0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hazánk az uniótól azonnali intézkedéseket sürget a sertéságazatban

Az Európai Unió mezőgazdasági és halászati minisztereinek január 25-i videokonferenciáján Magyarország sürgős intézkedéseket sürgetett a sertéságazat helyzetének javítására. A tanácskozáson tizenhárom tagállam - köztük Magyarország - kérésére kiemelt téma volt a sertéságazat helyzete.

A videokonferencián hazánkat Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte. Az államtitkár hangsúlyozta:

a magyar sertéságazatot 2020-ban kettős negatív hatás sújtotta, a COVID-19 pandémia, valamint az afrikai sertéspestis.

A különböző típusú korlátozó intézkedések csökkentették a belső piaci értékesítési lehetőségeket és szűkítették az exportpiacokat is. A sertésárak meredek csökkenésével párhuzamosan a takarmányárak jelentősen növekedtek az elmúlt időszakban, ez a kettős hatás rendkívül nehéz helyzetet teremt a termelők és a feldolgozók számára is – fogalmazott a szaktárca államtitkára.

Az Agrárminisztérium az elmúlt évben számos ágazatban – így a sertéságazatban is – átmeneti támogatást nyújtott, azonban az árak jelenlegi szintje túl alacsony,

sürgős intézkedés hiányában az ágazat komoly bajba kerülhet. Emiatt Feldman Zsolt arra kérte az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul hozza meg a szükséges intézkedéseket.

Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos jelezte, hogy a Bizottság jelenleg nem lát okot konkrét intézkedések meghozatalára, de szorosan nyomon követi a sertéspiaci helyzetet.

Forrás: Agrárminisztérium