Back to top

Aranyérmesek lettek

Decemberben mutatták be a legújabb nemesítésű, Fleuroselect 2022 aranyéremmel jutalmazott új dísznövényfajtákat. Ezek a virágok a nemesítők kiemelkedő teljesítményének bizonyítékai, amelyek a megmérettetésen a legmagasabb pontszámokat kapták az innováció, a szépség és a teljesítőképesség vizsgálata során.

A Helianthus annuus Gummy Bear gyönyörű citromsárga, telt virágai jól mutatnak a dús, zöld levélzettel, és elérhetik akár a 20 centiméter átmérőt is. A növények egyöntetűen körülbelül 170 centiméter magasra nőnek. Ezáltal dinamikus hatást keltenek, parkokban akár térelválasztónak is alkalmasak, várhatóan a táj- és kerttervezőknek is kedvelt fajtájuk lesz. Közepes vagy nagyobb virágágyásokban egyaránt jól mutat.

Helianthus Gummy Bear

A bírák az új színt, a mutatós virágokat és a növénymagasságot emelték ki az értékelés során.

A Myosotis alpestris Bellamy Blue újszerű, sötétebb kék árnyalatával bővíti a kora tavaszi virágok kínálatát. A Bellamy Blue nem igényel vernalizációt. A látványos, az eddigi fajtáknál sötétebb kék színét a virágboltosok, kertészeti árudák és a fogyasztók is kedvelni fogják. A zsűri a döntését azzal indokolta, hogy a mélyebb kék szín még nem létezett vernalizációt nem igénylő Myosotis-fajtánál, ezért érdemelte ki a Bellamy Blue a 2022 aranyérem kitüntetést.

A Takii nemesítőműhely Zinnia Belize sorozatára jellemző, hogy a szár már a növény alsó részétől dúsan elágazik.

Ez a kompakt növekedésű Zinnia számos kereskedelmi lehetőséget kínál. A Belize Double Scarlet skarlátvörös virágokkal rendelkezik, a zsűri a figyelemfelkeltő szín, a jó elágazódás és a kompakt növekedés miatt ítélte neki a díjat. A termelőknek alig kell használniuk növekedésszabályozót, és mivel az ültetési sűrűség növelhető, gazdaságosan termeszthető a fajta.

A Zinnia × hybrida Profusion a Sakata nemesítőműhelyéből származó, gazdaságosan termeszthető piros-sárga virágkülönlegesség. A virágok elnyílása során a szirmok színe rózsásvörösből rózsaszínbe és barackszínbe megy át, így egy növényen is több árnyalatú virág található.

Myosotis Bellamy Blue

Vonzóvá teszi a kertészek számára, hogy rövid tenyészidejű, jól ellenáll a betegségeknek és hosszan virágzik.

A Profusion Red Yellow Bicolor a kertekben is könnyen ápolható. Az új nemesítés az AAS (All-America Selections) aranyérmét is elnyerte az észak-amerikai teszteken nyújtott teljesítményért.

A Fleuroselect nemzetközi szervezet több mint 45 éve foglalkozik az új nemesítésű cserepes és virágágyi növények tesztelésével és értékelésével.

A díjazott fajták védelmével és népszerűsítésével hozzájárul a dísznövényágazat fejlődéséhez.

A szervezet jelenleg 75, cserepes és virágágyi dísznövények nemesítésére, termelésére és forgalmazására szakosodott céget tömörít, többségében európaiakat, de japán, orosz, amerikai, kínai, sőt thaiföldi vállalat is képviselteti magát a szervezetben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/fleuroselect.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Neveljünk emberméretű fát!

Házikertekben a mai napig leggyakrabban nagyméretű, létrát és mászást igénylő gyümölcsfákkal találkozhatunk. A termés számottevő része emiatt sokszor a fák tetején romlik meg, vagy válik a madarak martalékává. A gyümölcsültetvényekben azonban már jó ideje kisebb, emberléptékű fák kialakítására törekednek, amelyeken hatékonyabban végezhetők el az ápolási munkák és a betakarítás.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.