0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Trimble Power Zone: A szakszerű helyspecifikus gazdálkodás alapköve

A közelmúltban indítottunk egy demóprogramot, amelynek keretében felajánlottuk érdeklődő partnereinknek a Trimble Power Zone megoldás tesztelésének lehetőségét. De mi is ez a megoldás, és miért érdemes ezt választania azoknak, akik a helyspecifikus gazdálkodás útjára akarnak lépni?

A Power Zone a Trimble műholdas távérzékelésre alapozott módszere, amely lehetővé teszi a táblán belüli zónák relatív termőképességének mérésére alapozott kijelölését.

A módszer a legkorszerűbb technológiai megoldásokra épül, ennek köszönhetően megfelel a szakszerű zónázással szemben támasztott kritériumoknak.

Mik ezek a kritériumok? A zónákkal, illetve a zónázásra használt módszerekkel szemben alapvetően a következő elvárásaink vannak:

  • legyenek képesek a hozam vagy a hozammal minél szorosabb korrelációban álló paraméter mérésére;
  • kellően nagy adatbázisra épülve szolgáltassanak adatot a zónák lehatárolásához;
  • tegye lehetővé a hibás vagy nem releváns adatok felismerését és kizárását az elemzéséből (pl. osztottan művelt tábla, vadkáros év stb.)
  • a lehatárolt zónákon belül a termőképesség minél kisebb heterogenitást mutasson.

Hogyan felel meg a Power Zone ezeknek az elvárásoknak? A Power Zone alapjául a Trimble Pure Pixel műholdas vegetációs index térképek szolgálnak. Ezek műholdfelvételekből készülő térképek, melyek a növényzet vegetációs aktivitását nagy pontossággal képesek mérni.

A legtöbb vegetációs indexet, annak pontosságát erősen befolyásolja a talaj színe, nedvességtartalma, illetve az annak változása által okozott háttérsugárzás.

A Pure Pixel esetében ezt a zavaró hatást kiszűrték, továbbá az előállított térképek precízen kalibráltan és azonos osztályba sorolással készülnek el, hogy az eltérő időben vagy területről származó felvételek objektíven összehasonlíthatók legyenek – valós, meghatározható különbséget mutassanak az eltérő állapotú növényállományok között. A Pure Pixel, mint szolgáltatás a Trimble Farmer Pro szoftverben elérhető a felhasználók számára, akik átlagosan 2-5 naponta kapnak újabb felvételeket.

A Power Zone ezekre a Pure Pixel térképekre támaszkodik.

Ezeket a térképeket minden egyes szezon esetén egy darab úgynevezett CPI-térképbe (Crop Productivity Index – termőképességiindex-térképbe) integrálja.

Ha minden feltétel adott, akár 15 évre visszamenően is elkészülnek ezek a termőképesség térképek.

Ezek a termőképesség-térképek, ha nem is azonosak a hozamtérképekkel, képet adnak tábláink heterogenitásáról, illetve a táblák egyes részeinek relatív termőképességéről, amit relatív termőképességi indexként jelez a rendszer.

A következő lépés a zónák lehatárolása, ami ezen termőképességiindex-térképek alapján történik.

A folyamat során kiválasztható, hogy ez mely évek adatai alapján történjen. Ez azért fontos, mert ha hibás vagy nem releváns adatok is bekerülnek a számításba, azok torzíthatják, ronthatják az eredményt. Ilyen például egy olyan év adata, amikor megosztva műveltünk egy táblát. Ilyenkor az egyes táblarészeken más-más időszakban csúcson lévő vegetációs aktivitás teljesen elfedheti a valós mintázatot. De kerülendő az is, amikor jelentősebb vad- vagy viharkárunk, gyomosodásunk, hiányos kelésünk volt.

A megfelelő évek kiválasztását követően a Power Zone alkalmazás legenerálja a táblánk zónatérképét, valamint az egyes zónákhoz tartozó relatív termőképességi indexeket (a „mean” oszlopban).

A zónázás bizonyos paraméterei (pl. megengedett legkisebb zónaméret) testre szabhatók.

