Back to top

Íme a világ legdrágább pásztorkutyája

Egy brit árverésen talált új gazdájára Kim, a 12 hónapos border collie, méghozzá világrekordot jelentő összegért. A rendkívüli képességekkel bíró kutya már munkába is állt - texel juhokat terel egy angol nagyváros határában fekvő gazdaságban.

Kim iránt az online térben zajló aukció kezdetétől fogva nagy érdeklődés mutatkozott, így a végső licit nagy versengést követően, közel két óra múlva érkezett csak be. Az eladó számára a várakozás minden perce aranyat ért, ugyanis

a leendő gazdi világrekordot jelentő összeget, 28 455 fontot (több mint 11 és félmillió forint) ajánlott fel a 12 hónapos, border collie fajtájú szuka kutyáért.

Fotó: Dewi Jenkins
Az eddigi legdrágább pásztorkutya 20 ezer fontért kelt el tavaly októberben. Az új rekordot hozó aukción összesen 126 tételt hirdettek meg, mely 65 képzett, 36 részlegesen képzett és 25 kölyök pásztorkutyából állt. Kimet egy walesi gazda, Dewi Jenkins képezte ki.

Szavai szerint a kutya teljesen önállóan, a gazda közbeavatkozása nélkül is képes ellátni feladatait – birkanyájat és marhacsordát terelni.

„Rendkívül okos kutyáról van szó. Sajnálom, hogy elkerült a háztól, ugyanakkor megnyugtat a tudat, hogy jó helyre került” – nyilatkozta a gazda. Kim egy, az északkelet-angliai Newcastle határában fekvő gazdaságba került, ahol új gazdája texel juhok terelésére fogta be.

Forrás: 
agriland.co.uk; luxurylaunches.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Pályázati aktualitások: megnőtt a beruházási kedv

Ötvenmilliárd forintról 260 milliárd forintra emelték és újból megnyitották az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatot. Ötven-ötven milliárd forintos keretösszeg érhető el kisebb kertészeti üzemek technológiai megújítására, illetve élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztésére is.