Back to top

Sárga és szürke - uralkodó divatszínek

A színek fontos szerepet játszanak az életünkben. A természet és a bennünket körülvevő tárgyak színei hatással vannak a hangulatunkra, viselkedésünkre, kifejezhetjük velük egyéniségünket. Az idén a szürke és a sárga lett az uralkodó divatszín a Pantone cég ajánlása szerint. A Kertbarát Magazin legfrissebb számának már a borítója is az év színeit tükrözi.

Minden évben megtudjuk, hogy az adott időszakban mik is az uralkodó divatszínek, és ezt a Pantone Színintézet határozza meg a világ számára. Az idén például a világosszürke és a napsárga fogja uralni a divatot a ruházatban, a dekorációkban, a belsőépítészetben, a virágkötészetben, a grafikákon, reklámfilmeken. Hivatalosan az Ultimate Grey és az Illuminating elnevezést kapták a színek.

MMG - Sárga és szürke - uralkodó divatszínek a kertészetben

A vizuális szakemberekből álló bizottság színfilozófiája szerint a választás azért erre a két színre esett, mert ezek fejezik ki leginkább 2021 hangulatát: a praktikus és sziklaszilárd, illetve a melegítő és optimista kombinációja reményt ad számunkra, érezni fogjuk általuk, hogy minden fényesebbé válik, ami elengedhetetlen az emberi szellem számára. Az emberek energiával, világossággal és reményekkel próbálják megerősíteni magukat a folyamatos bizonytalanság leküzdése során, és ezek az árnyalatok alkalmasak arra, hogy életerővel töltsenek meg. A napsárga fényes és vidám, pezsgő és élettel teli, melengető, míg a szürke a szilárdság és a megbízhatóság jelképe, a tengerparton található kavicsok színei és a természet elemei, amelyek viharvert megjelenése azt sugallja, képesek vagyunk az idő próbájának elviselésére, és bennünk rejlik a nyugalom, a kitartás és az ellenálló képesség.

A kertbarátok ezt nap mint nap tapasztalhatják, amint tavasszal felragyog a Nap és megérkezik a szürke felhőkből a várva várt eső. Ebből is kitűnik, hogy a kerti munka a vitalitás forrása.

A növénynemesítők is azon dolgoznak, hogy minden évben újabb és újabb árnyalatokkal gazdagítsák a virágszíneket, ezért most bemutatjuk az újdonságokat. A virágkötők is azonnal reagálnak a divat rezdüléseire, és már most láthatjuk az aktuális színkombinációkat a Valentin-napra szánt alkotásokon. Sőt, a tél végi szürke vesszőkből is csodás kompozíciók készülhetnek a lakásba és a kertbe. Olvashatnak arról, hogy a napsárga kukorica hogyan változtatta meg a világot több száz évvel ezelőtt. De érdemes téli kirándulást tenni a Bükkbe is, ahol nemsokára sárga virágba borul a húsos som. Emellett egy egész cikket szentelünk a tél színeinek. Senki nem mondhatja, hogy nem követjük a trendeket...

Reméljük, minél több alkalmunk lesz ezekkel a színekkel találkozni a kertünkben, és pontosan olyan hatással lesznek ránk, mint amit a színintézet ígér nekünk.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2021/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Neveljünk emberméretű fát!

Házikertekben a mai napig leggyakrabban nagyméretű, létrát és mászást igénylő gyümölcsfákkal találkozhatunk. A termés számottevő része emiatt sokszor a fák tetején romlik meg, vagy válik a madarak martalékává. A gyümölcsültetvényekben azonban már jó ideje kisebb, emberléptékű fák kialakítására törekednek, amelyeken hatékonyabban végezhetők el az ápolási munkák és a betakarítás.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.