Back to top

Átírta a burgonyapiacot a vendéglátóhelyek bezárása

Amikor a burgonyapiac felkészült a 2020-as évre, még senki sem gondolhatta, hogy egy világjárvány, illetve az annak kapcsán hozott intézkedések teljesen átírják a kereskedelmi terveket. A vendéglátóhelyek bezárása a magyar koptatóipart is megrokkantotta, és továbbra is sakkban tartja az üzemeket.

A kereslet csökkenése miatt az élelmiszerláncok nem tudták felvenni a hazai termést, így a felvásárlási árak bezuhantak, sok korai fajta gumója a földben maradt, és csak később, jelentős minőségromlással takarították be, ami szintén alacsonyan tartotta az árszintet. A világ más részein sem szokványosan zárták az évet. Összeállításunkban a német, lengyel, osztrák és francia burgonyapiaci helyzetet foglaljuk össze, illetve felvillantjuk a brexit hatásait a szigetországra. A belga, holland, orosz és egyiptomi termelésről, piacról itt olvashatnak.

Németországban az üzletláncok karácsony előtt feltöltötték burgonyakészleteiket, ahogy máskor is szokták. Ennek megfelelően az év végére gyengült a burgonyakereskedelem lendülete.

A csomagolóüzemek csökkentett kapacitással dolgoztak, a feldolgozóipar is a szokásos ütemben állt le, azonban előzetes jelzések szerint 2021-ben kicsit megnyújtják a pihenőt, később indul a feldolgozóipari fajták kereskedelme, és a hosszabb tárolással nő a minőségromlás veszélye. A vakcinázás megkezdése reménnyel tölti el a piaci szereplőket, de már mindenki óvatosan tervez.

A feldolgozóipari fajták termesztésében várható visszaesés
A feldolgozóipari fajták termesztésében várható visszaesés
Fotó: © EUROPLANT Pflanzenzucht Gmbh

Szerződött mennyiségek

A pandémia miatti lezárások hatására némiképp megugrott a lakossági burgonyavásárlás, de nem alakult ki hiány a piacon, így az árakat se borította fel a nagyobb kereslet. A termelők örültek, hogy túladhattak az árujukon.

A megnövekedett forgalom is azt mutatja, hogy a német háztartásokban a burgonya még mindig az alapélelmiszerek közé tartozik.

Kisebb burgonyatételeket már leszerződtek 2021-re, ezek alapján az ipar és a kereskedők úgy vélik, már nem lesz jelentős hatása a járványnak a piacra, mivel nincsenek rendkívüli mozgások a felvásárlási árakban. Eddig.

Tilos a brit szaporítóanyagot behozni

Az év végén rohamtempóban aláírt brexit-szerződések nyomán komoly gazdasági következményekre számíthat Nagy-Britannia, ha nem tudnak csiszolni a megállapodáson. A szigetországba és onnan érkező összes burgonyatételt vizsgálat alá kell vonni. Egyedül a Kanári-szigetekre nem változtak az exportfeltételek, ennek megfelelően január 1-jén már érkeztek skót vetőgumó-szállítmányok a Kanári-szigetekre.

Az EU-ból jövő árukhoz növényútlevelet kell csatolni. Alapfeltétel, hogy a burgonyán 1%-nál kevesebb legyen a tapadóföld, illetve az egyes betegségek jelenléte is határérték alatt maradjon. Az EU-n belüli származási ország igazolása nem szükséges, mivel a növényútlevélből kiderül, hogy a burgonya az EU-ból származik, és megfelel a növényegészségügyi elvárásoknak.

Az EU-val szoros gazdasági kapcsolatban lévő harmadik országok (pl.: Kanári-szigetek, Norvégia, Izland) esetében semmilyen változás nem lép érvénybe. Az EU-ba és Észak-Írországba irányuló export esetében azonban növényútlevél-köteles minden tétel. Ezen túlmenően (bár nem jellemző) fonálféreg, és egyéb karantén károsítótól mentesnek kell lennie a tételeknek, amiről a megfelelő vizsgálati eredményeket csatolni kell.

A jelenlegi helyzetben nem érkezhet vetőburgonya Nagy-Britanniából (beleértve Észak-Írországot is) az EU területére, a piacon fellelhető mennyiségek csak 2020-as beszállításból származhatnak. A főként skót vetőgumó elsősorban Írországba, Spanyolországba és Ciprusra jutott el. Mallorca (Spanyolországon keresztül) az EU része, így tilos oda vetőburgonyát szállítani Nagy-Britanniából.

Piaci információk szerint a szokásos mennyiségű skót vetőgumó 95%-a már elhagyta az országot, így várhatóan a megszokott fajtákból (pl. Desirée) nem lesz hiány itthon sem. A szaporítók felkészültek voltak, és időben értékesítették az árujukat.

Az Európai Unióból július 1-jéig lehet Nagy-Britanniába vetőburgonyát szállítani. Ez a szigorítás sajnos Magyarországra nem jelent korlátozást, de – ha nem lesz más megállapodás – az EU-ban felboríthatja a szaporítóterületek szerkezetét, aminek lesz hatása a hazai piacon elérhető fajtákra is. Természetesen minden érintett azt szeretné, ha a nagypolitika találna kompromisszumos megoldást még az ültetési szezon vége előtt, tehát április közepéig.

Szabad feldolgozóipari burgonyára gyakorlatilag nincs piac. Az üzemek a korábban lekötött mennyiségekkel dolgoznak, és ez bőven elég a jelenlegi helyzetben. A vendéglátóipari egységek bezárásával szinte teljesen megszűnt a HoReCa szektor burgonyavásárlása. Most jól látszik, hogy a mélyfagyasztott hasábburgonyát ez a szektor vásárolta leginkább, mert ebből az áruból számottevően kevesebb fogy.

A gyárak csak 80-90%-os kihasználtsággal dolgoznak, a mélyhűtő raktárak pedig csordultig vannak hasábburgonyával.

Az új évben viszont az alapanyag áremelkedésére van kilátás, hiszen a piaci bizonytalanságok miatt a termelők az árujukat egyéb csatornákon értékesítették ahelyett, hogy a csírázásgátlás új, de nagyon költséges módszereihez nyúltak volna. Így számos tételből pehely lett, illetve takarmányként vagy biogáz­üze­mek­ben végezte. Az áremelkedés tehát elsősorban a kínálat csökkenéséből adódik.

Nagyobb online forgalom

Talán a járvány hatására is, Németországban tavaly az előző évinél 12%-kal több étkezési burgonyát vásárolt a lakosság (igaz ugyan, hogy a 2019-es vásárlás 4 százalékkal elmaradt a 2018-astól). Az igen korai importok után októberig nem jelent meg francia áru a német piacon, és azóta is elenyésző a mennyisége.

A vásárlói szokások a korlátozások hatására is változtak.

Az emberek lehetőleg olyan üzletekbe mentek vásárolni, ahol mindent megvehettek, így a nagy üzletláncok burgonyaforgalma 17%-kal nőtt, amíg a kisebb üzletek 2-7%-os többletet mértek a világjárvány miatti felvásárlások révén. A forgalomnövekedés az online burgonyakereskedelemben is megmutatkozott, a kétszeresére (!) nőtt. Ez a változás egyébként a hazai házhoz szállított bevásárlások trendjében is hasonló.

A teljes vásárlói kosár havi szintű változásai hibahatár közeli növekedést mutattak az év nagy részében, azonban az év vége felé, a korlátozások bevezetésének hatására számottevően megugrott a fogyasztás. Így a teljes évre vetítve 24%-kal lett nagyobb a német vásárlói kosár.

Érdekesség, hogy a teljes német burgonyapiacból 6,9%-kal részesedik a bioburgonya.

Ez a mennyiség novemberben nagyobb volt, mint a teljes burgonyaimport. Az éves növekedés ebben a szegmensben 4% a 2019-es évhez képest, a bioburgonya iránti érdeklődés tehát folyamatosan nő Németországban. Hazánkban ugyanakkor azt hallani, hogy a bioburgonyát feldolgozó üzemek inkább külföldről hozzák az alapanyagot.

Termékcsoportonként változik

A németországi kiszállítás egész évben vontatott volt feldolgozóipari és étkezési burgonyából egyaránt. Októberben ugyan megugrott, de ezzel együtt is 2%-kal kevesebb burgonyát exportáltak, mint 2019-ben.

Világszinten is jelentős az Indonéziába értékesített chipsalapanyag, de növekedett a Szaúd-Arábiába és Pakisztánba irányuló export is.

A nyugat-európai eladások meglepően jól alakultak (inkább feldolgozóipari áru), az EU keleti országai azonban kevesebbet vásároltak.

A mélyhűtött burgonyatermékek exportja hagyományosan csak októbertől számottevő, de akkor is csak 56%-át teljesítették a korábbi évek átlagának. Az USA-ba a szokásos mennyiséget sikerült Németországból eladni, azonban Hollandiába például szinte semmit sem értékesítettek 2020-ban. A hollandoknak volt bőségesen saját árujuk.

A szaporítóanyag-forgalmazók készen állnak a szezonra
A szaporítóanyag-forgalmazók készen állnak a szezonra

A száraz burgonyatermékekből (keményítő, pehely stb.) egész évben sokat szállítottak külföldre. Októberben némileg visszaesett a keményítő eladása, ennek ellenére az éves export 10 százalékkal meghaladta a 2019-es kivitelt, miközben a korábbinál kevesebbet szállítottak Dél-Amerikába, és az ázsiai értékesítés is visszaesett.

Októberig nagyobb volt az étkezési­burgonya-import, mint 2019-ben, a német termés betakarításával azonban a szokásosnál is jobban visszaesett a holland, de még a francia behozatal is.

A friss, feldolgozott burgonyatermékek (koptatott áru), a keményítő és a száraz termékek behozatala is számottevően csökkent. Egyébként ezeket elsősorban Hollandiából szokta Németország vásárolni, de a HoReCa szektor leállásával a hazai termés is bőségesnek mutatkozik. Keményítőből a lengyel piac vett fel a szokásosnál kevesebbet, de ők dán és francia keményítőből is kevesebbet vásároltak 2020-ban.

Feldolgozásra kevesebbet

Az évkezdés már mutat területi eloszlást a készletekben. Amíg Németország délnyugati tartományaiban kezd elfogyni a saját burgonya, a fő burgonyatermő régiókban még tele vannak a raktárak. Ezek a piacok valószínűleg idővel kiegyenlítődnek. Az év vége óta lassacskán, de emelkedik a népszerű fajták (pl. Marabel, Be­lana) nagybani ára egész Németországban, a gyengébb minőségű árukon pedig minden termelő szeretne mielőbb túladni.

A raktárak kisöprését ösztönzi az is, hogy a csírázásgátló készítmények korlátozása megnehezíti a tartós tárolást, ami természetesen többletköltséggel jár.

A járvány miatt szinte megszűnt a HoReCa szektor vásárlása
A járvány miatt szinte megszűnt a HoReCa szektor vásárlása
A feldolgozóipari fajták vetőgumója iránti kereslet visszaesett, és még nem tud talpra állni. Ez azt mutatja, hogy a termelők a koronavírus elleni oltások megjelenése ellenére sem szívesen kockáztatnak, és inkább kalászost vetnek, vagy étkezési burgonyát termesztenek. A fajták között itt is mutatkozik különbség, hiszen például a prémium minőségű Ottawa hasábburgonya-fajta vetőgumója már elfogyott a piacról, de a kettős célra (a betakarítástól függően hasáb és étkezési) Donata vetőgumója még elérhető. A keményítő- és a chipsfajták vetőgumójának értékesítése töretlen, és jól látszik, hogy ezeket az ágazatokat nem viselte meg a világjárvány.

Nyomott lengyel árak

Lengyelországban a tavalyelőttinél lényegesen több burgonya termett 2020-ban, bár minőségi hibák miatt ennek a mennyiségnek egy része sose kerül a piacra, és így nincs jelentős hatása az árak alakulására se.

A nagyobb össztermés a 6%-kal megnövelt vetésterületből, valamint a szokásosnál valamivel nagyobb, becslések szerint 27 t/ha termésátlagból ered.

Magyarországon is hasonló termésátlaggal számolhatunk, ami messze elmarad az ideálistól, a becslések azonban valószínűleg egyik országban sem tükrözik a valóságot. A becsült lengyel összes termés 8,87 millió tonna, ami 2,27 millió tonnával múlja felül a megelőző évit (ami egyébként átlagon aluli volt, 21,4 t/ha). Ez a termésmennyiség megadta az alaphangot az áraknak és 50%-kal olcsóbban kezdték az értékesítést a főszezonban a lengyelek. Nem is várható az ár növekedése, mert a nyugati, olcsó feldolgozóipari áru tovább nyomja azt. A minőséget tükrözi az is, hogy a teljes termésből 2,2 millió tonnát már betakarítás előtt takarmányozási célra szántak, és az előrejelzések szerint további legalább 0,6 millió tonna tárolási veszteségként fog kikerülni a kínálatból.

A szokásosnál több burgonya van még az európai tárolókban
A szokásosnál több burgonya van még az európai tárolókban
A jelenlegi trendek alapján várható, hogy a keményítőipari, a chips- és hasábburgonya-alapanyagot adó fajták jelentősége növekedni fog a jövőben.

A vetésterület bővülésére és a termés további növekedésére számíthatunk az idei (2020/ 21) szezonban is, minden burgonyatermék esetében, ami a lengyel import akár 50%-os visszaesését eredményezheti.

Lengyelországban 2020-ban a burgonyafogyasztás fejenként 88 kilogrammra csökkent. Ez álom a magyar burgonyaágazatnak, az egy év alatti 4%-os visszaesés ugyanakkor figyelmeztetés a lengyel termelőknek. A lakossági frissburgonya-fogyasztás 6%-os csökkenését a feldolgozott áru csak részben tudta ellensúlyozni.

Saját termésre alapoznak

Ausztriában tízéves csúcsot döntött a burgonyatermés, ami közel 18%-os növekedés 2019-hez képest (885 894 tonna). A háztartási, étkezési piac szépen pörög, 27%-kal nőtt, a feldolgozóipari áru viszont nehezen értékesíthető. Az osztrák termésből exportra nem igen futotta, a minőség pedig nem volt kifogástalan. Mindenesetre külföldi termésre nem volt szüksége az osztrák piacnak, és várhatóan nem is lesz a szezon végéig.

Elképzelhető azonban, hogy a határ menti, kiváló minőségű magyar burgonya továbbra is megtalálja az útját Ausztriába.

A turisztikai régiókban látványos a burgonyafogyasztás visszaesése a járvány miatt, és ez várhatóan az egész idei síszezonra rányomja a bélyegét az oltásoktól függetlenül. Az üzletláncokban azonban folyamatosan jól, változatlan árakon értékesíthető a burgonya. A tárolás nehézkes, és a gazdák szeretnének mielőbb megszabadulni az árujuktól. Az export visszafogott, és ha sikerül is burgonyát kiszállítani, csakis rendkívül nyomott áron.

Fogyóban a jó minőségű áru

A francia feldolgozóipar ugyanúgy akadozva vásárol, és az étkezési burgonya exportpiacát a piros héjú fajták uralják. A francia burgonya főként Spanyolországba, Portugáliába és Olaszországba áramlik.

A szokásos fajták közül a Red Fantasy már elfogyott a francia piacról, de a csúcsminőségű fajták mellett megtalálható a szokásos választék.

Az árak többnyire stabilak. A kiemelkedően jó minőségű tételek iránt nagyobb a kereslet, bár ilyenből már egyre kevesebb van, így előtérbe kerül a közepes minőségű burgonya.

Mivel a HoReCa szektor Franciaországban is zárva tart, burgonyát egyedül az élelmiszerláncok vásárolnak. A nyugat-európai exporton túli kivitel nem dönt rekordokat, hazánkba is kevés francia krumpli érkezik, egyedül Románia érdeklődik fokozottan iránta.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.