A rovar beporzók gazdasági értéke 2012-ben 34 milliárd dollár volt az Egyesült Államokban, ami jóval magasabb, mint azt korábban gondolták - állítják a Pittsburghi Egyetem és a Penn State Egyetem kutatói. A csoport azt is megállapította, hogy a rovar beporzókra gazdaságilag leginkább támaszkodó területek ugyanazok a területek, ahol a beporzók élőhelyének minősége gyenge.
"A beporzók, mint a méhek, rendkívül fontos szerepet töltenek be a mezőgazdaságban" - magyarázta Vikas Khanna, a Wellington C. Carl kar vezető munkatársa. "A gazdák növényeit beporzó rovarok megalapozzák az ökoszisztéma biológiai sokféleségét és működését, az emberi táplálkozást, sőt a gazdasági jólétet is."
Ugyanakkor ezeknek az elfoglalt kis méheknek egy része nagy veszélyben van - a háziasított mézelő méhcsaládok egyharmada minden télen elpusztul az Egyesült Államokban, és számos vad beporzó faj populációja is csökkenést mutat.
A nyilvánosan elérhető ár- és termelési adatok, valamint a meglévő beporzási helyszíni vizsgálatok felhasználásával a csapat megyei szinten meghatározta az amerikai növények gazdasági függőségét a rovarporzási szolgáltatásoktól, valamint azokat a területeket, ahol csökkent a vad beporzók élőhelye. Az egyik legfontosabb megállapítás az, hogy a rovarok beporzásától függő gazdasági érték 2012-ben 34 milliárd dollárt tett ki, ami jóval magasabb, mint azt korábban gondolták. A csapat a 2012-es évet vizsgálta, mert innen voltak a legutóbbi, használható adatok.
"A rovarok értéke gazdaságunk részeként nyilvánvaló, ha megnézzük a gazdálkodás és a méhészet közötti jól megalapozott kapcsolatot. A gazdák néha méhcsaládokat vásárolnak vagy bérelnek, hogy elősegítsék a növények beporzását, ha a környéken nincsen elegendő vadméh. "- mondta Khanna. -"Megállapítottuk, hogy a gazdaságilag leginkább a rovar beporzókra támaszkodó területek ugyanazok a területek, ahol a beporzók élőhelyei és a takarmány minősége gyenge."
A kutatók azt találták, hogy az Egyesült Államok megyéinek 20 százaléka termeli a teljes gazdasági érték 80 százalékát, ami a vad és háziasított beporzóknak (főleg a háziméhek) tulajdonítható.
Meghatározták azokat a kulcsfontosságú területeket is, ahol gazdaságilag és tápanyagforrás szempontjából is értékes növényeket termesztenek, és nagymértékben függnek a beporzóktól - ezeket a területeket nagy veszélyben vannak, ha a vad beporzók populációja tovább csökken.
"A vizsgálat bemutatja a beporzók növekvő jelentőségét az Egyesült Államok mezőgazdasági rendszereinek támogatásában, különös tekintettel az egészséges táplálkozás szempontjából létfontosságú élelmiszerekre, mint a gyümölcsök, zöldségek és diófélék" – mondják a kutatók.
A beporzási igények és a beporzók hiányának ez a részletes térképe segít meghatározni azokat a régiókat, ahol forrásokat lehetne biztosítani a beporzók élőhelyének javításához, valamint olyan más régiókat, ahol a helyi földhasználati gyakorlatok mind a mezőgazdaságot, mind az egészséges beporzók populációit támogatják.
Ezek a helyek a fenntartható mezőgazdaság és a beporzók megőrzési gyakorlatának modelljeiként szolgálhatnak.