Back to top

A John Deere gépei nélkül lesznek kénytelenek megrendezni az Agritechnicát

A John Deere bejelentette, hogy nem vesz részt a novemberben, Hannoverben rendezendő Agritechnicán, Európa vezető agrárgépes kiállításán, ahol mindenki ott van, aki számít – legalábbis békeidőben. A nagy nemzetközi cégek közül ők az elsők, akik vállalták ezt a döntést. A kiállítási jelenlétre szánt összeggel a hannoveri orvostudományi egyetem Covid-kutatásaihoz járul hozzá a cég.

A hannoveri Agritechnica kiállítást minden páratlan év novemberében rendezik meg, Európában egyértelműen ez számít az elsőszámú agrárgépes rendezvénynek, és világszinten is vezető a szerepe. Mivel 2020-ban amúgy sem lett volna esedékes, a 2019-es kiadást pedig még nem lehetetlenítette el a világjárvány, ezért nekik ez az első év, amikor konkrétan szembesülni kell a helyzettel. Novemberre elvileg már rendeződhetnek a dolgok, a kiállítást tehát meghirdették.

Agritechnica, 2019
Fotó: DLG, S. Pförtner

A John Deere azt már korábban közölte, hogy október végéig semmilyen kiállításon nem vesz részt biztonsági megfontolásból, a dátumot szándékosan úgy választották meg, hogy a novemberi Agritechnicán való részvétel kérdése még nyitott maradjon.

Február 4-én adta ki a sajtóközleményt a cég, hogy meghosszabbítják a kiállítás-stopot,  tehát az Agritechnica is a zöld-sárga gépek nélkül fog lezajlani.

Mint a közleményben áll, hosszas mérlegelés, és a kereskedelmi képviseletekkel való egyeztetés előzte meg a döntést. Azt is hangsúlyozzák, hogy akárhogy is alakul ez az évük, nem változtat a cégnek azon a meggyőződésén, hogy az Agritechnica a világ elsőszámú agrárgépes találkozója, és továbbra is ennek megfelelően viszonyulnak hozzá.

Azonban, ahogy Alejandro Sáyago, a John Deere régiós kereskedelmi igazgatóhelyettese a közleményben kifejtette, a számos intézkedés, üzletbezárások, kijárási korlátozások, rendezvénystop ellenére jelen pillanatig nem sikerült tartósan megfékezni a terjedését a járványnak, amelynek az elmúlt 12 hónapban 2,2 millió halálos áldozata volt; a vírusmutációk és az elhúzódó oltások miatt pedig

jelen ismereteink szerint nincs rá garancia, hogy belátható időn belül kellő védelmet élvezhet a világ lakossága. Márpedig a John Deere számára ez lenne a feltétele egy nagy nemzetközi kiállításon való részvételnek

– fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Sajnáljuk, hogy így kellett döntenünk, viszont már most biztosíthatunk mindenkit, hogy döntésünk nem örökre szól, fontosnak tartjuk a nemzetközi kiállításokat és a jövőben nem szándékozunk távol maradni – kommentálta a hírt Andreas Jess régiós marketingigazgató.

Egyúttal bejelentette, hogy mivel a következő hónapokban még mindig a világjárvány megfékezése lesz a legfőbb kihívás, a maguk részéről ehhez kívánnak hozzájárulni, és a kiállítási részvételre el nem költött összegből a John Deere

250 ezer eurót ajánl fel a hannoveri orvostudományi egyetem Covid-kutatásaira.

Egyúttal a szakma utánpótlását is támogatják, a Junge DLG nevű fiatalgazda-szövetségnek 50 ezer eurót ajánlottak fel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Mobil, napelemes, precíziós szarvasmarha-etető

A Super SmartFeed egy napelemes, automatizált szarvasmarha-etető, amely bármilyen méretű és korú szarvasmarha vagy juh etetésére használható.

A legújabb tárolási módszerek

A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.