Back to top

Az idén már kukoricagyomirtókat is kínál a UPL

Az idén több új készítményt vezet be a magyar növényvédőszer-piacra a UPL AgroSolutions. Online konferencián ismerhettük meg az újdonságokat és a cég idei csomagajánlatait, valamint a repcében már 7500 hektáron futó ProNutiva programot.

A bevezetőben Piyush Kumar ügyvezető igazgató és Véglesi János kereskedelmi vezető elmondta, hogy a UPL 138 országban forgalmazza termékeit, amelyek 44 gyártóüzemből kerülnek ki, a fejlesztést pedig 25 kutatóhelyük szolgálja. A cég vezető helyen áll a biológiai megoldások és a fenntarthatóság terén. Tavaly a világszerte tapasztalható nehézségek ellenére sikerült teljesíteni a terveiket.

A magyar képviselet frissen megújult honlappal és digitálisan is letölthető termékkatalógussal rukkolt ki januárban,

és számos kedvező virtuális csomagajánlatot dolgoztak ki szántóföldi kultúrák biostimulátoros kezelésére, rovarok elleni, vagy teljeskörű védelmére, illetve csávázására, valamint egyes kertészeti kultúrákra.

Fotó: Adrian Infernus/unsplash
Valovics Attila fejlesztőmérnök mutatta be a tavaly engedélyt kapott gyomirtókat. A Xanadu WG őszi és tavaszi kalászosok kétszikű gyomfajai ellen kínál megoldást két hatóanyaga révén. Tavasszal, a bokrosodás kezdetén javasolt kijuttatni, már 5 °C fölött hat, de 15-20 °C az ideális hőmérséklet az optimális hatás kifejtéséhez. Akkor juttassuk ki, amikor a megcélzott gyomnövények még legföljebb négyleveles állapotban vannak. Dózisa 100 gramm egy hektárra, jól irtja a pásztortáskát, árvacsalánt, repce árvakelést, galajt, pipacsot, a veronikafélék ellen hatékonyabb, mint a versenytársai, a viola és az acat növekedését pedig megállítja, noha a növények nem pusztulnak el. Érdemes a Silwet Star hatásfokozóval együtt használni, mert az bizonyítottan javítja a kezelés hatékonyságát.

Kalászosok őszi gyomirtására ajánlják a Reliance SC készítményt, magról kelő kétszikűek és nagy széltippan ellen.

A kultúrnövények ötleveles állapotáig lehet kijuttatni, 0,3-0,6 literes dózisban. A kisebb dózisokat érdemes kombinációs partnerrel együtt használni, maximális adagban viszont nagyon hatékony minden megcélzott kétszikű ellen.

Az idén a kukorica gyomirtása is fölkerül a UPL palettájára, engedélyt kapott a Kaltor egyszikűek, illetve magról kelő kétszikűek ellen. Osztott kezelésre lehet használni 0,25 és 0,15 kilogrammos dózisban, de Valovics Attila elárulta, hogy folyik az egyszeri kijuttatás engedélyeztetése is. A kukorica 3-6 leveles állapotában lehet kijuttatni. Ennél tágabb időszakban használható a Daneva, aminek a hatóanyagát levélen és kisebb mértékben gyökéren keresztül is fölveszik a gyomnövények. Ennek a folyamatosan kelő gyomok (csucsor, kakaslábfű) van nagy jelentősége.

A készítményeket a UPL csomagban ajánlja, Silwet Starral kiegészítve.

Fotó: Horváth Csilla
Major Viktória regisztrációs menedzser további újdonságokról beszélt. Az idén már a legtöbb zöldségféle, gyógy- és fűszernövények, dísznövények, valamint kalászosok és repce védelmére is bevethetik a termesztők a Deltaphar 25EC rovarölő szert. Kontakt hatású piretroid, gyors taglózó és repellens hatású, ami a rovarok széles köre ellen hatásos. Dózisa 0,1-0,5 liter hektáronként. Ez a rugalmas adagolás és felhasználás az egyik legnagyobb előnye, valamint a rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idő.

