Back to top

Ha nem lesz jelentős csapadék, a belvíz nem okoz problémát a mezőgazdasági évkezdésre

Az elmúlt csapadékos napok tetézték a talajok vízzel való feltöltöttségét, emiatt országszerte sokfelé belvízfoltok alakultak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat információ szerint pedig már nem hiányzott több nedvesség a talajoknak, a felső egy méteres réteg már év eleje óta több helyen telített állapotban van.

Fotó: MTI
Azonban először is különbséget kell tenni a belvíz, illetve a károsan átnedvesedett talajok között. Előbbi a síkvidékek időszakos, de meglehetősen tartós és viszonylag nagy területre kiterjedő jelensége, sajátos vízfajtája. Csapadékból, megemelkedett talajvízből a mélyebb területeken felgyülemlő víz. Míg a károsan átnedvesedett talajnál nem jelenik meg nyílt vízfelület, de agrotechnológiailag a talaj vízzel való telítettsége ugyanúgy megnehezíti a növények életfeltételeit.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatott minket arról, hogy jelenleg 52 ezer hektárnyi terület van elöntés alatt, ebből 30 ezer vetés-szántó, a károsan átnedvesedett területek nagysága pedig ennek a kétszerese is lehet.

Nagyobb elöntések főként a Nyírségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és az Alföld középső-déli részén jelentkeztek.

A belvíz és a károsan átnedvesedett talaj is problémákat okozhat a talajra és a növényekre. A károsodás mértékét az adott időszak, a víz tartóssága, és a növény fajtája határozza meg, hiszen az egyes növények különböző mértékben viselik el az elöntés tartósságát.

Továbbá a téli belvíz sokkal kisebb gondot okoz, mint a tavaszi, mert még nem indult meg a növények fejlődése, illetve nem kezdődtek meg a tavaszi munkálatok.

Az ellene való védekezés elsősorban a mezőgazdasági szakemberek feladata, hogy eljuttassák a földjeiken megrekedő vizet a csatornákig.

Fotó: MTI

Ennek érdekében a gazdáknak árkokat kell kialakítaniuk a lefolyástalan területeken keletkező vizek csatornába történő bevezetése érdekében.

Ezután a vízügyi igazgatóságok a kezelésükben levő csatornákban levezetik a bennük összegyülemlett belvizet, a szivattyútelepek pedig átemelik azt a befogadókba.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei szerint az elkövetkező hónapok időjárásától függ, hogy miként alakul a belvízhelyzet a jobb idő beköszöntéig.

Jelenleg komoly hótakaró nem borítja a földeket, így a hóolvadás miatt nem kell számolni a belvíz növekedésével.

Az Országos Meteorológia Szolgálat jövő hétre nem jelez számottevő csapadékot, így van esély, hogy a belvízcsatornákban fokozatosan le lehet vezetni az összegyülekezett belvizet. Ha további nagy mennyiségű csapadék nem érkezik, akkor a jelenlegi belvíz a védekezés segítségével nem jelent veszélyt a tavaszi mezőgazdasági évkezdésre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Óriási hőmérsékletugrás Németországban

Néhány napon belül több, mint 40 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet Németország egyes régióiban, amire eddig még nem volt példa.

Harc a repce rovarkártevői ellen

A Corteva négyrészes online konferenciájának utolsó napján a repce volt a figyelem középpontjában, a napraforgó, a kukorica és a kalászosok után. Mint Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezetője fogalmazott, egy ekkora cég számára az innováció nem választható opció, hanem kötelező feladat.

Az Európai Unió búzaföldjei átvészelték a fagyokat

Az Európában két héttel ezelőtt tapasztalt hirtelen lehűlés és fagyok nem valószínű, hogy súlyos károkat okoztak volna a búzaföldeken. Ez köszönhető a növény fagytűrő képességének és a helyenkénti hótakarónak, ami óvta a búzát a fagykártól – állítják elemzők és kereskedők.

Bár szikkad a talaj, de keleten még gondot okoz a belvíz

A múlt hét közepén ismét jelentősen megváltozott időjárásunk, a február közepi hideg időszakot tavasziasan enyhe periódus váltotta, és a meleg a hét első felében csak fokozódott. A csapadékos idő azonban nem tért vissza, így kissé szikkadni, száradni tudtak a talajok, ami főként a keleti országrészben fontos, hiszen ott okoz sokfelé egyre nagyobb gondot a belvíz.

Fejlődés, fejlesztés, befektetés

Számos fogalom átértékelődött az életünkben lassan több mint egy éve jelen lévő koronavírus-­járvány következtében. Az eddig természetesnek tűnő dolgok bizonytalanná váltak, sok minden át- és felértékelődött. Kiderült, mi nélkül lehet, és mi az, ami nélkül nem tudunk élni. Ilyen utóbbi az élelmiszer-ellátás, és az ahhoz kapcsolódó termelés biztonsága.

A fenntarthatóság mellett kötelezte el magát a New Holland

Az idén 126 éves mezőgazdasági gépgyártó cég idén erősíteni kívánja piaci pozícióit, miközben továbbra is kiemelt figyelmet szán a megújuló energiaforrásokat fókuszba állító fejlesztéseinek és partnerségi együttműködéseinek - hangzott el a márka első európai online sajtótájékoztatóján.

Növénytáplálás földön égen

Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Elég csak a korszerű gépekre vagy az innovatív fajtákra, hibridekre gondolni. Ugyanakkor mintha kicsit megfeledkeztünk volna legfontosabb termelő eszközünkről, a talajról.

Tovább bővül a Väderstad

A talajművelés és a vetés gépesítése terén egyik vezető vállalat a svéd Väder­stad erőteljesen növekedett az utóbbi években. A gyártó 2022-ben egy új gyárközpontot létesít Väderstadban, a beruházás értéke 125 millió svéd korona.

Értéktőzsde: Tovább nőtt a gabona ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Kihívások után, kihívások előtt Mezőhegyesen

Hektikus év volt 2020 Mezőhegyesen is. Volt tavaszi aszály, özönvíz és márciustól a koronavírus járvány is rendkívüli intézkedéseket követelt. Mindemellett beruházásokat indítottak el és adtak át. A vezérigazgató azonban összességében pozitívnak értékeli az évet.