Back to top

A tejágazat is szenved a járványtól

A szlovák tejtermelők már többször is nehéz helyzetbe kerültek, és ez történt velük a koronavírus-járvány első hulláma alatt is. Egyebek között hiány alakult ki a számukra létfontosságú fertőtlenítőből, amellett a munkaerőhiány is sok fejtörést okozott nekik. A járvány teljesen felforgatta az árutermelést, és a tejtermelőknek minél gyorsabban igazodnia kellett a körülmények változásához.

– Meg kellett védeni az alkalmazottaink egészségét, de emellett az állatokról is gondoskodni, és a tejtermelésben sem lehetett fennakadás – idézte fel a tavaszi nehézségeket Margita Štefániková, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének titkára. A koronavírus-járvány második hullámát már felkészültebben fogadták a tejtermelők, de a járvány még gyorsabb terjedése miatt még a tavaszinál is súlyosabb személyzeti nehézségekkel kell megbirkóznia a termelőknek.

A szövetség titkára sietett leszögezni, hogy a nehézségek ellenére egész évben sikerült uralni a helyzetet, a feldolgozók a korábbi évekhez hasonlóan kapták az alapanyagot az őstermelőktől.

A tejtermelők pozitívan értékelik azt is, hogy tavaly sem csökkent jelentősen a tej felvásárlási ára az előző évekhez képest. Ez részben az állami támogatásoknak köszönhető. Ezek egyike a szlovák kormány zöld gázolajprogramja volt.

– A kormány egyik első intézkedése az ennek a programnak a keretében nyújtott támogatás volt. Bízunk benne, hogy az idén is lesz folytatása ennek a lépésnek – nyilatkozta Alexander Pastorek, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének elnöke. Mint hozzáfűzte, annak ellenére, hogy az Európai Unió lehetővé tette a tagországok számára a vállalkozások koronavírus-járvány miatti bevételkiesésének kompenzálását, Szlovákia nem követte sok másik EU-tagország példáját, a szlovákiai mezőgazdasági termelők semmiféle kompenzálást nem kaptak.

– A vidékfejlesztési program 4.1.-es pontja szerinti támogatás ugyanis nem jelenti a koronavírus-járvány okozta károk kiesésének kompenzálását.

Az az álláspontunk, hogy a járvány valamennyi agrárvállalkozást érintette, nemcsak a nagyokat vagy a kicsiket, emellett az ország összes régiójában óriási károkat okozott” – szögezte le Alexander Pastorek.

A szlovák agrártermelők az idén is azért küzdenek majd, hogy a kormány az eddiginél hatékonyabb támogatásokkal segítse őket. Csakis hosszú távú nemzeti és európai intézkedésekkel lehet talpra állítani a tejtermelést. A következő 7 évben mintegy 250–300 millió euró támogatásra volna szüksége a szlovák tejágazatnak. A szlovákiai tejtermelők állami támogatás hiányában jócskán lemaradnak európai társaikhoz képest. A visszaesés nemcsak az uniós átlaghoz képest, hanem a V4-ek mezőnyében is szembetűnő.

A szlovákiai tejtermelők szociális és gazdasági értelemben is hozzájárulnak a vidék erősítéséhezés a természeti környezet alakításához, amellett jelentős részt vállalnak az ország élelmiszer-önellátásában.

Ennek ellenére minden egyes fórumon még mindig kénytelenek azt hangoztatani, hogy az államnak hatékonyabban kellene segítenie az ágazatot, hogy helyt tudjon állni a termelési és a termelésen kívüli mutatókban. Az általános vállalkozási feltételek javítása a sok gonddal küszködő tejágazat helyzetén is sokat lendítene.

MMG - Ahol évente ötször aratnak

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

A legújabb tárolási módszerek

A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.