A kínai élelmiszer-biztonsági központ szakembere szerint a fertőzés a kikötői munkásokat veszélyezteti leginkább, ugyanakkor ez az átviteli forma kevésbé valószínű, mint az emberek közti közvetlen fertőzés.
A Kínában nemrégiben újra fellobbanó fertőzéseket vizsgálták többek közt Pekingben, Tiencsinben és más nagy kikötővárosokban, és azt állapították meg, hogy a fertőzések hűtőházban, tengerihal-feldolgozó üzemben, vagy importált gyorsfagyasztott termékeket forgalmazó piacon dolgozó személyekhez vezethetők vissza.
Legtöbbjüket olyan országokból importálták, ahol éppen nagyon pusztít a járvány. A marha- és baromfifeldolgozó üzemek eleve kockázatosak a hideg és nedves környezet miatt, mert a munkások könnyen elkaphatják és továbbadhatják a felső légúti betegségeket.
Bebizonyosodott, hogy az új koronavírus sokáig életképes marad fagyos környezetben, tehát túléli a hűtött szállítást is. Sőt, Christopher Elliott, a brit Queens Egyetem professzora szerint egyre több eredmény utal arra, hogy a vírus hidegben tovább él, mint meleg környezetben.