Back to top

Újra kell jelölni a Nagy-Britanniából az EU területére érkező állatokat

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatti új szabályozás szerint január 1-jétől a Nagy-Britanniából bármely EU tagország területére szállított állatok jelölését módosítaniuk kell az állattenyésztőknek. Ez különösen az Észak-Írországba való szállításokat nehezíti meg.

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépését követően Nagy-Britannia harmadik országnak minősül Észak-Írország számára. Az uniós jog szerint a harmadik országból származó állatokat a gazdaságba érkezésükkor a rendeltetési hely szerinti gazdasághoz kapcsolódó egyedi azonosító kóddal kell ellátni. Ezért a Nagy Britanniából Észak-Írországba történő tenyésztési és termelési célokra szállított összes állatállományt újra kell címkézni.

A Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékügyi Minisztérium (DAERA) közleménye szerint,

a követelmény minden olyan szarvasmarhára, sertésre, juhra, illetve kecskére vonatkozik, melyet Nagy-Britanniából Észak-Írországba szállítottak.

"Harmadik országként” az angliai, skóciai és walesi állattenyésztők az uniós jogszabályok értelmében kötelesek lesznek a hivatalos Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) kétbetűs „GB” országkódját használni a fülcímkéken, ha Észak-Írország, illetve EU tagállam területére szállítanak élő állatot. Vagyis 2021 januárjától az Észak- Írországba szállított Nagy-Britanniából érkező állatokat a „GB” országkódot viselő címkével kell azonosítani, hogy megfeleljenek a belépési követelményeknek.

Eközben Észak-Írország megőrzi a UK 9 és a UK 17 előtagját a szarvasmarha és juh címkéken.

Ez azt jelenti, hogy az Észak- Írországból érkező állatállomány Nagy-Britannia bármely részébe szállítható a jelenlegi címkéivel. Ugyanakkor meg kell felelniük bizonyos követelményeknek- ilyen például a hat hónapos tartózkodási idő az Észak-Írországba való visszatérés esetén.

Azok az állatok, melyek 2021. január 1-je előtt érkeztek, megtarthatják jelenlegi azonosítójukat. Továbbá a Nagy-Britanniából érkező közvetlen vágásra szánt élő állatokat sem kell újra jelölni.

Természetesen az Ír Köztársaságból vagy más EU-tagállamból Észak- Írország területére érkező állatok esetében megmarad eredeti azonosítási forma.

Victor Chestnut, az Ulsteri Mezőgazdasági Szakszervezet elnöke szerint az új rendszer „gúnyt űz majd” a nyomonkövethetőségből.

Az állatállományok füljelzőit rendszerint úgy tervezik meg, hogy ne lehessen őket manipulálni, a címkék eltávolítására pedig szigorú szabályok vonatkoznak.

Forrás: 
www.agriland.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Megjelentek az idei LIFE pályázati felhívások

Közzétette a 2021. évi LIFE pályázati felhívásokat az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége. Az új LIFE program néhány változást is hoz az eddigiekhez képest.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.