Back to top

Robottargoncák kommunikálnak a raktárban

Teljesen önállóan működő targoncák segíthetik a raktárakban a munkát, amelyek egymással is képesek kommunikálni. Ez nem sci-fi, már készülnek az első darabok, és régebbi gépekre is felszerelhetők.

Az Inovatica AGV lengyel startup cég megoldást talált arra, hogy a gyárakban és a raktárakban hogyan lehet majd egyszerűbben megoldani az anyagmozgatást: olyan szerkezetet telepítenek a targoncákra, amely kezelő nélkül képes elvégezni a munkát és amelyek kommunikálni is tudnak egymással. Az autonóm működést és az adatgyűjtő lézerszenzorokat lehetővé tevő algoritmusok a cég jövőbeli sikerének titka.

A cég targoncákra telepített informatikai rendszereket fejleszt. Ennek eredményeként ezek a járművek képesek önállóan mozogni és árukat mozgatni emberi irányítás nélkül.

A rendszer kulcsa a megrendelések automatikus kiosztása a kocsikra, és a kommunikáció megvalósítása a kocsik között - ezek, mint az sci-fi filmek robotjai, képesek egymástól függetlenül összehangolni a kijelölt munkát.

Nélkülözni lehet az embereket és a vezető csíkokat is
Bogumił Zięba és Wojciech Młynarczyk üzleti ötlete olyan vállalkozókkal folytatott beszélgetések után jött létre, akik eddig számtalan problémát jeleztek a belső közlekedéssel kapcsolatos folyamatokban. Probléma többek között a képzett alkalmazottak hiánya, a folyamatosan növekvő fizetések és a nagy balesetveszély, amely veszélyezteti a munkavállaló egészségét és károsíthatja az árut.

A társaság alapítói a beltéri navigációs rendszerek létrehozásában szerzett tapasztalataikat felhasználva döntöttek egy autonóm targonca kifejlesztése mellett, amely megoldást kínál ezekre a problémákra.

"Sikerült befejeznünk a legnehezebb szakaszt - a beltéri navigáció saját rendszerének fejlesztését: így a kocsi meghatározza a helyét a térben, és nincs szüksége például vezető szalagokra a padlón. A második kihívás az volt, hogy a berendezések alkalmasak legyenek az utólagos felszerelésre is. Ez nagy árrugalmasságot biztosít, mert ugyan felső kategóriás új autonóm targoncát is tudunk biztosítani, de néhány éves régi, közepes osztályú járművet is autonóm színvonalra frissíthetünk" - mondja Piotr Anuszczyk, az Inovatica AGV PR igazgatója.

Az első modell bevezetése az év első felében várható.

Működés szempontjából szükséges az 5G hálózat használata, amely nagyobb sávszélességet és alacsonyabb késleltetést biztosít.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Mobil, napelemes, precíziós szarvasmarha-etető

A Super SmartFeed egy napelemes, automatizált szarvasmarha-etető, amely bármilyen méretű és korú szarvasmarha vagy juh etetésére használható.

A brit vetőburgonya hányatott sorsa

A brexit miatt a skót, angol és walesi vetőburgonya-termesztők és -kereskedők továbbra sem tudnak exportálni az Európai Unióba, ami több millió font veszteséget okoz. Az EU ugyanis nem adta meg a harmadik ország státuszt a brit vetőburgonyára, mert az nem „igazodik dinamikusan” a termékre vonatkozó EU-s szabványokhoz.

A legújabb tárolási módszerek

A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.