Back to top

Borturizmus: az idegenforgalom koronaékszere

„A borturizmust érdemes az élmények tükrében vizsgálni” - magyarázta Ercsey Dániel a Budapesti Metropolitan Egyetem előadója egy online szakmai konferencián. A szakíró számtalan külföldi példát hozott, de emellett nem feledkezett el arról sem, hogy felsorolja azokat a hazai értékeket, jó kezdeményezéseket, melyek már léteznek és arra várnak, hogy kihasználják őket.

„Mindenkire borturistaként kell tekinteni, aki utazása alatt megiszik egy pohár helyi bort” - hangsúlyozta a borszakíró. Az kell elérni, hogy ez olyan élményt jelentsen számára, hogy haza akarja vinni az adott bort, vagy később vissza akarjon térni.

Míg az ezredfordulón a borfesztiválok jelentették a vonzerőt, az évtized második felében már a jó hangulaton és a tanuláson volt a hangsúly, s 2010 után a kapcsolt programok kerültek előtérbe. 2020-ban kétféle borturistát jegyeztek: a borral most ismerkedők a híres borvidékeket (Toszkána, Bordeaux, Napa-Völgy) részesítik előnyben, a tapasztaltabbak számára a hívószó az újdonság, a rejtett kincs. Az utóbbiaknak köszönhetően manapság a top boros úti célok a szaklapok szerint Thaiföld, Szaloniki, Svájc, Moldova, Izrael, Bécs, Dél-Afrika és Argentína.

A legsikeresebbek azok a borvidékek, ahol a természeti környezet, az épített örökség és a borminőség a legjobb arányban van jelen. Ám nem elég az ültetett borkóstoló egy teremben, dűlőtúra, piknik, szelfipont, dűlőkoncert, sztori kell. A bor a jó étel nélkül pedig nem ér semmit, a borvidék gasztronómiai kínálatát is fel kell emelni.

A borturizmus nagy üzlet, aminek legfőbb célközönsége a 35-45 év közötti férfiak. A bormarketing csak akkor ér valamit, ha a célközönségre lövünk vele, megpróbálni mindenkit megszólítani pénzkidobás. Amerika és Nyugat-Európa számára az „organic food and wine” most a kulcsszó, mindenhol ezt keresik.

Ne féljünk tanulni Ausztriától, ahol elképesztő fejlesztést vittek végbe az elmúlt negyed évszázadban. Wachauban, vagyis az „osztrák Dunakanyarban” ma már nincs olyan szállodahajó, amelyik ne állna meg, és az utasok ne szállnának ki legalább egy borbárt meglátogatni. Fertő tó legnagyobb dobása, hogy elérték, Londonon kívül Európában még a ruszti Weinakademie-nél lehet WSET nemzetközi diplomát szerezni. Az itt tanuló nemzetközi társaság később mindenhova elviszi az osztrák borok hírét.

Az átlag külföldi turista semmit nem tud a magyar borokról, de mit várjunk el, ha sok magyar szintén nem ismeri azokat. Megrekedtünk annál, hogy XIV. Lajos tokaji aszút ivott és hogy az egri várvédők a bikavérnek köszönhették a győzelmüket a törökök felett.

A külföldieket fogadó turisztikai szakembereknek képben kell lenniük a borokkal kapcsolatban, a legkülönbözőbb kívánságokra (hol igyon az, aki 50 éves bort, Chardonnay-t, bort hamburgerhez stb. szeretne inni?) is tudniuk kell megoldást kínálni. És mindezt idegennyelveken.

Ercsey Dániel szerint ezek a már létező jó példák itthonról, arra bátorítja a turizmus szereplőit, hívják fel rá a külföldi turisták figyelmét, vagy akár szervezzék bele az itt tartózkodásukba:

Budapest – nem csak a romkocsmák, hanem - a borbárok városa: széles választék, fesztelen hangulat, idegennyelvet beszélő felszolgálók jellemzik. Léteznek pár órás, vezetett budapesti bortúrák, ezeket nyugodtan „promózhatják” az idegenvezetők, hiszen ha a vendég nem tud róla, akkor nem is igényli.

Az egri Szépasszonyvölgy korábbi negatív felhangja csitulni látszik, nagy fejlődésen megy keresztül, egyre több minőségi vendéglátóhelyet nyitnak. Sok borászat már túllépett a sztenderdeken: a villányi Bock Borászat konferenciateremmel is rendelkezik, a Gere Crocus hotelben a wellness legalább olyan hangsúlyos, mint a bor. Megújulóban Tokaj városa is – infarstruktúrális hiányosságokkal, ugyanakkor kiemelkedő kínálattal - , a régió legjobb kávézója itt üzemel, a Hétszőlő tulajdonában lévő Rákóczi pince új életre kelt, a Bodrogot és a Tiszát ellepték a nyaralóhajók.

„A bor a koronaékszer lehet egy jó nyaraláson” - zárta gondolatait Ercsey Dániel.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

Panoráma a Kilátók Királynőjéről – már online is

Milyen a kilátás a Zsófia-kilátóról? Milyen az idő Lillafüreden? Az ilyen kérdésekre már otthonról, vagy akár egy mobiltelefonról is választ lehet kapni.

Mennyi kalciumra van szükségünk naponta, és mi a legjobb módja annak, hogy hozzájussunk?

A kalcium az erős, egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevője. Azonban a 19 év feletti férfiak közel 30 százaléka és a nők 60 százaléka nem fogyaszt belőle eleget az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint. Egy dietetikus megosztotta, hogy miért fontos az elegendő kalcium bevitele, valamint a kalcium fogyasztásának legjobb módjait.

A Hálaadást ünnepli az Egyesült Államok, ötödével emelkedett az ünnepi menü ára

Az amerikai családok egyik legnagyobb, karácsony előtti ünnepét, a Hálaadást tartják csütörtökön az Egyesült Államokban, a szakértők szerint az ünnepi költségek mintegy ötödével növekedtek az elmúlt évben.