teszteli, majd értékeli a piacra bevzetett új nemesítésű fajtákat.  Az új növényfajták versenyét 2020-ban rendezték meg első ízben, a díjátadóra a digitális Plantarium keretein belül került sor.  Az esemény idén is teljes egészében online lesz, a díjátadó pedig zártkörű lesz.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/gabot.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Baranyában is sikerrel zárult a szociális tűzifa program

A Mecsekerdő Zrt. február közepéig a helyi önkormányzatok 90 százalékát, összesen 234 település tűzifa igényét szolgálta ki, ezzel jelentősen hozzájárult a kormány Szociális Tüzelőanyag Programjának baranyai sikeréhez.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.