0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Leáldozott a sertevadnak

Az afrikai sertéspestis elleni védekezés új szintre lépett azzal, hogy az EU-s ASP stratégia tavaly áprilisi módosítása minden tagállamot arra kötelezett, megalkossák a nemzeti akcióterv összeállítását a vaddisznóállomány szabályozásáról.

Az Európa-szerte terjeszkedő kór számos országban felütötte a fejét, hazánkban eleinte a keleti országrészben terjedt el, majd fokozatosan átterjedt a Dunántúlra is.

A vaddisznóállományban terjedő betegség egyelőre a hazai házisertés-állományban nem mutatkozott, de ennek megelőzésére, valamint a világszerte hatalmas kárt okozó betegség ellenőrzés alatt tartása és mielőbbi felszámolása céljából jött létre az akcióterv.

A vaddisznóállomány jelentős szerepet játszik az ASP terjedésében, ezért az állomány csökkentése elengedhetetlen. A most megjelent Nemzeti Akcióterv részét képezi Magyarország ASP Mentesítési Tervének. A 2021-2025. időszakra szóló, irányadó dokumentumot a közösségi elvárásokat, valamint a hazai sajátosságokat is figyelembe véve dolgozta ki a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoporton belül működő ASP Akciócsoport. A grémium vegyes összetételének köszönhetően az állategészségügy, a vadgazdálkodás és a vadbiológia szempontjai egyaránt érvényesülnek az elfogadott tervben.

Az akciótervben foglaltak szerint a vaddisznó-állománysűrűségét 2025. február 28-ig 0,5 vaddisznó/km2-re (0,5 vaddisznó/100 hektár) kell mérsékelni.

Ennek elérésben jelentős feladat hárul a vadásztársadalomra, a vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőre, illetve a vadászati hatóságokra.

Lényeges újdonság, hogy a vadászatra jogosultaknak megvan az a lehetősége, hogy maguk választhatják meg a terület adottságainak és a saját lehetőségeiknek leginkább megfelelő módszereket, eljárásokat. Emellett szükség esetén, az akcióterv alapján felállítandó tanácsadói hálózat segítségét is igénybe vehetik.

A szervezetekre vonatkozó legfontosabb feladatok és azok határideje:

„Vadászatra jogosultak feladatai:
– Minden vadászatra jogosultnak hosszú távú, többéves tervet kell készítenie arról, hogy milyen intézkedésekkel éri el a 2025. február 28-ig megkövetelt 0,5 vaddisznó/km2 (0,5 vaddisznó/100 hektár) állománysűrűséget. A tervet a területi vadászati hatóságnak kell benyújtani 2021. március 31-ig.
– Minden vadászatra jogosultnak – a szigorúan korlátozott területbe tartozók kivételével – éves tervet kell készítenie a 2021/2022-es és az azt követő vadászati évekre arról, hogy miként tesz eleget az ASP mentesítési terv diagnosztikai kilövésekre vonatkozó előírásainak. A tervet a területi vadászati hatóságnak kell benyújtani, az idei évben március 31-ig, a jövő évtől kezdve március 15-ig.

Területi vadászati hatóságok feladatai:
– Az egységesség érdekében minden területi vadászati hatóságnak írásban kell közölnie a vadászatra jogosultakkal, hogy milyen adatokat és milyen formátumban vár el a fenti tervekkel kapcsolatban. Határidő: 2021. február 28. Amennyiben a hatóság az adatszolgáltatás adatkörén vagy formátumán módosítani szeretne, azt az adott évben legkésőbb január 31-ig jeleznie kell az érintettek felé.
– Minden területi vadászati hatóságnak jóvá kell hagynia a vadászatra jogosultak által benyújtott terveket, határideje minden évben április 30.

Vaddisznót (is) tartó vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőinek feladatai:
– A vaddisznót (is) tartó vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőinek 2021. március 31-ig írásos szerződéssel kell gondoskodniuk a vadállomány állatorvosi ellátásáról.
– Létesítményükre kidolgozott – és az ellátó állatorvos ellenjegyzésével is ellátott – járványügyi szabályzatot kell készíteniük és jóváhagyásra benyújtaniuk a Helyi Járványvédelmi Központ (HJK) vezetőjének, annak hiányában a megyei főállatorvosnak. A járványügyi szabályzatnak tartalmaznia kell a létesítményben maximálisan tartható vaddisznó-létszámot, a létesítmény vonatkozásában a befelé és kifelé irányuló forgalom szabályozását, valamint az ASP esetleges megállapítása esetén a vaddisznóállomány felszámolásának eljárásrendjét. Határidő: 2021. április 30.” – olvasható a Nébih oldalán.

A hír a vadásztársadalomban egyre nagyobb felháborodást kelt, ugyanis az amúgy is homályos, jelentős becslési eltéréssel bíró hazai vaddisznó-állománynagyság mellett ekkora mértékű apasztás azontúl, hogy nem is kis, már-már emberfeletti feladat, olyan következményeket vonhat maga után, hogy a későbbiekre nézve jó ideig a vadásztársadalom nem is emelhet vaddisznóra puskát, mert egész egyszerűen, ha nem is eltűnik, de minimalizálóik jelenléte az országban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu