0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A széna korai etetésének előnyei és hátrányai

A választott tejelő borjak szénával való etetése egy olyan téma, mely a szakértők körében is gyakran vitatott kérdés. Kell-e etetni? És ha igen mikor, illetve milyen típusú takarmányt? Coleen Jones és Jud Heinrichs, a Penn State Egyetem Tejipari Továbbképző oktatói az „Újszülött borjú etetése” című átfogó művükben mérlegelik a témát.

Azt mondják, hogy a kutatások egyértelműen vitatták azt a régóta vallott hiedelmet, hogy a választott tejelő borjaknak a bendő fejlődésének elindításához szénára van szükségük, mely úgymond „felkarcolja” a bendő felületét. Azonban más okokból kifolyólag hasznos lehet a széna etetése, ugyanakkor arra is van magyarázat, hogy miért érdemes késleltetni azt.

Mi szól a széna etetés mellet?

A pelletált starterkészítményekkel táplált borjak számára előnyös lehet a takarmány puffer hatása.

Egyes pelletált startereknek magas a fermentálható keményítő szintje, mely bendő acidózishoz vezethet,

különösen akkor, ha a borjú nagy- 0,8 kg vagy a fölötti- mennyiségben fogyasztja a starter tápot naponta.

A szálastakarmányok etetése megakadályozza a keratin felhalmozódását a bendő papilláin. Ezáltal a bendő jobban működik és nagyobb tápanyagfelszívásra képes. Azonban ugyanez a hatás érhető el textúrált starter szemestakarmány etetésével, melynek nagyobb a konzisztenciája és a sűrűsége.

Ellenérvek

Nem szükséges szálas takarmány kiegészítés, ha a borjakat textúrázott starter szemestakarmánnyal etetjük. Ez a kiindulási készítmény alacsonyabb kockázatot jelent a borjak számára az acidózis szempontjából, mivel a teljes vagy részben feldolgozott szemekben nincs olyan nagy mennyiségű a keményítő, ezáltal nem erjed meg olyan gyorsan a bendőben.

A széna korai etetése (első naptól kezdve) visszafoghatja a borjakat a kezdő tápok fogyasztásától, és ezáltal csökkentheti energiafogyasztásukat.

A borjak emésztőrendszerében korlátozott a hely. A nagyméretű takarmányok gyorsan megtöltik ezt a kapacitást, elnyomják az étvágyat és szintén korlátozzák az energiafogyasztást.

A szálastakarmány a bendőben aminosav-acetátra bomlik, amelynek nincs semmilyen hatása a bendőre. A szemestakarmány esetében viszont gabonaszemek butiráttá és propionáttá fermentálódnak, melyek fontos szerepet játszanak a bendő fejlődésében.

Mit javasolnak a szakértők?

Heinrichs és Jones azt javasolják, hogy a gazdák addig adagolják a szénát, amíg a borjak 7–8 hetes korukig napi 2-2,7 kg texturált kezdő gabonát fogyasztanak.

Ha az induló gabonát pelletált formájú, nagy mennyiségű, bendő számára emészthető szálas takarmánnyal adagolják, a szénát valamivel korábban, 5-6 hetes korban lehet bevezetni.

Egyik esetben sem kell a takarmánynak kiváló minőségűnek lennie. Valójában az átlagos minőségű takarmány ajánlott, így a borjak nem fogják a szálas takarmányt választani a gabona helyett, mely egyébként csökkentené az energiafogyasztásukat.

Forrás: www.dairyherd.com