0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Megalakult az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) új szervezeti egységeként január elsején kezdte meg működését az Állatvédelmi Központ, amelynek feladata az edukáció mellett, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem területén dolgozó valamennyi szereplőnek - hangzott el az intézményt bemutató budapesti sajtótájékoztatón.

Az új jogi, elemző és módszertani központ az állatvédelemmel foglalkozó valamennyi tudományágat összefogja. Feladata, hogy a tudomány oldaláról támogassa a hazai állatvédelem fejlődését, hozzájáruljon a társadalmi szemléletformáláshoz, a felelős állattartás fontosságának tudatosításához – emelte ki az online is közvetített eseményen Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Mint hangsúlyozta, az állatvédelem egy komplex, tudományágakon átívelő terület, ennek megfelelően az új központban az állatvédelem multidiszciplináris kutatását és oktatását végzik, többek között állatorvosok és jogászok bevonásával.

Hozzátette, hogy az ÁTE a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legfontosabb helyszíne, ahol már 2017 óta kötelező tárgy az állatvédelem az elsőéves hallgatóknak. A negyedéves állatorvos hallgatók 2021-től új kötelező tárgyként összehasonlító állatvédelmet is hallgatnak magyarul és angolul az új központ keretei között. A már végzett állatorvosok számára pedig hamarosan megteremtik az állatvédelmi szakállatorvos képzés feltételeit.

Sótonyi Péter kitért arra is, hogy az állatvédelemben sokszor kizárólag a társállatokra koncentrálnak, pedig a gazdasági haszonállatok védelme ugyanolyan fontos feladat.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszédében a felelős állattartás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mérföldkőnek nevezte az állatvédelem tekintetében a központot, amelynek célja, hogy tudományos és szakmai alapon támogassa az állatok védelmében tett intézkedéseket. Mint mondta, fel kell lépni az állatok érdekében, szót kell emelni a felelős állattartás mellett, és minden eszközzel küzdeni kell az illegális szaporítók, a gondatlan állattartók és az állatkínzók ellen.

Forrás: MTI