0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A méhes földje

Hogyan méhészkedtek az ősemberek? Miért volt szent állat a méh Egyiptomban? Miért a „Tejjel-mézzel folyó Kánaánt” keresték az Ószövetségben? Miért nevezte Hamvas Béla Magyarországot a méhes földjének? És még számos más kérdésre is megtudhatjuk a választ Weiner Sennyey Tibor előadásából.

Weiner Sennyey Tibor –  költő, író, a DRÓT főszerkesztője, eddig 13 megjelent könyv szerzője, maga is kezdő méhész – 2020 márciusában kezdte el Kertmagyarország előadásait. Ez lesz a 3. a sorban, melyre ezúttal a Vasi Őrtüzek vándorkonferencia kérte fel.

„A méhes földje” című  előadása hiánypótló, hiszen a méhes és a méhekkel való foglalkozás eddig kevésbé ismert nemzetközi és magyar kultúrtörténeti hátterét tárja elénk. 

Az előadásban többek között a következőkről lesz szó:

Hogyan méhészkedtek az ősemberek? Miért volt szent állat a méh Egyiptomban? Miért a „Tejjel-mézzel folyó Kánaánt” keresték az Ószövetségben? Voltak-e zsidó méhészek? Az ősi Kelet miért és hogyan tisztelte a méheket? Hogyan jelenik meg korokon keresztül a méh a kultúrában és milyen mágikus tulajdonságokat kapcsoltak a méhekhez és a méhészekhez? Milyen csodálatos méhes verseket írtak az ókori Egyiptom írnokaitól kezdve az angol költőnőig Sylvia Plathig, aki szintén méhészkedett? Milyen méhese volt Berzsenyi Dánielnek? Miért akart méhész lenni Zsennye szülötte, Békássy Ferenc? Miért írta Hamvas Béla, hogy:

„Ez itt Berzsenyi és Kisfaludy Sándor népe és földje. Elpusztíthatod, de az aranykorból sohasem fogod tudni felébreszteni. Ez a méhes földje.”

Az előadás helyszíne: Zsennye Alkotóház Sennyey-Bezerédy-Békássy kastély, Időpont 2021 február 6. 17:00 óra (az előadás online követhető lesz a szerző közösségi oldalán: https://www.facebook.com/weinersennyeytibor)

 

 

 

Forrás: