Back to top

Ha számszerűsíteni kell: 34 milliárd dollárt érnek az amerikai méhek

A rovar beporzók gazdasági értéke 2012-ben 34 milliárd dollár volt az Egyesült Államokban, ami jóval magasabb, mint azt korábban gondolták - állítják a Pittsburghi Egyetem és a Penn State Egyetem kutatói. A csoport azt is megállapította, hogy a rovar beporzókra gazdaságilag leginkább támaszkodó területek ugyanazok a területek, ahol a beporzók élőhelyének minősége gyenge.

"A beporzók, mint a méhek, rendkívül fontos szerepet töltenek be a mezőgazdaságban" - magyarázta Vikas Khanna, a Wellington C. Carl kar vezető munkatársa. "A gazdák növényeit beporzó rovarok megalapozzák az ökoszisztéma biológiai sokféleségét és működését, az emberi táplálkozást, sőt a gazdasági jólétet is."

Ugyanakkor ezeknek az elfoglalt kis méheknek egy része nagy veszélyben van - a háziasított mézelő méhcsaládok egyharmada minden télen elpusztul az Egyesült Államokban, és számos vad beporzó faj populációja is csökkenést mutat.

A nyilvánosan elérhető ár- és termelési adatok, valamint a meglévő beporzási helyszíni vizsgálatok felhasználásával a csapat megyei szinten meghatározta az amerikai növények gazdasági függőségét a rovarporzási szolgáltatásoktól, valamint azokat a területeket, ahol csökkent a vad beporzók élőhelye. Az egyik legfontosabb megállapítás az, hogy a rovarok beporzásától függő gazdasági érték 2012-ben 34 milliárd dollárt tett ki, ami jóval magasabb, mint azt korábban gondolták. A csapat a 2012-es évet vizsgálta, mert innen voltak a legutóbbi, használható adatok.

"A rovarok értéke gazdaságunk részeként nyilvánvaló, ha megnézzük a gazdálkodás és a méhészet közötti jól megalapozott kapcsolatot. A gazdák néha méhcsaládokat vásárolnak vagy bérelnek, hogy elősegítsék a növények beporzását, ha a környéken nincsen elegendő vadméh. "- mondta Khanna. -"Megállapítottuk, hogy a gazdaságilag leginkább a rovar beporzókra támaszkodó területek ugyanazok a területek, ahol a beporzók élőhelyei és a takarmány minősége gyenge."

A kutatók azt találták, hogy az Egyesült Államok megyéinek 20 százaléka termeli a teljes gazdasági érték 80 százalékát, ami a vad és háziasított beporzóknak (főleg a háziméhek) tulajdonítható.

Meghatározták azokat a kulcsfontosságú területeket is, ahol gazdaságilag és tápanyagforrás szempontjából is értékes növényeket termesztenek, és nagymértékben függnek a beporzóktól - ezeket a területeket nagy veszélyben vannak, ha a vad beporzók populációja tovább csökken.

"A vizsgálat bemutatja a beporzók növekvő jelentőségét az Egyesült Államok mezőgazdasági rendszereinek támogatásában, különös tekintettel az egészséges táplálkozás szempontjából létfontosságú élelmiszerekre, mint a gyümölcsök, zöldségek és diófélék" – mondják a kutatók.

A beporzási igények és a beporzók hiányának ez a részletes térképe segít meghatározni azokat a régiókat, ahol forrásokat lehetne biztosítani a beporzók élőhelyének javításához, valamint olyan más régiókat, ahol a helyi földhasználati gyakorlatok mind a mezőgazdaságot, mind az egészséges beporzók populációit támogatják.

Ezek a helyek a fenntartható mezőgazdaság és a beporzók megőrzési gyakorlatának modelljeiként szolgálhatnak.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

A2-béta-kazein: lehetőség a tejfogyasztás növelésére

A tejben lévő fehérjék több mint 95 százalékát mindössze hat gén kódolja, és közülük négy ugyanazon a kromoszómán helyezkedik el.

Kertészeti termesztés - A bizonytalanság a legrosszabb

Egy éve kezdődtek a Covid19 miatti nagy bezárások, és még mindig nem látszik, mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba. Bár a kertészeti termesztést összességében kevésbé sújtották a járvány hatásai, ebben az ágazatban is megfigyelhetők rendhagyó folyamatok.

Képes kalendáriumok a természet és a madarak rajongói számára

Az év elején két tematikus kalendárium is napvilágot látott az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány gondozásában: „A természet kalendáriuma” az élővilágban egy év alatt lezajló változásokat mutatja be, míg a „Madárkalendárium” az égi vándorok tavaszi és őszi vonulásának naptára. A látványos természetfotókkal illusztrált kiadványok megjelenését az Agrárminisztérium támogatta.

A tükröződő felületek eltakarásával megelőzhető a madarak ablaktámadása

A tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása is megelőzheti, hogy a madarak ezeket a felületeket támadják.

Rózsák csak rendelésre

Számos európai országban, köztük Dániában is még mindig zárva vannak a kertészeti árudák, az esetleges nyitásra azonban már készülniük kell a termelőknek. A DanRose rózsatermesztő üzemben is javában folynak az előkészületek.

Ilyen az egészséges méz (1.)

A méz a legegészségesebb táplálékaink egyike. A benne található enzimeknek és egyéb összetevőknek köszönhetően a cukortartalma sokkal kíméletesebben szívódik fel, mint a kristálycukor illetve ugyanezeknek az összetevőknek köszönhető gyógyhatása is. De mire kell ügyelnünk, hogy a méz valóban egészséges táplálék legyen?

A termőföld védelme és a hozam

Az intenzíven művelt mezőgazdasági termőföldterület az elmúlt száz évben folyamatosan csökkent hazánkban. Bár „maradék” talajkészletünk adottságai kedvezőek, jelentős részüknek az is sajátossága, hogy rendszeresen és módszeresen javítani kellene őket.

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

Ausztrália világörökségei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai

Ausztráliának a világörökség részét képező tengeri területei a világ legnagyobb tengeri szén-dioxid raktárai között vannak egy UNESCO-jelentés szerint.