Back to top

Előre tervezett géprendelés

Gangl János 2015-ben lépett be a Turquagro Kft.-hez, s azóta Magyarországon az AZIM termékek kizárólagos forgalmazásával foglalkozik. Mint a cég ügyvezetője elmondta, rövid idő alatt elért sikereik oka az általuk forgalmazott eszközök kiemelkedő ár-érték arányában keresendő, illetve abban, hogy időben ráéreztek a forgatás nélküli talajművelés térhódítására.

MMG - Forgatás nélküli talajművelés

„Ma már a komolyabb gazdák is elkezdtek keresni minket, hiszen a nagyobb eszközeink ár-érték aránya még kedvezőbb”- magyarázta a szakember. Amíg egy ismertebb gyártónak a nagytárcsájáért 18-20 millió forintot is elkérnek, addig a lakitelki központú cég 7-8 millióért kínálja.

Emellett sikereik hátterében a magas színvonalú ügyfélszolgálat áll.

Számukra a partner a fontos, és ez nem csak papíron igaz, hanem valóban törődnek velük.

Lakitelki telephelyük mellett, folyamatosan bővítik viszonteladói körüket. Ma már három állandó kereskedővel szolgálják ki az ügyfeleket és a közelmúltban állapodtak meg a negyedikkel, így az északkeleti régióban is megvetették a lábukat. „A tavalyi év számai azt mutatják, hogy a viszonteladóink többet értékesítettek, mint mi”- hívta fel a figyelmet az ügyvezető, hogy Pécsett, Pápán, Békéscsabán és most már Nyíregyházán is elérhetők a termékeik.

Gangl János
Fotó: viniczai

Az elmúlt évek hektikus időjárási viszonyai a török céget is kihívások elé állította. Az AgroMashexpón tervezeték bemutatni új eszközüket, a frontra és hátulra is szerelhető napraforgóban alkalmazható vágó- illetve törőhengert.

„A csapadék időbeli átrendeződése tapasztalható”- hívta fel a figyelmet, hogy nem kevesebb lett az égi áldás, hanem az eloszlása vált kiszámíthatatlanabbá.

Ez pedig arra ösztönzi a gazdákat, hogy amikor van víz, igyekezzenek megőrizni, s a talajban tartani. Éppen ezért a talajművelés utáni visszazárásnak egyre nagyobb a jelentősége. Hosszútávú cél az ekék kiváltása azokkal a forgatás nélküli eszközökkel, mint a szántóföldi kultivátor és a talajlazító. Két olyan termékkel is rendelkeznek, amelyek ebbe a trendbe beilleszkedik. A szántóföldi kultivátor és a talajlazító olyan eszközök, amit ma már a gazdák párban vásárolnak, aki jön grúberért, az később megjelenik a lazítóért is, hiszen az egyik kiegészíti a másikat. Ezek az eszközök 2020 bestsellerei voltak.

Portfóliójukban a szemenkénti vetőgépek ugyancsak kiemelt helyen szerepelnek, az elmúlt öt évben közel 70 darabot értékesítettek.

Mechanikus eszközökről van szó, megbízhatóak, s a jó ár-érték arány szintén mellettük szól. „A bicikli elvén működnek, ha a fogaskerék nem ugrik, akkor reggeltől estig lehet velük vetni”- mutatott rá, hogy egyre több termelő cseréli a régi vetőgépeit újabbra. Duplatárcsás vetőgépek, ami az általánosan elterjedt csúszócsoroszlyásat váltja. Hiába török vetőgép, klasszisokkal magasabb színvonalat képvisel, mint amit sokan a hétköznapokban használnak.

Szinte minden üzemméretre van ajánlatuk. A cégnél kaphatók 1,8 – 12 méter szélességű tárcsák, s vetőgép esetében is hasonló a helyzet, 4 – 12 soros kínálattal rendelkeznek.

Magyarországon ugyan a 6 soros az abszolút befutó, de a 4 soros iránt is megnövekedett az igény.

„Január 4-én, az első munkanapon betelefonált egy gazda, aki augusztusra szeretne rendelni gépet”- jegyezte meg, azok a termelők, akik gondolkoznak, előre terveznek, már időben elhatározzák, milyen irányba fejlesztenek. Megnövekedtek a gyártási és a szállítási határidők, ezért a termékek elérhetősége is megváltozott, amit nagyon sok gazda érzékel. Erre reflektálva tavaszra egy kampányt készítenek elő, pont azért, hogy ne csússzanak el a szállítással. A török gyár tulajdonosa is jelezte, hogy március végéig le vannak kötve a kapacitásaik. Január közepén már a nyári gépeket kell megrendelni.

A Turquagronak is előre kell gondolkodnia gépbehozatal, alkatrész ellátás terén, miből mennyit készletezzenek.

A gazdáknak pedig abban, hogy időben lekössék az eszközöket, hogy garantáltan megérkezzenek, mire munkába állítják. Ha nem megfelelően tervezzük az eszközbeszerzést, akkor könnyen lehet, hogy nem azt az eszközt fogjuk tudni megvenni, amire valóban szükségünk lenne, hanem azt, ami éppen fogható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság növekedésében

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság további növekedésében, és amikor európai piaci terjeszkedésben gondolkodnak, akkor az elsők között tekintenek Magyarországra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Tokióban tárgyalt Nogami Kótaró japán agrárminiszterrel és több vállalat vezetőjével.

A bizonytalanság a legrosszabb

Egy éve kezdődtek a Covid19 miatti nagy bezárások, és még mindig nem látszik, mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba. Bár a kertészeti termesztést összességében kevésbé sújtották a járvány hatásai, ebben az ágazatban is megfigyelhetők rendhagyó folyamatok.

Új erdészeti gépek a Komatsutól

A japán Komatsu a különböző teljesítményű hidraulikus földmunka- és építőipari gépek (rakodók, kotrók, gréderek, dömperek stb.), targoncák és alagútfúró berendezések mellett az erdészeti gépeknek is (fakombájnok, forwarderek stb.) nagy gyártója. A közelmúltban új erdészeti kiközelítő rönkszállító, 9–12 tonna közötti terhelhetőségű forwarderekkel jelent meg a piacon.

Kényszerből sikeres vizsga – véget ért az első virtuális AGROmashEXPO

Szokatlan időpontban, rendhagyó formában, mégis sikeres volt az idei AGROmashEXPO. Magyarország legnagyobb agrárgépipari szakmai rendezvényét a járványhelyzet miatt virtuális formában rendezte meg a Hungexpo. A kiállítás még további egy hétig megtekinthető, de már az első négy nap alatt 11 000 standlátogatás történt.

Nanotechnológiával foglalkozó magyar kutatónők kiemelkedő eredményeit díjazták

Nőnaphoz kötődően Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal ismerték el a nanotechnológiával foglalkozó Dr. Balogh-Weiser Diána és Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsanna munkásságát.

Rózsák csak rendelésre

Számos európai országban, köztük Dániában is még mindig zárva vannak a kertészeti árudák, az esetleges nyitásra azonban már készülniük kell a termelőknek. A DanRose rózsatermesztő üzemben is javában folynak az előkészületek.

A magyar bárányok Olaszba mennek… A juhtenyésztők már húsvétra készülnek

Hazánk a megtermelt bárányok 90 százalékát a külpiacokon értékesíti. Az export zöme Olaszországba, a húsvéti ünnepi fogyasztás kielégítésére irányul. Az idei magas takarmányárak mellett várhatóan csak azok a bárányexportőrök járnak jól, akik húsvétra nagysúlyú bárányokat tudnak nevelni.

A termőföld védelme és a hozam

Az intenzíven művelt mezőgazdasági termőföldterület az elmúlt száz évben folyamatosan csökkent hazánkban. Bár „maradék” talajkészletünk adottságai kedvezőek, jelentős részüknek az is sajátossága, hogy rendszeresen és módszeresen javítani kellene őket.

Környezettudatos fejlesztések Mezőhegyesen

Megkezdte a termelést a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. első naperőműve. A február 26-án átadott berendezést újabbak követik majd, a területen is további fejlesztések várhatók – közölte a ménesbirtok.