0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Újra kell jelölni a Nagy-Britanniából az EU területére érkező állatokat

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatti új szabályozás szerint január 1-jétől a Nagy-Britanniából bármely EU tagország területére szállított állatok jelölését módosítaniuk kell az állattenyésztőknek. Ez különösen az Észak-Írországba való szállításokat nehezíti meg.

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépését követően Nagy-Britannia harmadik országnak minősül Észak-Írország számára. Az uniós jog szerint a harmadik országból származó állatokat a gazdaságba érkezésükkor a rendeltetési hely szerinti gazdasághoz kapcsolódó egyedi azonosító kóddal kell ellátni. Ezért a Nagy Britanniából Észak-Írországba történő tenyésztési és termelési célokra szállított összes állatállományt újra kell címkézni.

A Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékügyi Minisztérium (DAERA) közleménye szerint,

a követelmény minden olyan szarvasmarhára, sertésre, juhra, illetve kecskére vonatkozik, melyet Nagy-Britanniából Észak-Írországba szállítottak.

„Harmadik országként” az angliai, skóciai és walesi állattenyésztők az uniós jogszabályok értelmében kötelesek lesznek a hivatalos Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) kétbetűs „GB” országkódját használni a fülcímkéken, ha Észak-Írország, illetve EU tagállam területére szállítanak élő állatot. Vagyis 2021 januárjától az Észak- Írországba szállított Nagy-Britanniából érkező állatokat a „GB” országkódot viselő címkével kell azonosítani, hogy megfeleljenek a belépési követelményeknek.

Eközben Észak-Írország megőrzi a UK 9 és a UK 17 előtagját a szarvasmarha és juh címkéken.

Ez azt jelenti, hogy az Észak- Írországból érkező állatállomány Nagy-Britannia bármely részébe szállítható a jelenlegi címkéivel. Ugyanakkor meg kell felelniük bizonyos követelményeknek- ilyen például a hat hónapos tartózkodási idő az Észak-Írországba való visszatérés esetén.

Azok az állatok, melyek 2021. január 1-je előtt érkeztek, megtarthatják jelenlegi azonosítójukat. Továbbá a Nagy-Britanniából érkező közvetlen vágásra szánt élő állatokat sem kell újra jelölni.

Természetesen az Ír Köztársaságból vagy más EU-tagállamból Észak- Írország területére érkező állatok esetében megmarad eredeti azonosítási forma.

Victor Chestnut, az Ulsteri Mezőgazdasági Szakszervezet elnöke szerint az új rendszer „gúnyt űz majd” a nyomonkövethetőségből.

Az állatállományok füljelzőit rendszerint úgy tervezik meg, hogy ne lehessen őket manipulálni, a címkék eltávolítására pedig szigorú szabályok vonatkoznak.

Forrás: www.agriland.co.uk