0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Első alkalommal nyert vegán étterem Michelin csillagot

Először díjaztak vegán ételeket felszolgáló éttermet Michelin csillaggal Franciaországban. Az ONA, vagyis Origine Non Animale (Nem Állati Eredetű) egy francia városban, Arèsban található étterem, melyben növényalapú ételkülönlegességeket szolgálnak fel egy hétfogásos ínyenc menüből, aminek a választékát havonta lecserélik.

Claire Vallée, az étterem tulajdonosa miután elnyerte a csillagot arra bíztatta a vendégeit, hogy „kövessék az álmaikat”.

 

Az áhított Michelin csillagon kívül az ONA elnyerte a zöld csillagot is a Michelin Guide értékelése alapján, ezt az elismerést 2020 decemberében jelentették be.

A zöld csillag hatalmas szakmai elismerésnek számít, mely segítette az ONA-t, hogy kitűnjön a többi étterem közül a kiváló fenntarthatósági gyakorlatával.

„Először el sem tudtam hinni” – mondta az étteremtulajdonos az AFP hírügynökségnek abban a pillanatban, amikor a Michelin Guide felhívta a jó hírrel.

Vallée egy érzelmes Facebook bejegyzéssel köszönte meg mind a 7900 követőjének és vendégének a támogatását és, hogy hittek benne. Az étteremtulajdonos 2016-ban nyitotta meg az ONA-t a közösségi finanszírozásból szerzett alaptőkéjéből és egy zöld banktól kapott hitel segítségével. Közölte, hogy előtte több francia bank is vonakodott kölcsönt adni az étteremtulajdonosnak.

„Arra hivatkoztak, hogy a vegán életmód szemlélete és a növényalapú ételek túl bizonytalanok ahhoz, hogy hitelt tudjanak adni az étterem megnyitására” – tette hozzá.

Azonban őt nem keserítette el a döntésük, úgy gondolja, hogy „csak a munkájukat végzik”.

Franciaországban jelenleg az összes étterem zárva van a koronavírus-járvány miatt, ám az ONA legújabb menüjében különleges kombinációt kínálta a gyöngybabnak, kalamondinnak, vörös pálmamoszatnak, citromfűnek és a galangálnak.

„Ezen az úton fogunk továbbra is haladni, mert ez a csillag nemcsak az enyém, hanem a tiétek is.

Elképzelhetetlen volt, hogy ez az étterem közelebb hozza a zöldségek gasztronómiáját a francia és a világkonyhához.” – írta bejegyzésében Vallée.

Forrás: independent.co.uk