Ennek következtében az élelmiszer-kiskereskedelem után az élelmiszer-előállítás kiindulási anyagát, a biológiai alapokat, a fajtákat és vetőmagvakat is kizárólag külföldiek uralják majd – sőt, már most ez a helyzet legjelentősebb növényeinknél, a kukoricánál, a napraforgónál és a repcénél.
Ha ezt az egyértelműen kedvezőtlen folyamatot nem tudjuk megállítani és visszafordítani, akkor a stratégiailag elsőrendű fontosságú élelmiszer-előállítás tekintetében teljes mértékben elveszítjük önállóságunkat. Ez nemcsak társadalmi és politikai szempontból, hanem gazdaságilag is súlyosan érintené – mi több, már most is sújtja – az országot. Megmaradó alapanyag-előállításunk, vagyis a termelésünk és az élelmiszer-fogyasztásunk is teljes mértékben ki lesz – már most is nagyrészt ki van – szolgáltatva külföldi érdekeknek, vállalatoknak. Szuverenitásunkkal együtt több mint 150 év eredményes magyar növénynemesítését és vetőmagkutatását feladnánk, lemondva egyúttal a vetőmagtermesztés által hozzáadott érték jelentős részéről.

Nagyon fontos volna világosan látni, hogy a magyar növénytermesztés és élelmiszer-előállítás versenyképességének és szuverenitásának a saját biológiai alapok, a magyar nemesítésű fajták és a belőlük itthon előállított vetőmag az alapfeltétele. Ehhez meg kell őrizni és fejleszteni kell őket, és minél nagyobb arányban használnunk is. Nemcsak mezőgazdasági termelésünket, hanem a rá épülő magyar élelmiszeripart is ezáltal tehetjük függetlenné, biztonságosabbá és eredményesebbé. Ez egyben Magyarország gazdasági, társadalmi és politikai érdeke.
Mindennek az eléréséhez valódi és jelentős értékként kellene kezelni a magyar növénynemesítést.
Csakhogy a következő néhány évben kimondottan offenzív stratégiára volna szükség a magyar növénynemesítés fennmaradásához, és hogy az biztosítani tudja a szuverén hazai élelmiszeripar megteremtéséhez szükséges biológiai alapokat.

Teljes mértékben egyetértek Lázár János azon kijelentésével is, miszerint
Ez a nagyszerű, egyben evidens és logikus program a magyar társadalom és a magyar gazdaság számára akkor válik igazán hasznossá, és akkor lesz képes erősíteni Magyarország szuverenitását, ha a biológiai alapoktól (fajta- és vetőmag-előállítás) kezdve az alapanyag-termelésen (növénytermesztés, állattenyésztés) keresztül az élelmiszer-előállításig (a gyártáson túl egészen a csomagolásig) az összes egymásra épülő elemét itthon valósítjuk meg.
Tehát magyar nemesítés (vetőmagkutatás) eredménye legyen a fajta, amiből itthon állítsuk elő a vetőmagot (igazi magyar vetőmag), és teljes egészében Magyarországon fejlesztett és előállított biológiai alapokat használjanak a magyar termelők, hogy előállítsák közvetlenül (növényi eredetű élelmiszerek) vagy közvetve (állati eredetű élelmiszerek, avagy a termés „bőrzsákban”) a hazai élelmiszeripar alapanyagait!

A külföldnek való kitettségünk megszüntetésével minél hamarabb szuverénné kell tenni élelmiszer-gazdaságunkat.
Ne csak reménykedjünk, hanem tegyünk is érte – ahogy Tessedik mondta, „Imádkozzál, de dolgozzál!” –, hogy a magyar növénynemesítés sokáig fennmaradjon, és valódi értéket képviselő, a biodiverzitást fenntartó, kiváló minőségű, eredményesen és biztonságosan termeszthető fajtáival lehetővé tegye a magyar termelők boldogulását, élelmiszer-gazdaságunk szuverenitását és stabilitását, végső soron a magyar lakosság kiváló minőségű és egészséges élelmiszerekkel való ellátását!
Dr. Kruppa József
növénynemesítő
címzetes egyetemi tanár