Back to top

Hogyan "szorítsunk" életet egy gyenge újszülött borjúba?

Néhány esetben egy-egy újszülött borjú hiába kifejlett és egészséges, valahogy nincs életösztöne, nem reagál az ingerekre, gyenge, illetve a szopási reflexe sem működik. Az ilyen esetlen borjak többnyire traumás szüléssel vagy császármetszéssel jöttek a világra és gyakran elpusztulnak, pedig látszólag nincs semmi bajuk.

De mégis mi okozhatja az életösztön hiányát és a gazdák hogyan tudnak rajtuk segíteni?

Az esetlen, problémás szüléssel világra jött borjak extra figyelmet és gondoskodást igényelnek, ami fárasztó és költséges, azonban

van egy egyszerű, hatékony és mindenek felett olcsó technika, melynek segítségével életet lehet lehelni a gyenge újszülött borjakba.

Az "MST"-nek (Madigan Squeeze Technique) nevezett szorító technikát Dr. John Madigan, a Kaliforniai-Davis Egyetem állatorvos professzora fejlesztette ki. Madigan professzor az újszülött csikók szakértője, a technikát pedig a gyenge, esetlen újszülött csikókkal kapcsolatos kutatási projektje részeként alkotta meg.

Dr. Madigan elmélete szerint

amikor az állatok a születési csatornán áthaladnak egy olyan hormonlöket indul be a szervezetükben, mely az anyaméhben nyugalmat biztosító szedatív neurohormonok működését leállítja.

Mivel a szarvasmarha és a ló is zsákmányállat, fontos, hogy a születés után gyorsan átkapcsoljanak és éber állapotba kerüljenek.

Az elmélet szerint a szülőcsatornán keresztüli szorítás "megnyomja" azt a biokémiai kapcsolót, amely elősegíti az újszülöttek gyors áttérését az anyaméh alvásszerű állapotából az aktív, reakcióképes állapotba. Azonban, ha ez az átkapcsolás nem történik meg az újszülött állat elesett, béna, mondhatni depressziós marad.

Illusztráció

Az MST technika a vajúdás második stádiumában fellépő, 20-40 percig tartó szülőcsatorna nyomását szimulálja. A technika alkalmazását a szüléstől számított egy-két napon belül tanácsos elvégezni.

Az MST technika a következő

Egy hosszú, puha kötelet az újszülött borjú mellkasa köré tekernek. A kötelet óvatosan meghúzzák, hogy nyomás alá helyezzék a bordákat - ebben a helyzetben a borjú a földön fekszik. A pozíciót 20 percig fent kell tartani, majd a kötél eltávolítása után segítenek a borjúnak felállni.

Fontos megjegyezni, hogy a Madigan Squeeze Technika nem biztos, hogy minden borjút megment, de hasznos lehet hosszú vajúdás vagy császármetszés esetén.

Az alábbi videón a technika bemutatása látható:

Madigan Squeeze on Neonatal Mal-Adjusted Red Bag Foal

 

Forrás: 
www.dairyherd.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mennyasszony segített világra egy borjút a saját esküvőjén

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető esküvőn a menyasszony az 1200 dolláros ruhájában sárba bukott, az esküvői fogadáson pedig 100 vendég előtt megszületett egy borjú.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

"Állati" Baby boom a MATE-n

Igazi baby boom van a MATE Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpontjában. A törpekecskét, bivalyborjút, hidegvérű ló és szamár csikót óvó figyelem veszi körül. Ennek köszönheti életét Teri gida is (akit nem táplált az anyja), ugyanis az állatgondozók cumisüvegből etetik az apró jószágot.

Tíz hónap felfüggesztett börtönt kapott állatkínzás miatt egy érdi férfi

Az Érdi Járásbíróság állatkínzás bűntette miatt tíz hónap - végrehajtásában 2 évi próbaidőre - felfüggesztett börtönbüntetésre és négy év állattartói foglalkozástól eltiltásra ítélt egy érdi férfit.

Takarmánnyal a klímakatasztrófa ellen

Akár 38 százalékkal csökkentheti a tehenek metánkibocsátását a svájci Mootral takarmánykiegészítő terméke, a Mootral Ruminate, amit a tehenek Teslájának is neveznek.

Május 17-ig van lehetőség az egységes kérelmek beadására

Az Agrárminisztérium ezúttal hívja fel minden érintett gazdálkodó figyelmét, hogy az egységes kérelmek elektronikus rögzítésére 2021. május 17-ig van lehetőség. Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét.

Fészekhagyó tojók

Apjukra hagyják éppen csak kikelt fiókáikat, hogy egy másik hímmel álljanak párba. Ennyire rossz anyák a széki lile amerikai változatának tojói. Vagy mégsem! Magyar kutatók felfedezése szerint az emberi szemszögből visszatetsző viselkedést evolúciós késztetés diktálja.

A vadregényes Ipoly

A Kistermelők Lapja új cikksorozatot indít, melyben bemutatjuk kiemelkedő értékekkel bíró hazai horgászvizeinket, megszólaltatva az adott folyó vagy tó egy-egy szakavatottját: legyen szó helyi horgászegyesületi vezetőkről vagy éppen az adott vizet jól ismerő versenyzőkről.

Fertőtlenítőszert adományoz állatvédő civil szervezeteknek a MOL

Mintegy 1500 liter fertőtlenítőszerrel segíti az állatvédő civil szervezeteket a MOL - jelentette be hétfőn a Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület telephelyén Ovádi Péter miniszteri biztos és Bakos Piroska, a MOL Nyrt. szóvivője.

Mesterséges erszényben nevelkedik Prücsök, a szegedi kengurubébi

Kiváló hírrel örvendeztetett meg mindenkit csütörtök este a Szegedi Vadaspark, amely honlapján és Facebook-oldalán is arról számolt be, hogy Prücsök szépen cseperedik és jó egészségnek örvend. Prücsök nem más, mint egy idén született Bennett-kenguru, akinek anyja születése után elpusztult, ám szerencsére már elég nagy volt ahhoz, hogy a gondozója átvegye a nevelését.