Back to top

A széna korai etetésének előnyei és hátrányai

A választott tejelő borjak szénával való etetése egy olyan téma, mely a szakértők körében is gyakran vitatott kérdés. Kell-e etetni? És ha igen mikor, illetve milyen típusú takarmányt? Coleen Jones és Jud Heinrichs, a Penn State Egyetem Tejipari Továbbképző oktatói az „Újszülött borjú etetése” című átfogó művükben mérlegelik a témát.

Azt mondják, hogy a kutatások egyértelműen vitatták azt a régóta vallott hiedelmet, hogy a választott tejelő borjaknak a bendő fejlődésének elindításához szénára van szükségük, mely úgymond "felkarcolja" a bendő felületét. Azonban más okokból kifolyólag hasznos lehet a széna etetése, ugyanakkor arra is van magyarázat, hogy miért érdemes késleltetni azt.

Mi szól a széna etetés mellet?

A pelletált starterkészítményekkel táplált borjak számára előnyös lehet a takarmány puffer hatása.

Egyes pelletált startereknek magas a fermentálható keményítő szintje, mely bendő acidózishoz vezethet,

különösen akkor, ha a borjú nagy- 0,8 kg vagy a fölötti- mennyiségben fogyasztja a starter tápot naponta.

A szálastakarmányok etetése megakadályozza a keratin felhalmozódását a bendő papilláin. Ezáltal a bendő jobban működik és nagyobb tápanyagfelszívásra képes. Azonban ugyanez a hatás érhető el textúrált starter szemestakarmány etetésével, melynek nagyobb a konzisztenciája és a sűrűsége.

Ellenérvek

Nem szükséges szálas takarmány kiegészítés, ha a borjakat textúrázott starter szemestakarmánnyal etetjük. Ez a kiindulási készítmény alacsonyabb kockázatot jelent a borjak számára az acidózis szempontjából, mivel a teljes vagy részben feldolgozott szemekben nincs olyan nagy mennyiségű a keményítő, ezáltal nem erjed meg olyan gyorsan a bendőben.

A széna korai etetése (első naptól kezdve) visszafoghatja a borjakat a kezdő tápok fogyasztásától, és ezáltal csökkentheti energiafogyasztásukat.

A borjak emésztőrendszerében korlátozott a hely. A nagyméretű takarmányok gyorsan megtöltik ezt a kapacitást, elnyomják az étvágyat és szintén korlátozzák az energiafogyasztást.

A szálastakarmány a bendőben aminosav-acetátra bomlik, amelynek nincs semmilyen hatása a bendőre. A szemestakarmány esetében viszont gabonaszemek butiráttá és propionáttá fermentálódnak, melyek fontos szerepet játszanak a bendő fejlődésében.

Mit javasolnak a szakértők?

Heinrichs és Jones azt javasolják, hogy a gazdák addig adagolják a szénát, amíg a borjak 7–8 hetes korukig napi 2-2,7 kg texturált kezdő gabonát fogyasztanak.

Ha az induló gabonát pelletált formájú, nagy mennyiségű, bendő számára emészthető szálas takarmánnyal adagolják, a szénát valamivel korábban, 5-6 hetes korban lehet bevezetni.

Egyik esetben sem kell a takarmánynak kiváló minőségűnek lennie. Valójában az átlagos minőségű takarmány ajánlott, így a borjak nem fogják a szálas takarmányt választani a gabona helyett, mely egyébként csökkentené az energiafogyasztásukat.

Forrás: 
www.dairyherd.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Együttműködés az állatorvosképzésben

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak ellátását felügyelő kormánybiztos és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében harmadéves állatorvostan-hallgatók hetesi szolgálaton vesznek részt Mezőhegyesen.

Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek

Az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) létrehozott egy - a szövetség tagjainak felajánlásaiból visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló - több millió forint értékű pénzügyi keretet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növel.