0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A talajbaktériumok segítik a metán lebontását

A talajbaktériumok sokkal nagyobb szerepet játszanak a légkör szabályozásában, mint azt a tudósok korábban gondolták. A Monash Egyetem által vezetett friss tanulmány kimutatta, hogy a talajban található különféle baktériumok képesek lebontani az olyan nyomgázokat, mint a mérgező szén-monoxid vagy az üvegházhatásért felelős szennyező metán gáz.

A Nature Microbiology folyóiratban közzétett eredmények új megvilágításba helyezték a talajbaktériumok életmódjáról kialakult nézeteket.

Korábban azt gondolták, hogy a legtöbb talajbaktérium elsősorban a pusztuló növényzet szerves anyagainak fogyasztásával él.

Ezzel szemben az új eredmények azt mutatják, hogy ezen baktériumok többsége képes olyan szervetlen energiaforrásokon fenntartani magát, mint például szén-monoxid vagy a légköri hidrogén.

Mostanáig azt gondolták, hogy a baktériumok csak kis hányada fogyaszthat nyomgázokat.

Azonban a tanulmány feltárta, hogy a talajban található összes fő baktériumcsoport képes lebontani a szén-monoxidot és a hidrogént.

„Az a megfigyelés, hogy a nyomgázok tarták fenn a legtöbb talajbaktériumot, nagy jelentőséggel bír annak megértésében, hogy a baktériumok hogyan alakítják a belélegzett levegő összetételét, és a talaj egészségének védelmét a változó világban” – mondta Dr. Eleonora Chiri tanulmány szerzője.

„A hidrogén, a szén-monoxid és a metán kibocsátása az emberi tevékenység révén gyorsan növekszik. Ezek a baktériumok kritikus fontosságúak ahhoz, hogy kordában tartsák ezen gázok légköri szintjét.”-tette hozzá Dr. Chiri.

A Monash Egyetem csapata a talaj baktériumait terepi, laboratóriumi és számítógépes módszerekkel tanulmányozta.

A tanulmány másik szerzője, Dr. Sean Bay elmondta:

„Kutatásaink kiterjedt, váratlan összefüggéseket tártak fel a légkör és a bioszféra között.”

„A talajbaktériumok szabályozzák az atmoszféra összetételét, viszont a légköri gázok mentőövet biztosítanak a talajbaktériumok számára.”

„Mindkettő kontrollálja egymást, ez pedig javítja a levegő minőségét és a talaj egészségét, amelyektől kritikusan függünk.”

A tanulmányt a Monash Egyetem Biomedicine Discovery Institute munkatársai, Dr. Bay, Dr. Chiri és Chris Greening egyetemi docens vezették szoros együttműködésben a londoni Queen Mary Egyetem, Melbourne Egyetem és a Sun Yat-Sen Egyetem kutatóival.

Forrás: www.farmonline.com.au