Back to top

A talajbaktériumok segítik a metán lebontását

A talajbaktériumok sokkal nagyobb szerepet játszanak a légkör szabályozásában, mint azt a tudósok korábban gondolták. A Monash Egyetem által vezetett friss tanulmány kimutatta, hogy a talajban található különféle baktériumok képesek lebontani az olyan nyomgázokat, mint a mérgező szén-monoxid vagy az üvegházhatásért felelős szennyező metán gáz.

A Nature Microbiology folyóiratban közzétett eredmények új megvilágításba helyezték a talajbaktériumok életmódjáról kialakult nézeteket.

Korábban azt gondolták, hogy a legtöbb talajbaktérium elsősorban a pusztuló növényzet szerves anyagainak fogyasztásával él.

Ezzel szemben az új eredmények azt mutatják, hogy ezen baktériumok többsége képes olyan szervetlen energiaforrásokon fenntartani magát, mint például szén-monoxid vagy a légköri hidrogén.

Mostanáig azt gondolták, hogy a baktériumok csak kis hányada fogyaszthat nyomgázokat.

Azonban a tanulmány feltárta, hogy a talajban található összes fő baktériumcsoport képes lebontani a szén-monoxidot és a hidrogént.

"Az a megfigyelés, hogy a nyomgázok tarták fenn a legtöbb talajbaktériumot, nagy jelentőséggel bír annak megértésében, hogy a baktériumok hogyan alakítják a belélegzett levegő összetételét, és a talaj egészségének védelmét a változó világban" - mondta Dr. Eleonora Chiri tanulmány szerzője.

"A hidrogén, a szén-monoxid és a metán kibocsátása az emberi tevékenység révén gyorsan növekszik. Ezek a baktériumok kritikus fontosságúak ahhoz, hogy kordában tartsák ezen gázok légköri szintjét."-tette hozzá Dr. Chiri.

A Monash Egyetem csapata a talaj baktériumait terepi, laboratóriumi és számítógépes módszerekkel tanulmányozta.

A tanulmány másik szerzője, Dr. Sean Bay elmondta:

"Kutatásaink kiterjedt, váratlan összefüggéseket tártak fel a légkör és a bioszféra között."

"A talajbaktériumok szabályozzák az atmoszféra összetételét, viszont a légköri gázok mentőövet biztosítanak a talajbaktériumok számára."

"Mindkettő kontrollálja egymást, ez pedig javítja a levegő minőségét és a talaj egészségét, amelyektől kritikusan függünk."

A tanulmányt a Monash Egyetem Biomedicine Discovery Institute munkatársai, Dr. Bay, Dr. Chiri és Chris Greening egyetemi docens vezették szoros együttműködésben a londoni Queen Mary Egyetem, Melbourne Egyetem és a Sun Yat-Sen Egyetem kutatóival.

Forrás: 
www.farmonline.com.au

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.

Íriszgyűjtemény Tápiószelén

Korábbi cikkünkben mutattuk be a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ (NBGK) tevékenységét. Tápiószelén sokféle haszonnövényt és vad fajokat tartanak fönn, az egyik legújabb gyűjtemény íriszfajtákat vonultat föl.