Back to top

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (3. rész)

Egy tavaszi atkakezelési protokoll: a használt és ismert szerek ismeretében mindenkinek magának kell létrehoznia atkakezelési protokollját. Ezúttal saját tavaszi protokollomat és ellenőrzési táblázatomat mutatom be a teljesség igénye nélkül, jelezve, hogy kizárólag olyan szert alkalmazzunk, melyet jól ismerünk.

Az előző részekben az atkakezelési protokoll fontosságáról (1. rész: itt), illetve elveiről és fő kérdéseiről volt szó (2. rész: itt).

Ezúttal saját tavaszi protokollomat és ellenőrzési táblázatomat mutatom be a teljesség igénye nélkül, jelezve, hogy kizárólag olyan szert alkalmazzunk, melyet jól ismerünk.

Új szereket és módszereket kizárólag méhállományunk kisebb részén próbáljunk ki!

Atkakontroll tejsavval
Fotó: Hevesi Mihály
Természetesen minden évszakra érdemes protokollt írni. Ahogy az előző részekből kitűnt, évszakonként változik az alkalmazott szereknek a hatékonysága, bevethetősége, méhekre való hatása.

Az évszakokon belül érdemes a kezelés időpontjának az adott hordást (repce, akác, stb.) kiindulási alapnak venni.

A protokoll egy leírásból áll és egy ellenőrzési táblázatból.

Az ellenőrzési táblázat arra is lehetőséget biztosít, hogy az elkövetett hibákat a következő évben kiküszöböljük illetve másképp, akár feladatokat összevonva racionálisabban szervezzük a teendőket. 

Az ellenőrzési táblázatomból jól  látszik, hogy a következő évre már változtatást terveztem és egy-két feladatot összevontam.

Tehát az én tavaszi protokollom az alábbi módon nézett ki egy korábbi évben.

Előre bocsájtom, hogy nincs tökéletes eljárás, én négy éve kizárólag savakat és timolt használok, de fontos tudni, hogy bár egyre többet tudunk a savakról és egyre jobban tudjuk őket alkalmazni az atkaírtásban, alkalmatzásuk sikere sok apró részleten múlik.

Itt azt írom le, ami nekem az utóbbi négy évben bevált azzal a megjegyzéssel, hogy bármikor kész vagyok a változtatásra, amennyiben újabb tapasztalat ezt szükségessé teszi.

Mindenkinek természetesen a saját alkalmazott méhészeti technológiájához, az általa használt és ismert szereknek, továbbá méhészete nagyságának a függvényében kell elkészítenie a protokollt.

Érdemes leülnünk és leírnunk akár nagyon egyszerűen ezt a magunk számára.

Atkakezelési protokoll és ellenőrzési táblázat

Tavasz

Kezelések és módszerek: timol, tejsav (április végén májusban már cukros 4% oxál dihidrát oldat bevitele is lehetséges a téli méhek lecserélődése miatt), heresejt kivillázás, műrajok készítése, rajállapotba hozás (ezek tejsavval/oxáldihidráttal való bespriccelése);

Atkafertőzöttségi teszt - Atkamonitoring: 20% os tejsav (vizes oldat) spricceléssel az öt higiénikus aljdeszkás családnál, (ezeknek az aljdeszkáknak a beolajozása!). Két nap múlva a lepotyogott atkák megszámlálása! (Ha nem jó a tejsav, vagy magasabb a hőmérséklet, mint 22-25 fok, alkoholos lemosás 5 családnál!)

B-terv: (Ha a teszt során több mint 10-15 atka potyog tavasszal a két alkalommal összesen vagy az alkoholos lemosásnál): tejsav bejuttatása porlasztva (NEM SZUBLIMÁLÁS!) sorozatban 3-4 naponta az összes termelő családhoz, Ha szükséges többször is, amíg van atkahullás.

Részletes lebontás

Első átnézés: (lehetőleg min. 18-20 fok) varroa teszt elvégzése 5 családnál, higiénikus aljdeszkák beolajozása,

Repce: (virágzás előtt) timol betétele filcen (francia recept), kivenni pergetés előtt 1 héttel!, vagy 2 x 4 naponta 20%-os vizes tejsav porlasztása (Nem szublimálás!).

Akác: (előtt, alatt) heresejt kivágás,

Hárs: (utána) egyes családok rajállapotba hozása, műrajok készítése; varroa teszt elvégzése. B-terv bevetése, ha bármilyen jele látszik a túlfertőzöttségnek: átlagon felüli napi atkapotyogás a higiénikus aljakon (<2-5), deformált szárny vírus, méhecskén atka ,

Ellenőrzési táblázat: 

Kezelés elvégezve:

Ápr. 2 timol betéve, ápr. 29 heresejt kivágás.

Az alkalmazott szer hat-e?:

A varroa tesztnél van minimális potyogás: tejsav tehát jó!

Varroa teszt elvégezve/eredmény:

Első átnézésnél: igen márc. 21 tejsavas spriccelés lépenként 5 higiénikus aljú kaptárban: 4-6 atka potyog 3 nap alatt.

B terv szükséges:

Nem, de hárs után újabb teszt!

Megjegyzés:

Első átnézésnél hűvös idő, csak a higiénikus aljú családokat spricceltem tejsavval! Az egyik higiénikus alj beolajozását elfelejtettem, azon nem tudtam megszámolni a potyogást. Feladat összevonása: Jövőre első átnézésnél betenni a timolos filceket, majd repce pergetés előtt másfél héttel kivenni és a tesztet is elvégezni 5 családnál, beolajozásra jobban ügyelni!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Malajziában is kitört az afrikai sertéspestisjárvány

Malajzia 3000 vaddisznó és házisertés megsemmisítését tervezi, miután február közepén a borneói szigeten, Sabah államban afrikai sertéspestisjárvány tört ki.

Vadgazdálkodási helyzetkörkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szóvetés című podcast-beszélgetésében Győrffy Balázs, a NAK elnöke Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökét kérdezte a hazai vadászat aktuális helyzetéről. A beszélgetésben érintették a pandémia vadgazdálkodásra gyakorolt hatását, az új vadkárprotokollt, az ASP helyzetet, valamint a Vadgazdálkodási Alap jelen állását is.

A magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót

Tavaly, amikor minden visszaesett a világgazdaságban, a magyar export újra meghaladta a 100 milliárd eurót - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Ócsán.

Hortobágyi idill: így telnek az 50 évvel ezelőtt élt bikák utódainak mindennapjai

Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Hortobágyi Nonprofit Kft. állattartó telepein, melyek egyik legnagyobbján, a kungyörgyi telepen tettünk látogatást. Itt, a téli szálláshelyen közel 1000 állat éli mindennapjait, köztük azok a borjak is, melyek a cég történelmi jelentőségű, tenyésztési vonalak megújítását célzó kezdeményezése nyomán jöttek világra.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek

Az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) létrehozott egy - a szövetség tagjainak felajánlásaiból visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló - több millió forint értékű pénzügyi keretet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növel.