Visszautalva a zónázással kapcsolatos elvárásokra, kijelenthető, hogy a Trimble Power Zone megfelel ezeknek.

De vajon mit kezdjünk az elkészült zónatérképpel?

A kész zónatérkép *shp formátumba exportálható, amely egy univerzális formátum, így gyakorlatilag bármilyen térinformatikai szoftverbe betölthető. A benne lévő információ – zónák helye és azok relatív termőképessége – alapján lehetőségünk nyílik a helyspecifikus tápanyag-visszapótlás szakszerű megvalósítására.

A relatív termőképességi index alapján az egyes zónákban tervezett termésszint pontosabban meghatározható, így például egy 10 t/ha átlagtermésű táblán lesznek olyan zónáink, ahol csak 5-7, másol akár 12-14 t/ha kukoricahozammal tervezünk, és ehhez igazítjuk a tápanyag-felhasználást.

Mi az általunk fejlesztett mAXI-MAP szoftver használatát javasoljuk, ahova néhány kattintással feltölthető akár 20-30 tábla Power Zone termőképességi térképe is, sőt, a sokak által használt ProPlanta szaktanácsadó rendszer szaktanácsai is. Innentől kezdve néhány perc alatt elkészíthetők akár több táblára, és több műtrágyázási ütemre a kijuttatási tervek, melyek többféle formátumban le is tölthetők. Aki szeretne többet megtudni a mAXI-MAP működéséről, az további információt talál a https://www.axial.hu/gpsvideok oldalon.

A zónázással kapcsolatos elvárásoknál írtuk, hogy a hozamot, vagy a hozammal minél szorosabb összefüggésben lévő paraméter mérésére van szükség.

Ennek kapcsán meg kell említeni a kínálatunkban szereplő mAXI-Hozam szolgáltatást, mely hazai szaktudásra épülve, képes a tényleges növényi hozam mérésére, hozamtérképek készítésére, illetve azok alapján a táblán belüli zónák kijelölésére. A mAXI-Hozamról bővebb információ a https://www.axial.hu/gps/vantage/adatmanagement/maxi-hozam-muholdas-hozamterkepezes oldalon található.

A zónák lehatárolása – azok térbeli helyzetének és termőképességének meghatározása a helyspecifikus gazdálkodás egyik alapköve.

A Trimble Power Zone módszere egy rendkívül nagy műholdas adatbázisra épülő, korszerű megoldás, ami kiegészülve a mAXI-MAP szoftverrel hatékony eszköze a szakszerű helyspecifikus gazdálkodásnak. A közelmúltban meghirdetett Power Zone tesztelési lehetőséggel az volt a célunk, hogy minél több gazdálkodónak betekintést nyújtsunk a technológiában rejlő lehetőségekbe – saját táblájukon kipróbálva azt. Nagy örömünkre szolgál, hogy nagyon sokan éltek a lehetőséggel, és az eredményeket látva egyre többen indulnak el egy jövedelmezőbb és környezetbarát növénytermesztési gyakorlat irányába.

A sikeres helyspecifikus gazdálkodás kivitelezéséhez elengedhetetlen a megfelelő GPS eszközök megléte is. Ilyen a kategóriájában is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező Trimble GFX-750 GPS monitor, mely képes minden olyan erő- és munkagép-vezérlésre, amire a precíziós növénytermesztésben szükség lehet.

Főbb jellemzők:

  • Kompakt 25,6 cm-es nagy felbontású színes érintőképernyő
  • Egy beépített kamera és egy külső kamera támogatása
  • Android alapú operációs rendszer, amely a saját munkamódszerhez szabható
  • NAV-900 kormányvezérlő
  • GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou és QZSS műholdrendszerekkel kompatibilis
  • Precision-IQ szoftver
  • Field-IQ támogatás – feloldó kód szükséges
  • ISOBUS / TUVR támogatás – feloldó kód szükséges
  • Bluetooth és WiFi kompatibilis
  • Könnyű átszerelhetőség

Forrás: Axiál