Back to top

Hogyan "szorítsunk" életet egy gyenge újszülött borjúba?

Néhány esetben egy-egy újszülött borjú hiába kifejlett és egészséges, valahogy nincs életösztöne, nem reagál az ingerekre, gyenge, illetve a szopási reflexe sem működik. Az ilyen esetlen borjak többnyire traumás szüléssel vagy császármetszéssel jöttek a világra és gyakran elpusztulnak, pedig látszólag nincs semmi bajuk.

De mégis mi okozhatja az életösztön hiányát és a gazdák hogyan tudnak rajtuk segíteni?

Az esetlen, problémás szüléssel világra jött borjak extra figyelmet és gondoskodást igényelnek, ami fárasztó és költséges, azonban

van egy egyszerű, hatékony és mindenek felett olcsó technika, melynek segítségével életet lehet lehelni a gyenge újszülött borjakba.

Az "MST"-nek (Madigan Squeeze Technique) nevezett szorító technikát Dr. John Madigan, a Kaliforniai-Davis Egyetem állatorvos professzora fejlesztette ki. Madigan professzor az újszülött csikók szakértője, a technikát pedig a gyenge, esetlen újszülött csikókkal kapcsolatos kutatási projektje részeként alkotta meg.

Dr. Madigan elmélete szerint

amikor az állatok a születési csatornán áthaladnak egy olyan hormonlöket indul be a szervezetükben, mely az anyaméhben nyugalmat biztosító szedatív neurohormonok működését leállítja.

Mivel a szarvasmarha és a ló is zsákmányállat, fontos, hogy a születés után gyorsan átkapcsoljanak és éber állapotba kerüljenek.

Az elmélet szerint a szülőcsatornán keresztüli szorítás "megnyomja" azt a biokémiai kapcsolót, amely elősegíti az újszülöttek gyors áttérését az anyaméh alvásszerű állapotából az aktív, reakcióképes állapotba. Azonban, ha ez az átkapcsolás nem történik meg az újszülött állat elesett, béna, mondhatni depressziós marad.

Illusztráció

Az MST technika a vajúdás második stádiumában fellépő, 20-40 percig tartó szülőcsatorna nyomását szimulálja. A technika alkalmazását a szüléstől számított egy-két napon belül tanácsos elvégezni.

Az MST technika a következő

Egy hosszú, puha kötelet az újszülött borjú mellkasa köré tekernek. A kötelet óvatosan meghúzzák, hogy nyomás alá helyezzék a bordákat - ebben a helyzetben a borjú a földön fekszik. A pozíciót 20 percig fent kell tartani, majd a kötél eltávolítása után segítenek a borjúnak felállni.

Fontos megjegyezni, hogy a Madigan Squeeze Technika nem biztos, hogy minden borjút megment, de hasznos lehet hosszú vajúdás vagy császármetszés esetén.

Az alábbi videón a technika bemutatása látható:

Madigan Squeeze on Neonatal Mal-Adjusted Red Bag Foal

 

Forrás: 
www.dairyherd.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Mobil, napelemes, precíziós szarvasmarha-etető

A Super SmartFeed egy napelemes, automatizált szarvasmarha-etető, amely bármilyen méretű és korú szarvasmarha vagy juh etetésére használható.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Együttműködés az állatorvosképzésben

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak ellátását felügyelő kormánybiztos és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében harmadéves állatorvostan-hallgatók hetesi szolgálaton vesznek részt Mezőhegyesen.

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.