0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Meggy mag nélkül ultrahang és vákuum segítségével

Műszaki fejlesztők olyan innovatív meggymagozási technológián dolgoznak, amely minimalizálja a gyümölcs roncsolását. A világpiacon újdonságnak számító eszköz ultrahang és vákuum segítségével távolítja el a magokat.

A „meggy mag nélkül” projekten a lengyel Kielce Műszaki Egyetem tudósai dolgoznak, céljuk olyan gépek gyártása, amelyek mérete, hatékonysága és ára megfelel egy közepes gazdaság igényeinek, valamint méretének. Továbbá a fejlesztés célja, hogy olyan magozó gép megalkotása, amely lehetővé teszi a mag eltávolítását anélkül, hogy károsítaná a gyümölcs állagát. A piacon kapható eszközök minimális kapacitása 1,5 tonna/óra, és körülbelül 32 millió Ft-ba kerülnek.

Ez túl nagy és túl drága, ezért olyan eszközt szeretnénk létrehozni, amely megfelelő lesz a kisebb gazdaságok számára.

A projekt részét képező eszköz kapacitása 100-150 kg/óra, ismertették a feltalálók.

Természetesen most is vannak olyan eszközök, amelyek eltávolítják a magokat a gyümölcsökből, de ezek megsértik annak állagát, korlátozva ezzel a gyümölcslevek és lekvárok tartósíthatóságának eredményét. Az általuk

tervezett szerkezetben az ultrahangos kés és a vákuum segítségével történik  a magok eltávolítása a meggyből, a gyümölcs állagának minimális károsodásával.

A gyümölcs szinte ép állaga miatt – hiszen csak egyik oldalon egy kis lyukat vágnak a mag eltávolítása érdekében – lehetővé válik az, hogy tökéletes állapotban kerüljön sor a gyümölcs lefagyasztására, szárítására, kandírozására, jegyezték meg a kutatók.

Ez a készülék, amely gyümölcstöredékek nélkül távolítja el a magot, újdonság lesz a piacon és jóval olcsóbb lesz a jelenleg elérhető gépeknél. A tervek szerint a sorozatgyártása két éven belül kezdődhet el.

Forrás: farmer.pl