Két új gombaölő szer kerül forgalomba az idén. Azoxistrobin hatóanyagú a Chamane, amivel a kalászosok, a repce és a zöldségfélék védhetők meg a legtöbb gombás betegségtől. A tetrakonazol hatóanyagú Emerald készítménnyel kombinációban javasolt kijuttatni.

Az Evito-T új generációs strobilurint és tebukonazolt tartalmaz, a repce fehérpenész elleni védelmére szolgál 0,8 literes hektáronkénti dózisban. Nagy előnye a XylemPro technológiával készült formuláció, ami garantálja, hogy

a hatóanyag 6-9 órán belül felszívódik a növényben, de a biológiai hatás már negyedórával a kijuttatás után megnyilvánul.

A virtuális konferencián Vados Csaba termékfelelős a UPL csávázó szereiről beszélt, hangsúlyozva a mikroemulziós formuláció (Rancona 15 ME és Rancona iMix) előnyeit és a rovarölőszeres (Signal 300 ES) csávázás fontosságát. A cég folytatja az idén is a csávázógép-kihelyező programját.

Kiss Dániel gyümölcs kultúrafelelőse az 2020-as év tanulságairól szólt, és az almatermesztés nehézségeire hívta fel a figyelmet. A Catane és Funguran Progress kombináció - amivel a rovarok és a legtöbb gombás betegség telelő alakjai hatékonyan gyéríthető -, illetve a Carpovirusine, Cuproguard és Colpenn kombinációját javasolta, elsősorban biotermesztőknek.

A biostimulátorok szakértője, Visi Zoltán azt mutatta be, hogy melyik készítményt érdemes használni gyenge-közepes vagy jó fejlettségű gabonában a fejlődés serkentésére vagy a minőség javítására.

Repcében már 7500 hektáron használják a gazdák a ProNutiva programban ajánlott technológiát, amivel hagyományos és biológiai szerekkel védekeznek a károsítók ellen, valamint időben adagolt biostimulátorokkal mennyiségi és minőségi javulást érnek el. A program részleteit Nádudvari Éva marketingvezető ismertette.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Az almatermesztés karbonlábnyoma

A digitális formában megrendezett Interpoma Connect tanácskozáson hangzott el Massimo Tagliavini és Damiano Zanotelli előadása az alma szén-dioxid-lábnyomáról. Utána pedig tanácsokat is adtak a szakemberek, hogy miként lehet csökkenteni az ágazat környezetre gyakorolt káros hatását.

Neveljünk emberméretű fát!

Házikertekben a mai napig leggyakrabban nagyméretű, létrát és mászást igénylő gyümölcsfákkal találkozhatunk. A termés számottevő része emiatt sokszor a fák tetején romlik meg, vagy válik a madarak martalékává. A gyümölcsültetvényekben azonban már jó ideje kisebb, emberléptékű fák kialakítására törekednek, amelyeken hatékonyabban végezhetők el az ápolási munkák és a betakarítás.

A legújabb tárolási módszerek

A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

52 hektár új erdővel növeli a szén-dioxid-megkötést a Gemenc Zrt.

A Mintafásítási Program keretében – az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozásával, az Agrárminisztérium koordinálásával – a Gemenc Zrt. részt vesz a fával borított területek növelésében. Létrejött az újszülöttek erdeje, megvalósult az önerdősült területek erdővé átalakítása, és az önkormányzatoknak és magánerdő-gazdálkodóknak jó példaként szolgáló mintafásítás.

Az első karbonsemleges paradicsom

Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.

Bayer innovációk

Mezőgazdász körökben aligha kell bemutatni a Bayer portfólióját. A Dekalb hibridek kiváló aszálytűrésükkel, gyors vízleadó képességükkel és kiemelkedő terméspotenciálukkal váltak népszerűvé. A Bayer növényvédelmi megoldásokat, az innovatív növényvédő szerek, a kiváló hatékonyság és ezáltal termésbiztonság jellemzi.