0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Megzavarta a kaliforniai dió a piacot

Olaszországban a belföldi diófogyasztásnak mindössze a felét tudják megtermelni, ezért az előző években jellemzően már karácsony előtt elfogyott a hazai készlet. Jelenleg azonban még mindig sok dió áll a raktárakban.

Ennek az egyik oka, hogy igen kedvező áron kínálták az európai piacon a Kaliforniából érkező diót, az amerikai termelők ugyanis 360 dollár támogatást kapnak hektáronként.

Tavaly kiemelkedően jó volt az olasz diótermés.

Noha valamelyest növekedett a fogyasztás, ez a nagy mennyiségű olasz készleten nem érezteti a hatását. Daniele Valier, az Azienda Agricola Valier munkatársa szerint megfelelő tárolás esetén a dió sok hónapig eltartható. A kártevők ellen hőkezeléssel – fagyasztással – védekeznek, így a dió gond nélkül egészséges marad tavaszig. Több ország gázosítással tartja távol a károsító rovarokat, ez a védekezési eljárás azonban Olaszországban tilos.

A fogyasztók többsége ezt sajnos nem tudja, ezért az olcsóbb, gázzal kezelt kaliforniai diót választja.

A szakember szerint az olasz diókereskedelmet jobban kellene szervezni, hogy a Kaliforniából és az európai országokból érkező áru helyett a hazai termés kerüljön előtérbe.

Forrás: Kertészet és Szőlészet