0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

2021-ben korán kezdődhet a medvehagyma szezon

Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február végén elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja - közölte a Mecsekerdő Zrt. A Baranya megyében gazdálkodó társaság azon területein lehet majd gyűjteni, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt. Saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető. Ennél nagyobb mennyiséghez engedély kell.

A kereskedelmi célú gyűjtésnél a Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverésen.

Az internetes aukció az Intergavel Aukciószervező Kft. közreműködésével február 8-15-e között zajlik.

A közlemény szerint a Mecsekerdő számára kiemelten fontos a rábízott erdők természeti értékeinek megőrzése. Ezért minden évben külön egyeztet a természetvédelmi hatósággal és a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel, akikkel közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára. Mindez a növényállomány regenerálódását szolgálja, ugyanis ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

A medvehagyma gyűjtése

Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel

a medvehagyma (Allium ursinum) könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis) illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale).

Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem.

A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymához alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.

Gyógyhatása

A medvehagyma fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Ismert vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatása is.

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét – írja a házipatika.com.

A népi orvoslás a medvehagymát felső légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére, valamint bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszokra alkalmazza, borogatásként pedig egyes gombás fertőzéseket kezelnek vele.

Termesztése

Kertészeti árudákban, illetve piacokon hozzájuthatunk cserepes medvehagymához. A gyöktörzset vagy töveket ültethetjük a szabadföldbe, de akár egy nagyobb cserép, vagy edény is alkalmas a termesztésére.

A medvehagymást humuszos, tápanyagban gazdag földbe ültessük – kertben árnyékos részbe.

A hagymát késő nyáron vagy kora ősszel ültessük el a kertben, 5 cm mélyen és egymástól kb. 20 cm távolságra.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Mecsekerdő