Back to top

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (2. rész)

Az atka kezelési eljárásrend/protokoll alapelvei, fő kérdései, összeállítása;

A cikk előző részében arról volt szó, hogy miért fontos az atkakezelési protokoll (ezt idekattintva olvashatja el!).

Meglátásom szerint az atkakezelési protokoll/eljárásrend (hogy melyik szó honosodik meg erre a méhészek között, idővel elválik) megírásánál az alábbi elveknek kell érvényesülnie:

  • Minden évszakban teszünk, kezelünk a varroa atka ellen! (Műrajok, heresejtkivillázás, anyakorlátozás/-zárkázás, atkaellenes szerek alkalmazása)
  • A használt szereknek és módszereknek a hatásmechanizmusával tisztában vagyunk: milyen hőmérsékleten hatnak, mi a hatásuk a méhekre, az atkára, a méhészre, lebomlási idő, stb.
  • Minden évszakban tisztában vagyunk az atkafertőzöttség mértékével (atkamonitoring): kezelések után figyeljük az erre beállított higiénikus aljakat, varroa fertőzöttségi teszteket végzünk.

Ezeknek az elveknek a figyelembe vételével egy egész éves jó atkakezelési eljárásrendet a következő pontok és kérdések figyelembe vételével lehet megírni:

Atkakontroll
Atkakontroll
Fotó: Neumann György

  • Az adott évszakban milyen szer, vagy módszer alkalmazható?
  • Mennyi az adott szerek lebomlási ideje pergetés előtt?
  • Mi az alkalmazott szerek méhekre való hatása (a téli méhek április végére cserélődnek le és kora tavasszal ezért a család kevésbé terhelhető idegmérgekkel vagy cukros oxáldihidrát oldatával, ha már télen meg lettek ezzel csurgatva! )
  • Milyen hőmérsékleten hatnak az alkalmazott szerek?;
  • Hogyan ellenőrzöm, hogy hat-e még a szer, nem romlott-e a minősége?
  • A varroa teszt vagy kontroll után, szükséges-e a b-tervet bevetni?

A sorozat következő részeiben megadom egy korábbi tavaszi protokollomat és az ellenőrzési táblázatot. 

Mindenkinek természetesen a saját alkalmazott méhészeti technológiájához, az általa használt és ismert szereknek, továbbá méhészete nagyságának a függvényében kell elkészítenie a protokollt. Érdemes leülnünk és leírnunk akár nagyon egyszerűen ezt a magunk számára.

 

Egy videót az atkakezelési protokollról idekattintva lehet megnézni. A cikk folytatását pedig itt.

Ajánljuk még:

Varroa elleni védekezés anyazárkázással

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Malajziában is kitört az afrikai sertéspestisjárvány

Malajzia 3000 vaddisznó és házisertés megsemmisítését tervezi, miután február közepén a borneói szigeten, Sabah államban afrikai sertéspestisjárvány tört ki.

Vadgazdálkodási helyzetkörkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szóvetés című podcast-beszélgetésében Győrffy Balázs, a NAK elnöke Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökét kérdezte a hazai vadászat aktuális helyzetéről. A beszélgetésben érintették a pandémia vadgazdálkodásra gyakorolt hatását, az új vadkárprotokollt, az ASP helyzetet, valamint a Vadgazdálkodási Alap jelen állását is.

A magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót

Tavaly, amikor minden visszaesett a világgazdaságban, a magyar export újra meghaladta a 100 milliárd eurót - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Ócsán.

Hortobágyi idill: így telnek az 50 évvel ezelőtt élt bikák utódainak mindennapjai

Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Hortobágyi Nonprofit Kft. állattartó telepein, melyek egyik legnagyobbján, a kungyörgyi telepen tettünk látogatást. Itt, a téli szálláshelyen közel 1000 állat éli mindennapjait, köztük azok a borjak is, melyek a cég történelmi jelentőségű, tenyésztési vonalak megújítását célzó kezdeményezése nyomán jöttek világra.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek

Az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) létrehozott egy - a szövetség tagjainak felajánlásaiból visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló - több millió forint értékű pénzügyi keretet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növel.