Back to top

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

A mindennapi életben már sok tapasztalatot szereztünk a technikai sportok negatív hatásairól, melyeket röviden szinte lehetetlen összefoglalni. A száguldó motorok, quadok, terepautók tönkreteszik az alapkőzetet és a talajt, emellett még a tehergépjárműveknél is nagyobb mértékben szennyezik a levegőt és az élővizeket. Felborítják a mikro-életközösségek kényes egyensúlyát, lepusztítják a patakpartokat, helyrehozhatatlan károkat képesek okozni a gyepekben és az erdőkben is.

image-1.jpg

Fotó: Horváth László

Sok esetben ritka, magas természetvédelmi értékű növény-, illetve állatfajok esnek áldozatául ennek a tevékenységnek.

Ezáltal közvetve és közvetlenül is hozzájárul az élőhelyek minőségének romlásához, egyúttal az ott található életközösségek sokféleségének csökkenéséhez.

A természeti értékekről köztudott, hogy előfordulásuk nem korlátozódik csupán a védett vagy fokozottan védett természeti területekre. Védelmük minden magyar állampolgár törvények és jogszabályok által előírt kötelessége. Természeti területen a járművel való közlekedést az erdőtörvény, a Natura 2000 területekre vonatkozó rendelet és a természetvédelmi törvény szabályozza, melyek joggal korlátozzák ezen tevékenységek, mint a terepmotorozás, quadozás, off-roadozás gyakorlását a természetben.

A rendészeti feladatok ellátására hivatott szervezetek, mint a rendőrség, a természetvédelmi őrszolgálat, a hivatásos vadászok, az erdészek, illetve az illetékes hatóságok kapacitásainak hiányában,

a természeti területeken a crossmotorozás, quadozás, off-roadozás visszaszorítására tett erőfeszítések ez idáig nem hoztak tartós eredményt.

Mivel az utóbbi időben aggasztó méreteket öltött főként a terepmotorosok, valamint az egyre nagyobb számban megjelenő quadozók és hobbi terepjárózók tevékenysége, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatai az illetékes vadásztársaságokkal, erdőgazdálkodókkal és a rendőrség munkatársaival együtt rendszeres ellenőrző járatokat szerveztek az ország számos pontján. Az ellenőrzések eredményeként több quados, motoros, valamint terepjáróval és személyautóval közlekedő személy ellen indult közigazgatási és szabálysértési eljárás.

img_12251.jpg

Fotó: Horváth László

A helyszínen feltartóztatott illetők tetemes pénzbírságra számíthatnak.

Az akcióra a természeti területek felelős és jogszerű használatának betartatásában érdekelt csoportok – a vadásztársaságok, az erdőgazdálkodó és a hivatásos természetvédelem – között kibontakozó együttműködés részeként kell tekinteni, mely a Magyar Motorsport Szövetség támogatását is élvezi, és mindehhez a rendőrség is gyakorta segítséget is nyújt.

Az összefogás végső célja, hogy olyan hosszú távú, civilizált megoldást találjanak, amely megfelel a motorsportok rajongóinak, de egyúttal a természetvédelem érdekeit szem előtt tartó csoportok számára is megnyugtató.

Vigh Ilona

Fotók: Horváth László

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas lehetőség előtt állunk

Közel egy év múlva hazánk ad otthont az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A szervezés és a munkálatok nagy erőkkel zajlanak szerte az országban, hiszen a kiállítás budapesti központja mellett több kiemelt vidéki helyszínen is számos program várja az érdeklődőket.

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Futóhomok helyén zöldellő erdő

A NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Monori Erdészete Pest megye 25 községének határában, mintegy 10 ezer hektár állami területen látja el erdőgazdálkodói feladatait. Az erdészet 1977-ben alakult a Mendei és a Csévharaszti Erdészetek összevonásával. Jelenleg kilenc hagyományos erdészkerületből áll, ezen kívül Csévharaszton fűrészüzemet, Mendén pedig csemetekertet működtet.

Az erdő igazi tanítómester

Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

2021 a vasút európai éve, most először

Az EU 2021-et a vasút európai évének választotta, hogy ezzel is népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát. A vasút nagyrészt villamosított, és ez az egyetlen olyan közlekedési mód, ami számottevően csökkentette a kibocsátásait 1990 óta. Emellett jelentős szerepet játszhat a fenntartható turizmusban is.

Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében

Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.

A hermelin lett az Év Emlőse

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.