Back to top

Borturizmus: az idegenforgalom koronaékszere

„A borturizmust érdemes az élmények tükrében vizsgálni” - magyarázta Ercsey Dániel a Budapesti Metropolitan Egyetem előadója egy online szakmai konferencián. A szakíró számtalan külföldi példát hozott, de emellett nem feledkezett el arról sem, hogy felsorolja azokat a hazai értékeket, jó kezdeményezéseket, melyek már léteznek és arra várnak, hogy kihasználják őket.

„Mindenkire borturistaként kell tekinteni, aki utazása alatt megiszik egy pohár helyi bort” - hangsúlyozta a borszakíró. Az kell elérni, hogy ez olyan élményt jelentsen számára, hogy haza akarja vinni az adott bort, vagy később vissza akarjon térni.

Míg az ezredfordulón a borfesztiválok jelentették a vonzerőt, az évtized második felében már a jó hangulaton és a tanuláson volt a hangsúly, s 2010 után a kapcsolt programok kerültek előtérbe. 2020-ban kétféle borturistát jegyeztek: a borral most ismerkedők a híres borvidékeket (Toszkána, Bordeaux, Napa-Völgy) részesítik előnyben, a tapasztaltabbak számára a hívószó az újdonság, a rejtett kincs. Az utóbbiaknak köszönhetően manapság a top boros úti célok a szaklapok szerint Thaiföld, Szaloniki, Svájc, Moldova, Izrael, Bécs, Dél-Afrika és Argentína.

A legsikeresebbek azok a borvidékek, ahol a természeti környezet, az épített örökség és a borminőség a legjobb arányban van jelen. Ám nem elég az ültetett borkóstoló egy teremben, dűlőtúra, piknik, szelfipont, dűlőkoncert, sztori kell. A bor a jó étel nélkül pedig nem ér semmit, a borvidék gasztronómiai kínálatát is fel kell emelni.

A borturizmus nagy üzlet, aminek legfőbb célközönsége a 35-45 év közötti férfiak. A bormarketing csak akkor ér valamit, ha a célközönségre lövünk vele, megpróbálni mindenkit megszólítani pénzkidobás. Amerika és Nyugat-Európa számára az „organic food and wine” most a kulcsszó, mindenhol ezt keresik.

Ne féljünk tanulni Ausztriától, ahol elképesztő fejlesztést vittek végbe az elmúlt negyed évszázadban. Wachauban, vagyis az „osztrák Dunakanyarban” ma már nincs olyan szállodahajó, amelyik ne állna meg, és az utasok ne szállnának ki legalább egy borbárt meglátogatni. Fertő tó legnagyobb dobása, hogy elérték, Londonon kívül Európában még a ruszti Weinakademie-nél lehet WSET nemzetközi diplomát szerezni. Az itt tanuló nemzetközi társaság később mindenhova elviszi az osztrák borok hírét.

Az átlag külföldi turista semmit nem tud a magyar borokról, de mit várjunk el, ha sok magyar szintén nem ismeri azokat. Megrekedtünk annál, hogy XIV. Lajos tokaji aszút ivott és hogy az egri várvédők a bikavérnek köszönhették a győzelmüket a törökök felett.

A külföldieket fogadó turisztikai szakembereknek képben kell lenniük a borokkal kapcsolatban, a legkülönbözőbb kívánságokra (hol igyon az, aki 50 éves bort, Chardonnay-t, bort hamburgerhez stb. szeretne inni?) is tudniuk kell megoldást kínálni. És mindezt idegennyelveken.

Ercsey Dániel szerint ezek a már létező jó példák itthonról, arra bátorítja a turizmus szereplőit, hívják fel rá a külföldi turisták figyelmét, vagy akár szervezzék bele az itt tartózkodásukba:

Budapest – nem csak a romkocsmák, hanem - a borbárok városa: széles választék, fesztelen hangulat, idegennyelvet beszélő felszolgálók jellemzik. Léteznek pár órás, vezetett budapesti bortúrák, ezeket nyugodtan „promózhatják” az idegenvezetők, hiszen ha a vendég nem tud róla, akkor nem is igényli.

Az egri Szépasszonyvölgy korábbi negatív felhangja csitulni látszik, nagy fejlődésen megy keresztül, egyre több minőségi vendéglátóhelyet nyitnak. Sok borászat már túllépett a sztenderdeken: a villányi Bock Borászat konferenciateremmel is rendelkezik, a Gere Crocus hotelben a wellness legalább olyan hangsúlyos, mint a bor. Megújulóban Tokaj városa is – infarstruktúrális hiányosságokkal, ugyanakkor kiemelkedő kínálattal - , a régió legjobb kávézója itt üzemel, a Hétszőlő tulajdonában lévő Rákóczi pince új életre kelt, a Bodrogot és a Tiszát ellepték a nyaralóhajók.

„A bor a koronaékszer lehet egy jó nyaraláson” - zárta gondolatait Ercsey Dániel.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Vegán „sajtok”: mi van bennük, ha tej nincs?

A közelmúltban többen is azzal magyarázták a sajtok árának drasztikus megemelkedését, hogy a 2,8 százalékos tejen ársapka van, emiatt ezt veszik többen, így kevesebb alapanyag marad és drágább lesz, amiből sajt készülhetne. Érdemes megkóstolni pár növényi alapú sajthelyettesítő terméket, bár az a rossz hírünk, hogy azok általában semmivel sem olcsóbbak, mint a tejből készült eredeti sajtok…

Megújult a gödöllői Arbo Park

A Pilisi Parkerdő megújította egyik leglátogatottabb turisztikai központja, az Arbo Park elnevezésű gödöllői erdészeti arborétum turisztikai szolgáltatásait - közölte az erdőgazdaság szóvivője kedden az MTI-vel.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.