0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növény táplálás digitális alapokon?

A tápanyag utánpótlás - különösen a komplex (NPK) műtrágyák szempontjából - nem korlátozódik egyetlen termelési évre. Ráadásul az egyes parcellákon, és a gazdaság egész területén is sokféle növény szerepel a vetésforgóban.

Ezen növények tápanyag igénye nagyban különbözik, különösen a K és P esetében azonban több éven át lehet utánpótlást tervezni, hiszen a talaj pufferkapacitása és tápanyag szolgáltató képessége ezen elemek tekintetében számításba vehető.

A vetésforgó egészét tekintve nagyon fontos a kiegyensúlyozott tápanyag utánpótlás. A fentiek alapján látható, hogy a tápanyag számítás egy igen komplex feladat, kézzel elvégezni sok időt vesz igénybe, és nagyon körültekintően kell eljárni. A tápanyagutánpótlás tervező alkalmazások számos növénykultúra adatait tartalmazzák. De vajon létezik digitális eszköz ilyen összetett feladatra?

Egy program, majdnem 100 növénykultúrához

A Borealis L.A.T agronómiai szakértő csapata kidolgozta a NutriGuide® tápanyag utánpótlás tervezési programot. Ez egy ingyenesen használható webalkalmazás, amely könnyedén képes kezelni az összes fent említett feladatot. A komplex (NPK) műtrágyáktól a nitrogén (N) műtrágyákig, a NutriGuide® a növények tápanyag szükséglete alapján számol, az igényekhez legjobban illeszkedő Borealis L.A.T terméket ajánlja, és a végén összesítő listát készít a műtrágya-rendelés gyors és egyszerű elvégzéséhez.

Az algoritmusnak köszönhetően a parcellákon egymást követő növények igényei is figyelembevételre kerülnek, és használatával kiegyensúlyozott tápanyag mérleg érhető el a vetésforgó teljes időtartamára vetítve.

Ráadásul a számításokat a program megőrzi, azok később módosíthatók, másolhatók és akár felhasználhatók egy későbbi időpontban is. Az Európai Unióban előtérbe kerül a felelős műtrágya használat a fenntartható termelés érdekében. Hogyan segíti a fenntarthatóságot egy webalkalmazás?

Több szempont – precízebb terv

A növényeink igényeit minél jobban kiszolgáló tápanyag utánpótlással elkerülhető a túlzott műtrágya használat, vagy a talaj kizsákmányolása. Azon kívül, hogy ez a gazdaság pénzügyi mérlegét pozitívan befolyásolja, a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében is rendkívül előremutató lépés.

Talajaink védelme, a termőképesség fenntartása a következő generációk számára az egyik legfontosabb feladat.

A Borealis L.A.T-nál a fenntarthatóság nagyon fontos, ezért is jött létre hosszas fejlesztői munka eredményeképpen a NutriGuide®, mely a fenti szempontoknak maradéktalanul eleget tesz. Továbbá alkalmas a műtrágya kijuttatások naplózására is, amely nagyban megkönnyíti a felhasználók adminisztratív feladatainak elvégzését.

A web applikáció ingyen elérhető a Nutriguide.Borealis-LAT.com oldalon, mobilról és asztali számítógépről is kényelmesen használható. (x)

Borealis L.A.T

Forrás: Borealis L.A.T