Back to top

A zöld arany

A tökmagolaj egyike a legfinomabb olajoknak, ezért még azok is könnyedén megkedvelhetik, akik egyébként ódzkodnak a hidegen sajtolt olajoktól. Azon túl, hogy nagyon ízletes, rendkívül értékes és természetesen gyógyhatású is.

Az olajtöknek nincs maghéja, így könnyebb a feldolgozása
Fotó: wikipedia
Egy különleges mutáns

A sötétzöld színű bársonyos állagú olaj egy különös mutáns, az olajtök (Cucurbita pepo var. oleifera) „héj nélküli” magjából készül. Egyrészt ez a tulajdonsága –mármint, hogy a maghéj fásodása elmarad- teszi olyan kedveltté, mivel lényegesen könnyebb így a feldolgozása. Hosszúnappalos növény, kedveli a napfényt, és a laza, morzsalékos, semleges kémhatású talajokat, még a kevésbé jó minőségű homoktalajon is megél. Másik hatalmas előnye, hogy helyre vetve elég jól bírja a szárazságot. Egy átlagos évben gyakorlatilag öntözés nélkül is termeszthető, de azért hosszantartó aszály esetén szívesen fogad egy kis szomjoltót.

A csupasz mag titkai

Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, mert a zöld leplecske alatt 73 % zsírt, 20 % fehérjét, és 7 % szénhidrátot, A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-, E-, K- vitamint, valamint magnéziumot, foszfort, vasat, rezet, cinket, szelént, mangánt, káliumot és kalciumot rejt. Pirítás közben természetesen sérülnek a hőérzékeny vitaminok, azonban a pirított tökmagnak magasabb a fehérje és az ásványi anyag tartalma.

Olaját hidegen sajtolják
Fotó: wikipedia

Többet adunk, többet kapunk

A hidegen sajtolt olajok jóval többe kerülnek, mint finomított társaik. Valóban gyakori érvként szokott elhangzani ez ellenük, de hiszen a készítésük teljesen más módszerrel történik. Ennek előnye, hogy egy sokkal ízletesebb és értékesebb olajat kapunk, a hátulütője viszont, hogy mivel elmarad a fizikai (hőhatás) és kémiai (vegyszerek hozzáadása) manipuláció, így lényegesen kisebb mennyiségben. Az ilyen olajok koncentrátumok, és inkább úgy kell rájuk gondolni, mintha táplálékkiegészítők lennének, ezért csupán piciny mennyiségben ajánlott a fogyasztásuk. Felnőtteknek ajánlott napi adag: 1 evőkanálnyi hidegen sajtolt olaj. A tökmagból különösen finom, intenzív ízű olaj nyerhető, melyet nagyon könnyű megszeretni. Lássuk csak milyen okaink lehetnek a fogyasztására:

Áldás a férfiak számára

A tökmag béta-szitoszterol tartalma révén csökkenti a koleszterinszintet és kedvező hatással van a jóindulatú prosztata- megnagyobbodásra. Másik hatóanyaga a cucurbitacin beavatkozik a dehidrotesztoszteron termelésébe, mely részben felelős a tesztoszteron indukálta prosztata hiperpláziáért és a hajhullásért. Egy vizsgálatban a rendszeres fogyasztás során már 24 hét után látványos eredményeket értek el a haj dúsulásában és erősödésében.
Vizelettartási rendellenességekben (pl.: noktúria, inkontinencia) és prosztata adenoma esetén szintén javulást értek el a Cucurbita maxima olajának rendszeres fogyasztása mellett is. Érdemes megjegyezni, hogy azokban az országokban, ahol a férfiak rendszeresen fogyasztanak tökmagot vagy annak olaját, ezeknek az elváltozásnak a megjelenése meglehetősen ritka.

Nem csak a férfiaknak

Az állatkísérletek azt sugallták a kutatóknak, hogy a fitoösztrogénekben gazdag tökmagolaj előnyös táplálékkiegészítő lehet az alacsony ösztrogénszinttel együtt járó problémák esetén. A humán kísérletek során aztán megmutatkoztak a tökmagolaj használatának előnyei: emelkedett a résztvevő nők HDL- szintje, csökkent a diasztolés vérnyomásuk, és javulást tapasztaltak a menopauza tüneteiben (enyhült a hőhullámok erőssége, ritkábban fordult elő fej- és ízületi fájdalom), továbbá a búzacsíraolajat kapó kontrollcsoport tagjai depresszívebbnek és szeretethiányosabbnak érezték magukat.
Mivel a tökmag rendkívül jó hatással van a húgyhólyag működésére, illetve figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz gyulladásgátló és diuretikus vegyületeket, ezáltal segíthet a felfázás megelőzésében és a kezelésében is.

Sokféle tök létezik, és a magja mindnek jelentős olajtartalommal rendelkezik
Fotó: wikipedia
A szív, a bőr, és a haj védelmezője

A tökmagolaj jótékonyan hat a kardiovaszkuláris rendszerre, csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasan tartja az ereket, mérsékli az érelmeszesedés kockázatát, sőt preventív hatással lehet a szívinfarktus és a stroke ellen.
Az E- vitamin tartalmú valódi hidegen sajtolt olaj erősíti a kötőszövetet, megóvja a bőr egészségét, és a haj szépségét. Antioxidáns és antimikrobiotikus hatása révén védelmet nyújt a sejteknek és a szöveteknek, támogatja a sebgyógyulást, segíti a véralvadást -ezzel lerövidítve a vérzési időt-, csökkenti a gyulladást, gyorsítja a seb záródását és a hám regenerálódását.

Hangulatjavító és szupertáplálék

A tökmag és a tökmagolaj kedvezően hat a kedélyállapotra, nyugtató hatású, segít levertség és hangulatingadozás esetén. Jótékony hatással van az idegrendszerre, serkenti az agyműködést, erősíti a memóriát, továbbá segíthet elűzni az álmatlanságot.
Ösztönzi az immunrendszert és többféle antioxidánssal védi a szervezetet a szabad gyökökkel szemben. Támogatja a máj működését és a cukorbetegek étrendjében is fontos szerepet tölthet be.
A tökmagolaj ízét és hatásait tekintve méltán az egyik legkedveltebb és leggyakrabban választott hidegen sajtolt olaj. Kortól és nemtől függetlenül szinte mindenkinek ajánlható.

How To Make Pumpkin Seed Oil At Home | Kürbiskernöl selber machen

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Neveljünk emberméretű fát!

Házikertekben a mai napig leggyakrabban nagyméretű, létrát és mászást igénylő gyümölcsfákkal találkozhatunk. A termés számottevő része emiatt sokszor a fák tetején romlik meg, vagy válik a madarak martalékává. A gyümölcsültetvényekben azonban már jó ideje kisebb, emberléptékű fák kialakítására törekednek, amelyeken hatékonyabban végezhetők el az ápolási munkák és a betakarítás.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.