0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Kulcs a hatékonyság

A növénytermesztők lettek 2020 nyertesei: a gabonaárak ötéves csúcson vannak, akárcsak a fehérje- és olajos növényeké, hangzott el a Takarékbank január 25-ei sajtótájékoztatóján, ahol ismertetették a Takarék AgrárTrend Indexének negyedik negyedéves kimutatását. Az előző negyedévi 30,5-ről 31,8-re emelkedett az index értéke.

Hollósi Dávid, a Takarékbank agrárüzletágának ügyvezető igazgatója szerint a növénytermesztési termékpályák bizakodva várják a 2021-es esztendőt, viszont az állattenyésztési szektor azon szereplői, akik nagy mennyiségben vásárolnak takarmányt, sokkal pesszimistábbak.

A hitelintézet szakemberei megállapították, hogy a növénytermesztésben végre lényegesen meghaladják a kibocsátási árak az inputokét, ami sokat javított a jövedelmezőségen.

A tavalyi év nyertesei

2020 legnagyobb nyertesei egyértelműen a szántóföldi növénytermesztők voltak. A gabona-, olaj- és fehérjenövény termékpályákon a tavaszi aszály okozta bizonytalanság ellenére az utolsó negyedévben kiemelkedő jövedelmezőségről számolhattak be az alapanyag-termelők, elsősorban a piaci árak alakulásának és a kielégítő termésmennyiségnek köszönhetően. Az elemzők adatai szerint 2021 első negyedévében a malomipari termékek fogyasztói ára és a takarmányok ára egyaránt jelentősen emelkedhet.

Bajban az állattenyésztők

Héjja Csaba, a Takarékbank agrárüzletágának elemzője szerint 2020-ban egyértelműen az alkalmazkodás volt a sikeres gazdálkodás kulcsa, elvégre a covid-pandémia mellett az afrikai sertéspestissel és a madárinfluenza-járvánnyal is meg kellett küzdenie az agráriumnak. Előbbi továbbra is meghatározza a sertésárakat.

A már Németországban is felbukkant betegség meghatározó tényezővé vált a sertés termékpályán, hiszen a távol-keleti export ellehetetlenítésével Magyarországon kritikus szintre esett miatta az élő sertés ára.

A madárinfluenza elleni védekezés egyetlen hatékony módszere a zárt tartás és a folyamatos fertőtlenítés. A libatenyésztők dolga emiatt még nehezebb lett, mivel a lúd nehezen bírja a zárt tartást. A kacsa szerencsére eltűri a brojlercsirkékéhez hasonló körülményeket is, problémamentesen tartható zárt térben. Azonban nemcsak Magyarországon, hanem Európában is regisztráltak madárinfluenzás eseteket 2020 utolsó negyedévében. Ennek következtében átmeneti túlkínálat alakult ki az egész európai piacon, és a feldolgozók egyelőre csak próbálnak helytállni – részletezi az elemző.

Emelkedő élelmiszerárak

A hazai élelmiszer-gazdaság összességében remekül helytállt tavaly, de prognosztizálható, hogy az állati fehérjét előállító termékpályák nehéz év elé néznek 2021-ben.

A takarmányköltségek várhatóan rendkívüli módon megemelkednek, aminek következtében felerősödik a jövedelempótló és a hatékonyságnövelést célzó beruházási támogatások szerepe.

A felvázolt piaci körülmények között egyéb kockázatkezelési eszközökkel is érdemes számolni. Ezek egyike a 2021. februárjában elinduló krízisbiztosítási rendszer, amihez már az állattenyésztők is csatlakozhatnak. A rendszer célja kifejezetten az idén várható negatív hatások minél nagyobb részének a kiküszöbölése.

A bank elemzői szerint idén a „hatékonyság” lesz az élelmiszer-gazdaság mottója. A hitelintézet kimutatásai szerint azzal is érdemes számolni, hogy 2021. júliusára legalább részlegesen újraindul a belföldi turizmus, továbbá hogy az élelmiszerárak inflációja lelassul az első félévben.

Tehát érdemi áremelkedésre csak az év második felében lehet számítani.

Ennek ellenére, termékpályánként eltérő módon, de kiválóan helytállt a magyar agrárium, és ismét bebizonyította, hogy továbbra is ez a válságoknak legjobban ellenálló ágazat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu