0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Átírta a burgonyapiacot a vendéglátóhelyek bezárása

Amikor a burgonyapiac felkészült a 2020-as évre, még senki sem gondolhatta, hogy egy világjárvány, illetve az annak kapcsán hozott intézkedések teljesen átírják a kereskedelmi terveket. A vendéglátóhelyek bezárása a magyar koptatóipart is megrokkantotta, és továbbra is sakkban tartja az üzemeket.

A kereslet csökkenése miatt az élelmiszerláncok nem tudták felvenni a hazai termést, így a felvásárlási árak bezuhantak, sok korai fajta gumója a földben maradt, és csak később, jelentős minőségromlással takarították be, ami szintén alacsonyan tartotta az árszintet. A világ más részein sem szokványosan zárták az évet. Összeállításunkban a német, lengyel, osztrák és francia burgonyapiaci helyzetet foglaljuk össze, illetve felvillantjuk a brexit hatásait a szigetországra. A belga, holland, orosz és egyiptomi termelésről, piacról itt olvashatnak.

Németországban az üzletláncok karácsony előtt feltöltötték burgonyakészleteiket, ahogy máskor is szokták. Ennek megfelelően az év végére gyengült a burgonyakereskedelem lendülete.

A csomagolóüzemek csökkentett kapacitással dolgoztak, a feldolgozóipar is a szokásos ütemben állt le, azonban előzetes jelzések szerint 2021-ben kicsit megnyújtják a pihenőt, később indul a feldolgozóipari fajták kereskedelme, és a hosszabb tárolással nő a minőségromlás veszélye. A vakcinázás megkezdése reménnyel tölti el a piaci szereplőket, de már mindenki óvatosan tervez.

Szerződött mennyiségek

A pandémia miatti lezárások hatására némiképp megugrott a lakossági burgonyavásárlás, de nem alakult ki hiány a piacon, így az árakat se borította fel a nagyobb kereslet. A termelők örültek, hogy túladhattak az árujukon.

A megnövekedett forgalom is azt mutatja, hogy a német háztartásokban a burgonya még mindig az alapélelmiszerek közé tartozik.

Kisebb burgonyatételeket már leszerződtek 2021-re, ezek alapján az ipar és a kereskedők úgy vélik, már nem lesz jelentős hatása a járványnak a piacra, mivel nincsenek rendkívüli mozgások a felvásárlási árakban. Eddig.

Tilos a brit szaporítóanyagot behozni

Az év végén rohamtempóban aláírt brexit-szerződések nyomán komoly gazdasági következményekre számíthat Nagy-Britannia, ha nem tudnak csiszolni a megállapodáson. A szigetországba és onnan érkező összes burgonyatételt vizsgálat alá kell vonni. Egyedül a Kanári-szigetekre nem változtak az exportfeltételek, ennek megfelelően január 1-jén már érkeztek skót vetőgumó-szállítmányok a Kanári-szigetekre.

Az EU-ból jövő árukhoz növényútlevelet kell csatolni. Alapfeltétel, hogy a burgonyán 1%-nál kevesebb legyen a tapadóföld, illetve az egyes betegségek jelenléte is határérték alatt maradjon. Az EU-n belüli származási ország igazolása nem szükséges, mivel a növényútlevélből kiderül, hogy a burgonya az EU-ból származik, és megfelel a növényegészségügyi elvárásoknak.

Az EU-val szoros gazdasági kapcsolatban lévő harmadik országok (pl.: Kanári-szigetek, Norvégia, Izland) esetében semmilyen változás nem lép érvénybe. Az EU-ba és Észak-Írországba irányuló export esetében azonban növényútlevél-köteles minden tétel. Ezen túlmenően (bár nem jellemző) fonálféreg, és egyéb karantén károsítótól mentesnek kell lennie a tételeknek, amiről a megfelelő vizsgálati eredményeket csatolni kell.

A jelenlegi helyzetben nem érkezhet vetőburgonya Nagy-Britanniából (beleértve Észak-Írországot is) az EU területére, a piacon fellelhető mennyiségek csak 2020-as beszállításból származhatnak. A főként skót vetőgumó elsősorban Írországba, Spanyolországba és Ciprusra jutott el. Mallorca (Spanyolországon keresztül) az EU része, így tilos oda vetőburgonyát szállítani Nagy-Britanniából.

Piaci információk szerint a szokásos mennyiségű skót vetőgumó 95%-a már elhagyta az országot, így várhatóan a megszokott fajtákból (pl. Desirée) nem lesz hiány itthon sem. A szaporítók felkészültek voltak, és időben értékesítették az árujukat.

Az Európai Unióból július 1-jéig lehet Nagy-Britanniába vetőburgonyát szállítani. Ez a szigorítás sajnos Magyarországra nem jelent korlátozást, de – ha nem lesz más megállapodás – az EU-ban felboríthatja a szaporítóterületek szerkezetét, aminek lesz hatása a hazai piacon elérhető fajtákra is. Természetesen minden érintett azt szeretné, ha a nagypolitika találna kompromisszumos megoldást még az ültetési szezon vége előtt, tehát április közepéig.

Szabad feldolgozóipari burgonyára gyakorlatilag nincs piac. Az üzemek a korábban lekötött mennyiségekkel dolgoznak, és ez bőven elég a jelenlegi helyzetben. A vendéglátóipari egységek bezárásával szinte teljesen megszűnt a HoReCa szektor burgonyavásárlása. Most jól látszik, hogy a mélyfagyasztott hasábburgonyát ez a szektor vásárolta leginkább, mert ebből az áruból számottevően kevesebb fogy.

A gyárak csak 80-90%-os kihasználtsággal dolgoznak, a mélyhűtő raktárak pedig csordultig vannak hasábburgonyával.

Az új évben viszont az alapanyag áremelkedésére van kilátás, hiszen a piaci bizonytalanságok miatt a termelők az árujukat egyéb csatornákon értékesítették ahelyett, hogy a csírázásgátlás új, de nagyon költséges módszereihez nyúltak volna. Így számos tételből pehely lett, illetve takarmányként vagy biogáz­üze­mek­ben végezte. Az áremelkedés tehát elsősorban a kínálat csökkenéséből adódik.

Nagyobb online forgalom

Talán a járvány hatására is, Németországban tavaly az előző évinél 12%-kal több étkezési burgonyát vásárolt a lakosság (igaz ugyan, hogy a 2019-es vásárlás 4 százalékkal elmaradt a 2018-astól). Az igen korai importok után októberig nem jelent meg francia áru a német piacon, és azóta is elenyésző a mennyisége.

A vásárlói szokások a korlátozások hatására is változtak.

Az emberek lehetőleg olyan üzletekbe mentek vásárolni, ahol mindent megvehettek, így a nagy üzletláncok burgonyaforgalma 17%-kal nőtt, amíg a kisebb üzletek 2-7%-os többletet mértek a világjárvány miatti felvásárlások révén. A forgalomnövekedés az online burgonyakereskedelemben is megmutatkozott, a kétszeresére (!) nőtt. Ez a változás egyébként a hazai házhoz szállított bevásárlások trendjében is hasonló.

A teljes vásárlói kosár havi szintű változásai hibahatár közeli növekedést mutattak az év nagy részében, azonban az év vége felé, a korlátozások bevezetésének hatására számottevően megugrott a fogyasztás. Így a teljes évre vetítve 24%-kal lett nagyobb a német vásárlói kosár.

Érdekesség, hogy a teljes német burgonyapiacból 6,9%-kal részesedik a bioburgonya.

Ez a mennyiség novemberben nagyobb volt, mint a teljes burgonyaimport. Az éves növekedés ebben a szegmensben 4% a 2019-es évhez képest, a bioburgonya iránti érdeklődés tehát folyamatosan nő Németországban. Hazánkban ugyanakkor azt hallani, hogy a bioburgonyát feldolgozó üzemek inkább külföldről hozzák az alapanyagot.

Termékcsoportonként változik

A németországi kiszállítás egész évben vontatott volt feldolgozóipari és étkezési burgonyából egyaránt. Októberben ugyan megugrott, de ezzel együtt is 2%-kal kevesebb burgonyát exportáltak, mint 2019-ben.

Világszinten is jelentős az Indonéziába értékesített chipsalapanyag, de növekedett a Szaúd-Arábiába és Pakisztánba irányuló export is.

A nyugat-európai eladások meglepően jól alakultak (inkább feldolgozóipari áru), az EU keleti országai azonban kevesebbet vásároltak.

A mélyhűtött burgonyatermékek exportja hagyományosan csak októbertől számottevő, de akkor is csak 56%-át teljesítették a korábbi évek átlagának. Az USA-ba a szokásos mennyiséget sikerült Németországból eladni, azonban Hollandiába például szinte semmit sem értékesítettek 2020-ban. A hollandoknak volt bőségesen saját árujuk.

A száraz burgonyatermékekből (keményítő, pehely stb.) egész évben sokat szállítottak külföldre. Októberben némileg visszaesett a keményítő eladása, ennek ellenére az éves export 10 százalékkal meghaladta a 2019-es kivitelt, miközben a korábbinál kevesebbet szállítottak Dél-Amerikába, és az ázsiai értékesítés is visszaesett.

Októberig nagyobb volt az étkezési­burgonya-import, mint 2019-ben, a német termés betakarításával azonban a szokásosnál is jobban visszaesett a holland, de még a francia behozatal is.

A friss, feldolgozott burgonyatermékek (koptatott áru), a keményítő és a száraz termékek behozatala is számottevően csökkent. Egyébként ezeket elsősorban Hollandiából szokta Németország vásárolni, de a HoReCa szektor leállásával a hazai termés is bőségesnek mutatkozik. Keményítőből a lengyel piac vett fel a szokásosnál kevesebbet, de ők dán és francia keményítőből is kevesebbet vásároltak 2020-ban.

Feldolgozásra kevesebbet

Az évkezdés már mutat területi eloszlást a készletekben. Amíg Németország délnyugati tartományaiban kezd elfogyni a saját burgonya, a fő burgonyatermő régiókban még tele vannak a raktárak. Ezek a piacok valószínűleg idővel kiegyenlítődnek. Az év vége óta lassacskán, de emelkedik a népszerű fajták (pl. Marabel, Be­lana) nagybani ára egész Németországban, a gyengébb minőségű árukon pedig minden termelő szeretne mielőbb túladni.

A raktárak kisöprését ösztönzi az is, hogy a csírázásgátló készítmények korlátozása megnehezíti a tartós tárolást, ami természetesen többletköltséggel jár.

A feldolgozóipari fajták vetőgumója iránti kereslet visszaesett, és még nem tud talpra állni. Ez azt mutatja, hogy a termelők a koronavírus elleni oltások megjelenése ellenére sem szívesen kockáztatnak, és inkább kalászost vetnek, vagy étkezési burgonyát termesztenek. A fajták között itt is mutatkozik különbség, hiszen például a prémium minőségű Ottawa hasábburgonya-fajta vetőgumója már elfogyott a piacról, de a kettős célra (a betakarítástól függően hasáb és étkezési) Donata vetőgumója még elérhető. A keményítő- és a chipsfajták vetőgumójának értékesítése töretlen, és jól látszik, hogy ezeket az ágazatokat nem viselte meg a világjárvány.

Nyomott lengyel árak

Lengyelországban a tavalyelőttinél lényegesen több burgonya termett 2020-ban, bár minőségi hibák miatt ennek a mennyiségnek egy része sose kerül a piacra, és így nincs jelentős hatása az árak alakulására se.

A nagyobb össztermés a 6%-kal megnövelt vetésterületből, valamint a szokásosnál valamivel nagyobb, becslések szerint 27 t/ha termésátlagból ered.

Magyarországon is hasonló termésátlaggal számolhatunk, ami messze elmarad az ideálistól, a becslések azonban valószínűleg egyik országban sem tükrözik a valóságot. A becsült lengyel összes termés 8,87 millió tonna, ami 2,27 millió tonnával múlja felül a megelőző évit (ami egyébként átlagon aluli volt, 21,4 t/ha). Ez a termésmennyiség megadta az alaphangot az áraknak és 50%-kal olcsóbban kezdték az értékesítést a főszezonban a lengyelek. Nem is várható az ár növekedése, mert a nyugati, olcsó feldolgozóipari áru tovább nyomja azt. A minőséget tükrözi az is, hogy a teljes termésből 2,2 millió tonnát már betakarítás előtt takarmányozási célra szántak, és az előrejelzések szerint további legalább 0,6 millió tonna tárolási veszteségként fog kikerülni a kínálatból.

A jelenlegi trendek alapján várható, hogy a keményítőipari, a chips- és hasábburgonya-alapanyagot adó fajták jelentősége növekedni fog a jövőben.

A vetésterület bővülésére és a termés további növekedésére számíthatunk az idei (2020/ 21) szezonban is, minden burgonyatermék esetében, ami a lengyel import akár 50%-os visszaesését eredményezheti.

Lengyelországban 2020-ban a burgonyafogyasztás fejenként 88 kilogrammra csökkent. Ez álom a magyar burgonyaágazatnak, az egy év alatti 4%-os visszaesés ugyanakkor figyelmeztetés a lengyel termelőknek. A lakossági frissburgonya-fogyasztás 6%-os csökkenését a feldolgozott áru csak részben tudta ellensúlyozni.

Saját termésre alapoznak

Ausztriában tízéves csúcsot döntött a burgonyatermés, ami közel 18%-os növekedés 2019-hez képest (885 894 tonna). A háztartási, étkezési piac szépen pörög, 27%-kal nőtt, a feldolgozóipari áru viszont nehezen értékesíthető. Az osztrák termésből exportra nem igen futotta, a minőség pedig nem volt kifogástalan. Mindenesetre külföldi termésre nem volt szüksége az osztrák piacnak, és várhatóan nem is lesz a szezon végéig.

Elképzelhető azonban, hogy a határ menti, kiváló minőségű magyar burgonya továbbra is megtalálja az útját Ausztriába.

A turisztikai régiókban látványos a burgonyafogyasztás visszaesése a járvány miatt, és ez várhatóan az egész idei síszezonra rányomja a bélyegét az oltásoktól függetlenül. Az üzletláncokban azonban folyamatosan jól, változatlan árakon értékesíthető a burgonya. A tárolás nehézkes, és a gazdák szeretnének mielőbb megszabadulni az árujuktól. Az export visszafogott, és ha sikerül is burgonyát kiszállítani, csakis rendkívül nyomott áron.

Fogyóban a jó minőségű áru

A francia feldolgozóipar ugyanúgy akadozva vásárol, és az étkezési burgonya exportpiacát a piros héjú fajták uralják. A francia burgonya főként Spanyolországba, Portugáliába és Olaszországba áramlik.

A szokásos fajták közül a Red Fantasy már elfogyott a francia piacról, de a csúcsminőségű fajták mellett megtalálható a szokásos választék.

Az árak többnyire stabilak. A kiemelkedően jó minőségű tételek iránt nagyobb a kereslet, bár ilyenből már egyre kevesebb van, így előtérbe kerül a közepes minőségű burgonya.

Mivel a HoReCa szektor Franciaországban is zárva tart, burgonyát egyedül az élelmiszerláncok vásárolnak. A nyugat-európai exporton túli kivitel nem dönt rekordokat, hazánkba is kevés francia krumpli érkezik, egyedül Románia érdeklődik fokozottan iránta.

Forrás: Kertészet és Szőlészet