0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (3. rész)

Egy tavaszi atkakezelési protokoll: a használt és ismert szerek ismeretében mindenkinek magának kell létrehoznia atkakezelési protokollját. Ezúttal saját tavaszi protokollomat és ellenőrzési táblázatomat mutatom be a teljesség igénye nélkül, jelezve, hogy kizárólag olyan szert alkalmazzunk, melyet jól ismerünk.

Az előző részekben az atkakezelési protokoll fontosságáról (1. rész: itt), illetve elveiről és fő kérdéseiről volt szó (2. rész: itt).

Ezúttal saját tavaszi protokollomat és ellenőrzési táblázatomat mutatom be a teljesség igénye nélkül, jelezve, hogy kizárólag olyan szert alkalmazzunk, melyet jól ismerünk.

Új szereket és módszereket kizárólag méhállományunk kisebb részén próbáljunk ki!

Természetesen minden évszakra érdemes protokollt írni. Ahogy az előző részekből kitűnt, évszakonként változik az alkalmazott szereknek a hatékonysága, bevethetősége, méhekre való hatása.

Az évszakokon belül érdemes a kezelés időpontjának az adott hordást (repce, akác, stb.) kiindulási alapnak venni.

A protokoll egy leírásból áll és egy ellenőrzési táblázatból.

Az ellenőrzési táblázat arra is lehetőséget biztosít, hogy az elkövetett hibákat a következő évben kiküszöböljük illetve másképp, akár feladatokat összevonva racionálisabban szervezzük a teendőket. 

Az ellenőrzési táblázatomból jól  látszik, hogy a következő évre már változtatást terveztem és egy-két feladatot összevontam.

Tehát az én tavaszi protokollom az alábbi módon nézett ki egy korábbi évben.

Előre bocsájtom, hogy nincs tökéletes eljárás, én négy éve kizárólag savakat és timolt használok, de fontos tudni, hogy bár egyre többet tudunk a savakról és egyre jobban tudjuk őket alkalmazni az atkaírtásban, alkalmatzásuk sikere sok apró részleten múlik.

Itt azt írom le, ami nekem az utóbbi négy évben bevált azzal a megjegyzéssel, hogy bármikor kész vagyok a változtatásra, amennyiben újabb tapasztalat ezt szükségessé teszi.

Mindenkinek természetesen a saját alkalmazott méhészeti technológiájához, az általa használt és ismert szereknek, továbbá méhészete nagyságának a függvényében kell elkészítenie a protokollt.

Érdemes leülnünk és leírnunk akár nagyon egyszerűen ezt a magunk számára.

Atkakezelési protokoll és ellenőrzési táblázat

Tavasz

Kezelések és módszerek: timol, tejsav (április végén májusban már cukros 4% oxál dihidrát oldat bevitele is lehetséges a téli méhek lecserélődése miatt), heresejt kivillázás, műrajok készítése, rajállapotba hozás (ezek tejsavval/oxáldihidráttal való bespriccelése);

Atkafertőzöttségi teszt – Atkamonitoring: 20% os tejsav (vizes oldat) spricceléssel az öt higiénikus aljdeszkás családnál, (ezeknek az aljdeszkáknak a beolajozása!). Két nap múlva a lepotyogott atkák megszámlálása! (Ha nem jó a tejsav, vagy magasabb a hőmérséklet, mint 22-25 fok, alkoholos lemosás 5 családnál!)

B-terv: (Ha a teszt során több mint 10-15 atka potyog tavasszal a két alkalommal összesen vagy az alkoholos lemosásnál): tejsav bejuttatása porlasztva (NEM SZUBLIMÁLÁS!) sorozatban 3-4 naponta az összes termelő családhoz, Ha szükséges többször is, amíg van atkahullás.

Részletes lebontás

Első átnézés: (lehetőleg min. 18-20 fok) varroa teszt elvégzése 5 családnál, higiénikus aljdeszkák beolajozása,

Repce: (virágzás előtt) timol betétele filcen (francia recept), kivenni pergetés előtt 1 héttel!, vagy 2 x 4 naponta 20%-os vizes tejsav porlasztása (Nem szublimálás!).

Akác: (előtt, alatt) heresejt kivágás,

Hárs: (utána) egyes családok rajállapotba hozása, műrajok készítése; varroa teszt elvégzése. B-terv bevetése, ha bármilyen jele látszik a túlfertőzöttségnek: átlagon felüli napi atkapotyogás a higiénikus aljakon (<2-5), deformált szárny vírus, méhecskén atka ,

Ellenőrzési táblázat: 

Kezelés elvégezve:

Ápr. 2 timol betéve, ápr. 29 heresejt kivágás.

Az alkalmazott szer hat-e?:

A varroa tesztnél van minimális potyogás: tejsav tehát jó!

Varroa teszt elvégezve/eredmény:

Első átnézésnél: igen márc. 21 tejsavas spriccelés lépenként 5 higiénikus aljú kaptárban: 4-6 atka potyog 3 nap alatt.

B terv szükséges:

Nem, de hárs után újabb teszt!

Megjegyzés:

Első átnézésnél hűvös idő, csak a higiénikus aljú családokat spricceltem tejsavval! Az egyik higiénikus alj beolajozását elfelejtettem, azon nem tudtam megszámolni a potyogást. Feladat összevonása: Jövőre első átnézésnél betenni a timolos filceket, majd repce pergetés előtt másfél héttel kivenni és a tesztet is elvégezni 5 családnál, beolajozásra jobban ügyelni!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu