0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A paprika gyógyhatása

A fűszerpaprika úgy lett magyar sajátosság, hogy a növény őshazája több ezer kilométerre található tőlünk. Ennek ellenére a magyar fűszerpaprika messze földön híres. A paprikafélék változatosságukból adódóan tekinthetők zöldségnek, fűszernek, gyógynövénynek, de díszváltozataik is vannak.

Hazánkban ötféle alap-fűszerpaprika őrlemény kapható: csemege, édesnemes, félédes, rózsa, erős paprika. Hőgyes Endre volt, aki bebizonyította, hogy a paprikából nyerhető kapszaicin fokozottabb működésbe hozza a száj és a gyomor nyálkahártyáját, ezzel elősegíti az emésztést. Szent-Györgyi Albert pedig felfedezte, hogy a paprika C-vitamin tartalma egyik más növényhez sem fogható.

A nyers paprikában több mint öt-, hétszer annyi C-vitamin van, mint a citromban. 10 dkg paprika 370 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy citromban 47 mg C-vitamin van. Egy fél nagy piros paprika elfogyasztásával szervezetünk megkapja a napi A-, és C-vitamin szükségletét.

A zöldségfélékben ritkán fordul elő, hogy a magnéziumtartalma duplája a kalciumnak. Van azonban olyan paprikafajta is, amelyben tízszer annyi a magnézium, mint a kalcium.

A paprikában található likopin csökkenti a rákbetegség lehetőségét. A kvercetin flavonoidja gyulladást gátló hatású, emellett fertőtlenítő, baktériumölő hatása. Hozzájárul a máj regenerálódásához. Blokkolja a herpesz vírusokat és csökkenti a fogszuvasodás valószínűségét.

Mindemellett az erős paprikának fájdalomcsillapító hatása van, fogyasztása szinte kikapcsolja a fájdalomérzetet, ami persze az okot egyáltalán nem szünteti meg, de a beteg közérzetét ezáltal pozitívan befolyásolja.

Fejfájás, reumás fájdalom esetén alkalmazható fájdalomcsillapítóként. A paprika sok jó tulajdonságai közül az egyik, hogy hasonlóan a paradicsomhoz tartalmaz többféle bioflavont is, ezeknek a rákos megbetegedések megelőzésében szerepük lehet. A paprika serkenti a vérkeringést. Ezáltal megelőzi, illetve javít a szív-, és koszorúér betegségen. A paprika fogyasztásának köszönhetően csökken a koleszterin a vérben.

A paprika mindkét formája, de különösen egy kevés erős paprika serkentőleg hat az emésztésre.

Ezt a tulajdonságát felhasználják azok, akiknek a gyomorműködése és a belek mozgása nem megfelelő.

Az ismertebb felhasználási módokon túl könnyen készíthetünk otthon paprikás zsemlét, vagy kalácsot, mely rendhagyó és kevésbé ismert felhasználási módja a paprikának, ami zöldség, fűszer és gyógynövény is egyben, amellett hogy díszváltozatai is vannak…

Házi paprikás-hagymás zsemle

Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 1 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,5 dl tej, 2 evőkanál olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 púpozott mokkáskanál piros fűszerpaprika, 1 csapott teáskanál só.

A megtisztított vöröshagymát lereszeljük. Forró olajon üvegesre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a sót és a pirospaprikát. Hagyjuk kihűlni. Közben az élesztőt simára keverjük 0,5 dl langyos tejjel és a cukorral. Letakarva hagyjuk, így felfuttatjuk. A liszthez hozzátesszük a már kihűlt pirított hagymát, a felfutott élesztőt és a megmaradt, langyos tejet.

A tésztát alaposan összedolgozzuk, ezután cipóba formálva, liszttel meghintett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk, 12 darabra vágjuk, és zsemléknek megformálva sütőlemezre tesszük. Fél órai újabb pihentetés után előmelegített, közepesen meleg sütőben megsütjük.

Paprikás kalács

Hozzávalók: 0,5 liter tej, 3 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 80 dkg liszt, 1 tojás, 2 csapott evőkanál piros paprika, 8 evőkanál cukor, kevés zsír vagy olaj, pici só.

Ez két kalácsra való mennyiség. Először az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A liszttel, 2 kanálnyi olajjal, a tojással jól kidagasztjuk. Konyharuhával lefedve, melegebb helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, egy gyúródeszkán kétfelé vágjuk, hosszúkásra nyújtjuk. Kanállal a tésztára kenjük a piros paprikát, megszórjuk cukorral, majd kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk a tölteléket. Feltekerjük, tepsibe helyezzük, s hagyjuk újra megkelni. Felvert tojással megkenjük a tetejét, közép meleg sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük, szeletelve tálaljuk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu