Back to top

A méhek télen sem alszanak

A hosszabb meleg időszakokkal tarkított téli időjárás előcsalogatja a méheket is. Nagy utakra még nem merészkednek, de a kaptárak körül több helyen megindult a mozgásuk. A téli méhrepülés alapvetően nem baj, mert így a méhek meg tudnak szabadulni a kirepülés folyamán a testükben hetek óta felgyülemlett bélsaruktól, de a kiegyensúlyozatlan idő a méheknek nem jó.

Kaptárak Zalalövőn 2021. január 27-én
Fotó: Csatlós Norbert
Ahogy arról Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke tájékoztatta a magyarmezogazdasag.hu-t a kaptárak egész évben, így télen is nyitva vannak. A méhek szabadon közlekedhetnek, mozgásuknak egyedül az időjárás szab határt. Hidegben, erős szélben, esőben a méhek nem hagyják el a kaptárukat. Ennek az oka egyszerű: tudják, hogy törékeny, sérülékeny testük, elpusztulna az adott külső körülmények között.

Ahogy arra az elnök rámutatott, évtizedekkel ezelőtt 2-3 hónap is eltelt úgy, hogy a méhek télen nem repültek ki kaptárjaikból. Azonban a klímaváltozás következtében a melegedő telek, így a jelenlegi is mind gyakrabban ad lehetőséget arra, hogy életre keljen a méhes.

„Amikor a nap sugarai megmelegítik a kaptárt, szélcsend van és a nappali legmagasabb hőmérséklet 12-14 Celsius-fokot is eléri, a téli nyugalomban lévő méhcsalád megélénkül és egyes tagjai kirepülnek. Ez természetes folyamat, a méhésznek ezt nem szabad megakadályoznia, nem szabad az adott pillanatban bezárnia a kaptárakat – de ezt minden méhtartó tudja. A hajdan volt hosszú, kemény teleken, kívánatosak is voltak az olyan melegebb, naposabb rövid időszakok, amikor a méhek kitudtak repülni. Ezt szaknyelven tisztuló kirepülésnek hívjuk - a méhek ekkor a több hetes bezártság okozta ürítkezési kényszer-szünetet tudták megszakítani.”

Méhek a kaptár bejáratánál 2021. január 27-én
Fotó: Csatlós Norbert

Tudni kell, hogy télen a méhek szorosan összebújnak, szaknyelven telelési fürtbe húzódnak. A fürt szélén lévő méhek aktívak, mozognak, ezzel hőt termelnek, amit a fürt közepe felé továbbítanak. A mozgásukhoz szükséges energiát a lépekben eltárolt méz elfogyasztásából nyerik. Tehát az anyagcserjük folyamatos, azonban a salakanyagot nem ürítik ki a kaptárban, mert az betegségek, kórokozók melegágya lenne, a család vesztét okozná. Ezért a tél folyamán előforduló meleg napokon, a méhek kirepülnek és megszabadulnak a testükben hetek óta felgyülemlett bélsaruktól.

„Az, ami napjainkban tapasztalható, hogy szinte hetente, kéthetente tudnak a tél folyamán repülni a méhek, nem jó! Nekünk, méhészeknek egy tartós, kiegyensúlyozottan hideg télre lenne szükségünk.”

– hangsúlyozza Bross Péter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Malajziában is kitört az afrikai sertéspestisjárvány

Malajzia 3000 vaddisznó és házisertés megsemmisítését tervezi, miután február közepén a borneói szigeten, Sabah államban afrikai sertéspestisjárvány tört ki.

Vadgazdálkodási helyzetkörkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szóvetés című podcast-beszélgetésében Győrffy Balázs, a NAK elnöke Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökét kérdezte a hazai vadászat aktuális helyzetéről. A beszélgetésben érintették a pandémia vadgazdálkodásra gyakorolt hatását, az új vadkárprotokollt, az ASP helyzetet, valamint a Vadgazdálkodási Alap jelen állását is.

Átadták a 39. AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjait

A virtuális kiállítás programjainak sorát a Termékfejlesztési díjak átadása nyitotta meg. A Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat idén az Axiál Kft. vihette haza.

A magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót

Tavaly, amikor minden visszaesett a világgazdaságban, a magyar export újra meghaladta a 100 milliárd eurót - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Ócsán.

Hortobágyi idill: így telnek az 50 évvel ezelőtt élt bikák utódainak mindennapjai

Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Hortobágyi Nonprofit Kft. állattartó telepein, melyek egyik legnagyobbján, a kungyörgyi telepen tettünk látogatást. Itt, a téli szálláshelyen közel 1000 állat éli mindennapjait, köztük azok a borjak is, melyek a cég történelmi jelentőségű, tenyésztési vonalak megújítását célzó kezdeményezése nyomán jöttek világra.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.