0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jól tűri a fagyos körülményeket az új koronavírus

Az újabb Covid-fellobbanások vizsgálata azt mutatja, hogy szennyeződött mélyhűtött termékek gyakran váltottak ki friss járványt, állapították meg a közelmúltban kínai szakemberek. Kiderült, hogy az új koronavírus képes túlélni a mélyhűtött élelmiszerek felszínén és a csomagolásukon, még hosszú szállítás alatt is, a fertőzés ezért a kikötői munkásokat veszélyezteti leginkább.

A kínai élelmiszer-biztonsági központ szakembere szerint a fertőzés a kikötői munkásokat veszélyezteti leginkább, ugyanakkor ez az átviteli forma kevésbé valószínű, mint az emberek közti közvetlen fertőzés.

A Kínában nemrégiben újra fellobbanó fertőzéseket vizsgálták többek közt Pekingben, Tiencsinben és más nagy kikötővárosokban, és azt állapították meg, hogy a fertőzések hűtőházban, tengerihal-feldolgozó üzemben, vagy importált gyorsfagyasztott termékeket forgalmazó piacon dolgozó személyekhez vezethetők vissza.

Sok helyen megtalálták a SARS-CoV-2 vírus RNS-ét, például mélyhűtött rák, lazac, marha vagy csirke felületén, valamint a csomagolásukon.

Legtöbbjüket olyan országokból importálták, ahol éppen nagyon pusztít a járvány. A marha- és baromfifeldolgozó üzemek eleve kockázatosak a hideg és nedves környezet miatt, mert a munkások könnyen elkaphatják és továbbadhatják a felső légúti betegségeket.

Bebizonyosodott, hogy az új koronavírus sokáig életképes marad fagyos környezetben, tehát túléli a hűtött szállítást is. Sőt, Christopher Elliott, a brit Queens Egyetem professzora szerint egyre több eredmény utal arra, hogy a vírus hidegben tovább él, mint meleg környezetben.

Csingtao kikötőjében pedig először izoláltak élő koronavírust importált mélyhűtött tengeri hal csomagolásáról, ami megerősíti az ezúton való fertőzés lehetőségét.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com